Fra: Tilsjøs og iland

«Faen i Nordsjøen»

En Skipperstudie

av Hans Reynolds

Han led bestandig saa vont for at faa Folk til at bie ombord hos sig, Skipper Monsen. Omtrent paa hver evige Tur «gik noen iland» for ham. De kaldte ham forresten ikke «Faen i Nordsjøen» for ingenting; det skulde være et rent Slaveliv at fare med ham.

Han eied sit eget Fartøi: «Maries Minde», en liten Bark paa 412 R.-Ton., som han fik Røverkjøp paa i en flau Fragtperiode i Begyndelsen av Ottiaarene.

Da Fartøiet blev indkjøpt, het det «Gratia», men blev straks omdøpt til Erindring om Monsens første, høit elskede Kone, der likesom hadde holdt sig «litt bedre» og ved Begravelser og lignende Anledninger altid troppet op med Visitkort, hvorpaa stod: Fru Marie Monsen.

Med Hensyn til «Maries Minde», saa gik der værre Skuter end den ut Fjorden. Straks efterat den var indkjøpt, laa den over ved Kranen og blev paakostet flere tusen Kroner. Fik endel nye Stønnere paa begge Sider, nyt Patentblokværk og nye Staaltraadstag, og Seilmaker Nilsen hadde bra med Arbeide en god Stund utover Vinteren med at sætte ind ny Duk i Mesanen og Fokken og sy splinternyt Stor-Bramseil og For-Mersseil til den. Saa det var ikke for Fartøiets Skyld, at Monsen led saa vondt med at faa Folk, som ikke «gik iland» straks, han godt og vel var kommen over til Shields eller disse leie Pladsene paa Østkysten, hvor der var gode Stimbaathyrer at faa.

Om Høsten, naar Sjøgutterne var kommet hjem og gik med Roser i Hænderne og fjaset med Barnepikerne eller stod paa Hjørnet av Bolaget eller Styrmandsskolen og skjældte ut den siste Skipperen og Skuten, de hadde fart med, for «Sjøsvin» og «Sulteholk», samt præket om, at «vi hadde en rykande Storm av Sø-søvest», var det næsten ikke Raad for Skipper Monsen at passere uten at faa høre «Faen i Nordsjøen» efter sig hele Gaten opover, til han kom ut av Sigte.

Men han hadde Pundtlærskind, Skipper Monsen. Han gav Gutterne Pokker. Vilde de ikke ha den Maten, de fik hos ham, fik de holde sig sjøl. Han tagg dem ikke mere end som saa. Der var Sjøfolk nok i andre Byer. Forresten kjendte han dem saa inderlig godt. Bare det led ut paa Vaarparten, og Skuterne begyndte at rusle opover til Lastepladsene, kom de saa tykt som Sildestim. Banket forsigtig som Fattigfolk paa Dagligstuedøren og stod og dreiet Skyggeluen forlegent mellem Hænderne. Han var ikke saa stram da, Masteklæggen, ikke fuldt saa høi i Hatten, naar Varmen riktig kom i Veiret.

Og Skipper Monsen slog ved slike Anledninger Spadserstokken, han hadde faat i Foræring av Mægleren i Königsberg, haardt i Fortouget og luntet rolig hjemover, om det regnet aldrig saa tykt med «Faen i Nordsjøen» efter ham.

Noen rigtig ren Samvittighet hadde han nu forresten ikke. Kostholdet ombord i «Maries Minde» var ikke overdrevent flot. Men Pokkeren heller; det var daarlige Tider, det skulde noget til for at klare sine Forpligtelser og alle disse fordømte Vinterpræmierne og Høstpræmierne, og Gud Fader maatte vite, hvad de altsammen prakket paa en Stakkar nutildags. Det var naturligvis alle disse halvraatne, skamseilte Nova-Scotiamændene, som de kjøpte ind herhjemme og forliste, som var Aarsak til alle disse hersens Præmierne og Tilskuddene hver evige Vinter!

De hadde rigtignok ikke hat det rart «forut» ombord i «Maries Minde» paa den siste Hjemreisen fra Blyth. Den Siruppen paa Brødet stadig væk maatte en s'gu bli noe vassen i Kjæften av. Og det amerikanske Kjøttet, som han fik for en Slik og ingenting av Skibshandleren, da han reiste. Det lugtet jo noe stramt, bevares, saa det var ikke underlig, at Folkene grinte.

Men nu var det overstaat, og han hadde spart en pen Skilling der. Skulde han spandert første Klasses Kjøtt paa hele den lange Hjemturen, de hadde, med Lapskaus baade til Frokost og Kvelden, slik som de blev vænnet til ombord i Olsen & Bangs Skuter, saa hadde de ædt op baade «Jagta og Frakta» for ham.

Han kunde nok ikke nægte for, at han hadde været noget likeglad i Proviantveien før heller. Den digre, firkantede franske Søljerbeskøiten, han kjøpte i Havre til Hjemturen for to Aar siden, var ikke riktig fri for Mark, nei - Pokkeren heller - han hadde knækket et Par av dem over borte i Sjappen, hvor han kjøpte Slumpen, og hadde jo grant set, at der krympet og vred sig noen velnærte, hvite Tingester i dem.

*

Den egentlige Grund til, at Monsen hadde faat det litet smakfulde Navn «Faen i Nordsjøen» var den, at han for det første gjentagne Gange hadde maattet mulktere for at ha lagt Haand paa Folkene. Han hadde saaledes engang i et overhændigt Sinne knækket Kravebenet paa en Arendalitter, og for det andet, fordi han var den værste Uvøle til at seile av alle de Skippere, som hørte hjemme i Fjorden. Satte han sig f. Eks. i Hode, at Stor-Bramseil skulde staa, til de kom opunder Jomfruland, om det blaaste en Knappenaal av Dækket, saa blev det ogsaa staaende, dersom det da, ikke skjørnet fra Liket og flaknet som graat Papir.

Og saa som han bandet, naar der kom noget paatvers for ham, enten han nu var blit snytt av Skibshandleren paa Provianten, eller «Maries Minde» hadde mistet Dækslasten eller en Stump av Skanseklædningen eller, til syvende og sist, naar Folkene brukte Mund. Da var han fæl at komme i Nærheten av; for da var det som at stikke Hul paa en Ærtesæk, slik formelig silet det av ham med Eder saa barokke og grovkornede, at de kunde ha faat en Lægprædikant til at besvime paa Prækestolen.

Men hjemme i Huset - ? Stille og pen som faa. Hændte det undertiden, at han da var blit riktig harm over noget, var han saa fornuftig at gaa ut i Vedskjulet og bande godt ifra sig, mens han lot sin Vrede gaa ut over Huggestabben. Der var Folk i Byen, som med en viss Interesse hadde hørt hans mangehaande private Utgydelser likeoverfor denne, ved at lytte gjennern en Spræk i Væggen.

At Monsen hadde faret sammen med mange Nationer i sine Dage, baade med Gule og Svarte, og hadde været ute for mange leie og vidtløftige Historier, sier sig selv; men der var særlig en, som sagdes at skulle ha bitt sig fast i hans forresten litet tilgjængelige Erindring.

Da han engang laa ved en landlig og litt avsides liggende Lasteplads, hadde han nemlig raket op for ferskt Kjøtt og i den Anledning forgrepet sig paa nogle Sauer, som gik og græsset paa et jorde like i Nærheten. Med dette frimodige Angrep paa Andenmands Eiendom hadde han naturligvis solgt sig til Folkene med Hud og Haar, og det er en Selvfølge, at disse ved given Leilighet benyttet sig av denne Magt like overfor sin ilde likte Chef.

Der fortælles saaledes efter dette Kapteinens Naskeri om en liten Episode mellem ham og et sjeldent Eksemplar av Menneskeslægten, Nils, som paa den Tid var Kok med Skipper Monsen.

Han og Kokken hadde en Dag raket ordentlig uklar om den rette Maate at forvalte Provianten paa. Skipperen hadde været tordnende gal og kaldt Nils's Stel et «Faens Sløseri» og «et unødigt Søl med Guds Gaver». Nils Kok hadde heller ikke sparet paa Mundlæret, og saa var Krigen erklæret. Om Kvelden hadde Nils brændt Kaffe og ved den Leilighet lagt tilside en Slump Kaffebønner i et vist Øiemed. Næste Morgen, før Skipperen var tørnet ut, listet Nils sig agterut, og strødde Bønnerne i en Krings utover Dækket foran Kahytdøren.

Da Monsen kom ut om Morgenen og fik se Kaffebønnerne, løp han som en gal Mand ind i Skafferiet og ringte paa Kokken, saa Klokkestrengen holdt paa at ryke av. Da Nils kom pilende agterover, hvæset Monsen rød i Toppen som en spansk Hane:

«Aa Faen er det herre for noe bortover Dække - he - ?»

Nils saa ganske rigtig bortover Dækket og svarte i den mest ydmyge og læspende Tone av Verden:

«Jeg synes tydelig, det er noe av en Sau, jeg, Kaftein».

Og dermed ruslet han forover til Byssen igjen.

Skipper Monsen svarte ikke et Ord. Han forsvandt inde i Kahytten og viste sig ikke forenom den paa de to første Vakterne.

*

Han blev den samme forhærdede Synder til det siste, hvis han da ikke faldt tilfote i sit siste Øieblik.

En Vaar gik han med «Maries Minde» over til Tyne. Siden har man ikke hørt noget hverken til ham eller Skuten.

Utdrag (s. 90-96) fra:
Hans Reynolds: Tilsjøs og iland.
Til bokas innholdsfortegnelse
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen