Minder fra en svunden tid

Livet i gamle dage i byerne omkring Skiensfjorden (1868-82)

XII del 2. Fra Seljord

Av Karen Sundt

Paa Bjørge i Seljord hadde venner av høiskolen samlet sig i et inderlig og forstaaelsesfuldt vennemøte, fra 18. juni til 9. juli 1882. Det var en engere gruppe av ældre og yngre. Jeg vil nævne billedhugger Borch med hustru, Christofer Bruun, Olav Sveinson og den kjendte og skattede digter og politiker Jørund Telnes*).

Det var glade og lyse dage vi tilbragte i Seljord. Der blev holdt belivede, stemningsfulde foredrag om altdet som stammer fra aand. Der taltes med varme og overmaate oplysende om Guds menighet eller den hellige almindelige kirkes fødsel, liv og vekst og utvikling gjennem tiderne. Saa og om menneskelivets forhold til kristentroen og om det beste værn mot fritænkeriet, som slet ikke ligger i at vi rent holder os unna dette. Undvigelse eller uvidenhet vil være saa godt som umulig i vore dage da fritænkerne trær den mere dannede og utviklede uundgaaelig nær gjennem literaturen. Det beste vaaben mot vantroen som mot alle fristelser vil til alle tider bli at staa fast paa kristentroen og daapens grund.

Min pen er desværre for matt til at gjengi skolens bestyrer Viggo Ullmanns dype og tankevækkende foredrag om dette emne. Det samme gjælder da ogsaa Christofer Bruuns klare og jevne utlæggelse av 1. Samuels bok med fuld og rik anvendelse paa vor tidsalder. Han glemte ikke den enkelte lille sjæl som saa godt kan se sig i speil paa det store og hele.

Saa forsøktes der paa at faa opklaret de samfundsspørsmaal, som dengang var sterkt oppe, ikke for at agitere for noget politisk parti; men for at de enkelte spørsmaal og meninger kunde bli belyst og skilt ut fra hinanden.

Men det var ikke nok med dette. Vi bares vidt utover landene til Italiens sollyse sletter og blaa himmel naar billedhugger Borch med flytende tunge og overmaate fængslende skildret folkelivet i syden. Jeg maatte uvilkaarlig mindes slutningsstrofen av en fager sang:

Til syden vi stundet, men aldrig rak, nu saa vi det aabenbaret.

Seljord er en sagnrik bygd. Seljordsbonden et poetisk folkefærd.

Gjennem Seljords fagre daler gaar et sagn med saa sterke drag, at det aldrig vil gjemmes bort i glemmeboken. Det er om Kivlemøyerne, som ifølge folketroen mantes i sten og vil bli staaende oppi fjeldet som stenstøtter indtil verdens siste dag.

Sagnet vil vite, at det var i den første tid da kristendommen blev indført i Telefylket, at tre hedenske kvinder (eller kanhænde heller mystiske kvinder) med sine gjækkende og lokkende lurtoner søkte at dra den lille flok av kristne bort fra den nybygde kirke. Det var den første kristne prest i Seljord, som mante kvinderne i sten til straf og advarsel.

Jeg hørte Kivleslaatten spille av en begavet bygdespillemand**). Han fremlokket av felen sin lokkende, gjækkende, livsalige toner slik en kunde forestille sig at de blæstes ut fra Kivlemøyernes lur. Da disse stod paa fjeldskrænten - og med tonerne vilde værne om det dyreste de eide. Saa kom der som en skjærende mislyd med tunge, saare toner da Kivlemøyerne stensattes. Men saa til allersist fulde toner, rike akkorder, som tolket lænsel og haap om en endelig forløsning.

Blandt deltagerne i møtet ved Seljordsholen husker jeg foruten de nævnte Ranheid Taraldsdatter, Olaf Aakto fra Fyrisdal, Jørgen A. Simensen Klovdal fra Hollen, Aasmund Norgaard, Jørgen A. Midtsund fra Brunkeberg, senere folkehøiskolelærer K. A. Stenstad, As. Bergland fra Morgedal, Aslak Sigurdsen, O. Haugland fra Drangedal, Øystein Bjørnson Groven fra Vinje og Ingebjørg Nordbø fra Drangedal. Der var ogsaa en som het A. Ø. Nordbø. Han skrev ved avskeden i min stambok Bjørnsons linjer: «Slægt er følge naar man gaar alene».

*) Ullmans elskelige og dygtige hustru var desværre fraværende fra skolen paa grund av helbredshensyn.
*) Hans navn husker jeg ikke saa jeg kan gjengi det. Kanhænde nogen av de, der læser dette vil kunne huske det.

Fra:    Porsgrund Dagblad 28. oktober 1918 Fra:    Avisoversikt
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen