Minder fra en svunden tid

Livet i gamle dage i byerne omkring Skiensfjorden (1850-60)

V. Originaler

Av Karen Sundt

I byerne ved Skiensfjorden var det som andetsteds nogen enkelte mer eller mindre eiendommelige mennesker. En eller anden forstøtt stakkar, et skumpelskudd, som var kommen bort fra den rette jevne vei ved et skjebneslag eller ved egen brøde.

Jeg husker gamle Helene som vi kaldte hende. Hun var fattig kroket som jeg husker hende; men hun hadde engang været ung og set bedre dage om det end var længe siden.

Hvor var hun fra? Jeg tror egentlig fra Brevik. Jeg husker at gamle fru Gundersen (konsul Gundersens mor) fortalte os at hun godt kunde huske Helene som ung, da hun var paa bal hos postmester Chrystie i Brevik pyntet i hvit blondekjole med rødt livbelte og guldsmykker. Det var i hendes velmagtsdage da hun var gift med en snil og god mand der var i velstandskaar. Men saa kom hun ut paa skraaplanet og det bar videre og videre ut i elendigheten med hende. Det kom saavidt at hendes mand saa sig nødt for at reise fra hende med sine to flinke og bra sønner av første egtetskap; han kunde ikke bære over med den anden hustrus utroskap. Hun blev saaledes overlatt til sig selv og endte ute i Langesund som en gammel fattiglem. Jeg husker hende som hun færdedes omkring i husene og hjalp pikerne med at rense harer, ribbe fugl o. m. Jeg tør ikke ret si om det var efter hende efter en anden man hadde ordtøket: «Min mand er en stor herre nedi Danmark, han tænker ikke mer paa me» ... Sikkert er det dog at flere av efterslegten blev ansete folk i gode stillinger.

Lisa var ogsaa en av de som var kommet paa skyggesiden av livet. Hun var venneløs og uten slegt stod ene i verden. Som ung var hun kommet ind i tjeneste til en familien Wrigth, saavidt jeg husker madame Bolette Wright, der hadde et stort hus og mange omkring sig. Lisa skulde forresten ha været en flink pike. Selv som gammel var der i hendes bleke, regelmæssige ansigtsdrag spor efter fordums skjønhet. Det blev sagt om hende at hendes far var en stor mand; men det viste dog ingen med visshet. Hvad hun egentlig hadde til slegts- eller efternavn hørte jeg aldrig. Det var bare Lisa. Som gammel var hun litt underlig av sig. Det var nogen som sa at det kom sig av en kjærlighetssorg, men heller ikke herom taltes der med nogen visshet, der hvilet som et gaatefuldt slør over denne kvinde. Jeg husker hende best som hun tuslet omkring i «Klammerdalen» og paa «Doktorjordet» hvor hun hadde det ansmat med at samle salvie og binde sammen i bundter; disse og smaa kvaster med markblomster av det sjeldne slaget, som dengang vokset i engen ved Langesund fik hun da solgt omkring i husene. Salvie var meget i brukt dengang. Man drak den jevnlig naar man led av ondt i halsen. Mange sparsomme med en stor barneflok brukte den ogsaa til kveldsmaten med fløte og sukker som surrogat for den kostbare kongote.

Det er vistnok faa, kanhænde ingen av den nulevende slegt, der borte i Langesund som mindes Lisa. Jeg husker hende, iført et skjørt av engelsk sirts, en saakaldt «flasketrøie» av mørt uldent stof og paa hodet en hvit kappe med tætte strimler. Slik vandret hun sin vei stille og faamælt, upaaagtet av de fleste. Et stakkars tullet menneske, en gjenganger fra den gamle tid som ingen brydde sig større om.

Fra:    Porsgrund Dagblad 4. oktober 1918 Fra:    Avisoversikt
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen