Fra: Tilsjøs og iland

Ulabrand

av Hans Reynolds

De norske Lodser ere raske Svende,
Som Uveirsfugle færdes de paa Sø.
For Dybets Farer ingen Frygt de kjende,
med Løvemod i Bølgens Favn de dø.

L H. Bentzen.

*

Men opunder Kysten drønner
Sjøen tungt den mørke Kveld
- gjennem hvasse Vindstøt lyder
fjerne Nødskuds svake Smeld ...

H. R.

Det er Søster av Ulabrand, jeg herved præsenterer for Læserne.

Jeg skulde ha talt med hende forrige Gang, jeg var i Nevlunghavn, men fik ikke Anledning, skjønt hun flere Gange var inde, hvor jeg bodde. Saaledes kan jeg huske en Morgen; jeg laa endda Dør i Dør med Kjøkkenet. Hun kom ind til Konen og gav sig til at prate. Konen fortalte hende, at der var en ung Mand fra Byen hos dem, som skrev i Bladene.

Ja, hun hadde da hørt gjette i det.

Konen sa, at han gjerne vilde snakke litt med hende, fordi hun var Søster av Ulabrand. «Med mig? Hø, hø!» hørte jeg en grov Stemme Sætte i, saa det klang i Kjøkkenet.

Den Sommer blev der dog ingenting av det.

*

Næste Sommer traf jeg hende igjen borte i «Havna». Konen i Huset hadde ogsaa denne Gang været saa elskværdig at underrette hende om, at jeg vilde interviewe hende litt.

«Goddag!»
«Godda-godda!»
«Her er han, som vil snakke med Dem om Deres Bror - Ulabrand».

«Aa, ja - om Anders Jakob» - det var Ulabrands Navn nemlig. «Ja, bare jeg faar Tid, saa ska' jeg komma bort te Dere, sa hun og trasket bortover Bryggen, mens Vinden rusket i Hodetørklædet hendes.

Karen Anne var da uti Syttiaarene. Hun var Havnens «kloke Kone», assisterte ved Bryllupper og Begravelser og hadde vasket omtrent alle Lik i «Havna» i de sidste 30-40 Aar.

Hun næret en dyp Interesse for Lægekunsten og konfererte under sin Virksomhet som Sykepleierske ofte med Doktoren, naar han var paa Besøk derute. Blev forresten hentet, naar det var noget paa færde - hvad det nu end var.

*

Endelig kom hun paa Visit, som hun hadde lovet. Satte sig paa Stolen borte ved Stuevinduet og løste paa Hodetørklædet: «Pyh - saa varm, som han er ida».

Jeg var knusende enig.

«Han har været styg utpaa inat, hører jeg. De er kommet ind den ene Skøita etter den andre med tre Rev i Storseilet og to i Fokka. Har ikke kunnet sætte, saa grov har'n været. Noen har sat halve Lænken og faat en hundre Makrel, men ellers er det skjidt. Pyh, - aa ja, stakkars Folk, aa de sliter. Men det var nok Ulabrand, Dere vilde høre om. Ja, det var en Fæling, fra han var Gutunge. Ydens grov bestandig. Vilde ikke lite noen. Aa jøss, aa kors, aa mange Spidsburstreker han fandt paa. Han hadde altid vort en Spekulanter, ser Dere, Engang gjømte'n sig en Nat i en Tønde, for han hadde vort grov imot sin Faer. Han sat der hele Natta. Da de var ute og ledte efter ham om Kvelden, pekket'n i Tønden, men naar de var nære, saa tagde'n stil.

Ja, det er rart au, han ble saa berømt, som han gjore. Jeg har hørt Jensen herborte fortælle, at han staar avtat i Gips inde i Kong Karl Johans Gate i Krestianja. Ja, da, han var flink, Anders Jakob. Det er ikke farlig aa si».

«De vet vel, at der er skrevet en vakker Sang om ham?»

«Nei, vel?» -

«Jo, en, som Sangforeningerne rundt i Landet synger. De sang den paa en stor Sangerfest i Kristiania ifjor Sommer. Vi synger den i den Sangforeningen, hvor jeg er med, ogsaa. Hvis De har Lyst til at høre Diktet om ham, saa skal jeg læse det op for Dem».

Det vilde hun svært gjerne, og jeg læste det op.

«Usigelig fint var det, det er sikkert det», sa hun rørt.

«Men De skulde høre det sunget. Da er det vakkert, kan De tro.»

«Ja, det er vel saa, Dere?» Et lyst Smil drog over hendes furede Ansigt.

«Ska' jeg i Bladene naa, da?»

«Ja, det gjør vel ingenting?»

«Nei, men det er da snodig au nutildags mot før, synes jeg».

«Ulabrand var født i Tjølling, jo, var han ikke det?»

«Jo, da. Paa Lille Eftang i Tjølling. Faren hette Johan Terjesen. Ulabrand hette Anders Jakob Johannesen, Eftang. Der har Dere hele Navnet hans. Jeg er forresten Halsøster til'n jeg da. Faren var gift to Ganger».

«Var han ikke tilsjøs en Stund?»

«Jo, han farte litt i det første, men saa ble'n Lodsgut hos Ola Rasmussen i Larvika. Noen Aar efter ble'n indsat som Lods for Ula. Det var Gut, som kunde kommendere et Skib, kan Dere tru».

«Hvordan var det, han fik Navnet Ulabrand, da?»

«Det satt'en paa sig sjøl det. En Nat, han hadde frelst et Skib østafor i Mulm og Mørke. Skipperen var rent gla i'n, han, og visste ikke det bedste, han skulde uttrykke sig. «Ja, Dere maa vete, jeg er Ulabrand», sa'n te Skipperen. Og dermed, fik'n det Navnet siden efter».

«Hvor længe er det siden han blev borte?»

«Det er akkurat femten Aar siden i November Maaned - som han skulde gaat av om Nytaar. Søn og han og en Lodsgut gik fra Ula Klokka 4 om Morgenen. De ble visst borte mellem Svenøer og Ula.

Saa usigelig snil, som han var. Han hjalp mig ofte, da jeg var blit Enke. Kom og stak te mig saa mangen en Ting.

«Var han ikke brølsk av sig sommetider. Saan uvørren i Maalet?»

«Aa, Gu bevare mig, jo da; fælt, ser Dere. Han holdt mangen Gang paa at skræmme rent Vette av Ungerne, naar han kom og besøkte mig.

De turet grovt her i Havna den Gangen, kan jeg huse. Det var Brændevinsjapper i mængdevis her. Og Skuter i Flæng ute paa Havna. Leven og fulde Sjøfolk og Lodser og Dans om Kveldene, saa det stod etter. De tjente gode Penger da Lodserne. Men, aa hjælper det vel, om e' Ku melker godt, da, naar hun sjøl sparker det ner igjen? Er de 'ke sandt?»

«Jovist er det saa». «Nei, jeg maa nok rusle igjen», sa hun og reiste sig. Jeg skal heller lye innom en anden Gang».

Den «anden Gang» blev det ikke noget av. Kanske denne første Gangs Samtale med Karen Anne kunde tjene som et litet Glimt til Belysning av den gamle Havgasts Livshistorie.

Der er mange snodige Historier om Ulabrand, gjerne litt saftige, men vel ikke værre, end at voksne Folk greier dem uten at dætte av Krakken. Lorens Berg sier om Ulabrands Sprog, at «det tok sig ikke ut i en Forsamling av Manskjetskjorter og Damer».

Da Salmedikteren M. B. Landstad var Prest Sandeherred, kom han en Dag ned paa Bryggen Sandefjord. Der laa Ulabrand seilklar med Baaten sin, Han hadde «noe paa». Det var stygt Veir, og Seilet slog frem og tilbake paa Løigangen.

«Goddag, Ulabrand. Skal De ut idag?»

«Var nok Meninga, det».

«Det er Storm utenfor, hører jeg».

«Aa ja, det er nok ikke frit».

Landstad stod en Stund og saa utover Fjorden, saa sa han:

«Ja, Ulabrand, husk det, Vorherre sitter ved Roret».

«Nei - - - Jørn me Ræva ska' styre!», sa Ulabrand, spyttet og gik forover til Fangelinen. Jørn var Dæksgutten hans.

Landstad blev forfærdet. Men slik var Ulabrand. «Eder og Vorherre - om hinanden - ak ja, slik var han desværre!» sier Doktor Tybring i sine Skildringer, «men allikevel saa tror nu jeg, at det var Vorherre, som i Grunden hadde Overtaket over den Mand».

«Nu skal vi F ... tordne mig seile!» sa, han til Tybring. «Jeg heter Ulabrand, jeg, og jeg bryr mig Satan om Storm og Sjø! Kom bare i Baaten fort, saa skal du faa seile med Ulabrand! - Er du ræd? Tør du ikke seile med Ulabrand? Jeg er Ulabrand, jeg!»

«Ut i Baaten, Anton! - Hurra vi! - Det er nok ikke Tid for Ulabrand at sitte i Ovnskroken nu! - Ut paa Sjøen maa vi og skal vi, om vi skal seile tvers igjennem Helvete! Der er vist nok av dem derute, som trænger Lods nu, og nu kommer Ulabrand! - Ha - ha - her er Ulabrand!»

Ja, slik var han.

Det heter, at da Ulabrand engang var blit sat ind i Arresten i Larvik for Beruselse, blaaste der op en forrykende Storm. Forbipasserende hørte da inde fra en av Cellerne: «Det er mange, som trænger Ulabrand naa! Det er mange, som trænger Ulabrand naa!» Folk samlet sig, og han blev sluppet fri.

Samme Nat berget han ind en svær Russer.

En Skipper paa Tjømø fortalte om ham, at naar han kom op Ledderen, tung av Sjøvand, sa han tit Styrmanden grovt og langsomt:

Ta mig i R ...! De tok ham da i Baken og lempet ham over Rækken.

«Det er mig, de kalder for Ulabrand», sa han.

En Porsgrundsskipper fortæller, at de en Høst kom fra England med Kul og skulde lit Langesundsfjorden, men drev av i en forrykende Storm og ned paa Svenskekysten og hadde ikke Kjending av, hvor de var. Midt i Natten hørte de en Røst fra Sjøen: «Aa ska' Skuta hen?» Til Langesund!» var Svaret. «Aa svarte Faen gjør dere her nere da? kom det. Saa ropte Skipperen: «Hvem der? «Ulabrand», svarte det. De fik ham da halet ombord, han bad om en Dram, og de gav ham en halv Flaske Brændevin, som han satte i sig. Han bad nu Skipperen gaa tilkøis, og Dagen efter var Skibet i Langesund, alt vel. De gamle Skippere sier, at det var grovt for et Maal, han hadde. De kunde høre'n lang Vei.

En Porsgrundsmand, oprindelig fra Stavern, som kjendte Ulabrand godt, sa, at han var av den Typen, at det var det samme, enten det bar op eller ned! De fortæller ogsaa, at han var saa skarp, at han lyttet til Larmen av Braattene paa Baaerne og kjendte dem paa Laaten. Saa fulgte Kommando-Ordene.

Rosenkrantz Johnsen synger saa vakkert om ham.

Tilhavs, der han virket, der sank han en Dag,
som Lods paa sin Post under Stormskyers Jag,
til Hæder for Stripen i Seilet,
til Glans for vort Land og vort Flag.

Utdrag (s. 76-89) fra:
Hans Reynolds: Tilsjøs og iland.
Til bokas innholdsfortegnelse
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen