Minder fra en svunden tid

Livet i gamle dage i byerne omkring Skiensfjorden (1868-82)

XIII. Den nye tid. (Slutning.)

Av Karen Sundt

Naar man blir gammel og omtrent færdig med livet da forekommer det mig at man staar likesom paa et høit berg med vid utsigt langt tilbake. Man ser ved sin fot en solbeskinnet vei, smilende landskaper, jevne sletter, store haver med trær og blomster. Men vender man øiet i motsat retning ser man intet uten knudrede ujevne veie, der efterhaanden skjules av mørke og skodde.

Det synes mig, at dette er et klart billede paa livet, der som en digter sier: «veksler med sut og gammen». Men kan vi trods alt se tilbake paa det hele i visshet om at vi søkte, at holde vore maal i tro paa Gud, i kjærlighet til folk og fædreland, da kan vi ved livets slutning si med Bjørnson:

«Slik er det at naa frem!»

Allegorie.

Paa en av mine livsvandringer hændte det at jeg fandt en rosenbusk som jeg omplantet i min have. Den var liten og forkrøplet; men under min omsorg vokste den sig rank og smuk og bar kjærlighetens roser. Jeg sat de stille sommerkvelde paa mosbænken ved min rose, mens de lune vinde blæste. Jeg kjærtegnet og kysset rosens blade og jeg indaanget og nød dens herlige duft. Rosen var min ven, min eneste, den fagreste blomst i mit havebed. Naar høsten kom og de kolde vinde blæste tok jeg rosenbusken fra haven ind i min stue. Jeg værnet om den med ømhet, kvæget dens tørre blade med vand og flyttet den hen mot de enkelte solstraaler, der tittet ind ad vinduet. Naar saa vaaren kom, naar fuglen sang og de milde vinde atter blæste saa flyttet jeg min rose ut i havebeddet, hvor den trivedes bedst. Jeg sat atter paa mosbænken og kysset rosens blade og pleiet og passet den med omhug. Men saa hændte det, at min rose, min eneste, begyndte at visne og sykne hen; det hjalp ikke alt hvad jeg stellet om den. For hvert dag blev den daarligere at se til, dens blade faldt av og den bar ikke mere kjærlighetens roser. Jeg graat og jeg vætet min rose med mine taarer.

Saa en dag under høstsolens matte skin, mens træernes gule løv spredtes for alle vinde, da døde min rose... Den var ribbet for alle sine blade, den stamme var tør og haard. Det var forbi. Jeg hadde mistet min fryd i livet.

En kveld mens maanen skinnet og høstvinden blæste sat jeg ensom og sorgfuld paa mosbænken i min have. Da gik der en lysning over haven. En engel med hvite vinger dalet ned ved min side.

«Du skal ikke sørge», hvisket engelen med sin sølvklare røst, «det er bare for en liten stund du har mistet din rose. Gud har flyttet den over i paradishaven og der vil du engang finde den igjen!»

Tænk naar engang er løst hver jordisk gaade, besvaret hvert «hvorfor», jeg grundet paa, men kunde ei med al min grublen raade, tænk naar Herrens vei skal klart forstaa.

Fra:    Porsgrund Dagblad 29. oktober 1918 Fra:    Avisoversikt
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen