Minder fra en svunden tid

Livet i gamle dage i byerne omkring Skiensfjorden (1850-60)

III

Av Karen Sundt

Tjenestepiken i den tid var et underordnet væsen, hun hadde ikke mange fordringer. I løn hadde hun i regelen 8 daler*) og et par støvler, saa fik hun gjerne i julegave en tarvelig kjole eller noget lintøi.

I mange huse i den tid var piken henvist til utelukkende at opholde sig i kjøkkenet og hadde ogsaa sit soverum der. Jeg husker i mit hjem, der sov piken i mange aar i en skapseng under kjøkkenbænken. Der blev aldrig spurt en tjenestepike hvorvidt hun var tilfreds eller ikke, der blev aldrig tat minste hensyn til hende. Likevel var hun tilfreds med sin lodd naar ikke fruen var altfor urimelig. Hun hadde lært at tie og lide og føre en ydmyg tilværelse. De leieste og tungeste arbeider i huset blev paalagt hende og hun vaaget aldrig at knurre; men bar sit aag taalmodig. Hun var stadig i arbeide, av fristunder hadde hun ikke mange. Nu er her lykkeligvis skedd et omslag i dette forhold. Vor tids tjenestepike optrær med pretensjoner, hun vil behandles som et frit menneske og ikke mere være trækdyr eller slave av en urimelig husfrues nykker.

Fra mit forældrehjem husker jeg særlig to tjenestepiker. Det var jo mange av dem og forskjellige individer i alle de aar. Men jeg knytter mig ved disse to fordi de var hinandens rene motsætninger. Den ene samvittighetsfuld i al sin færd, rent et pragteksemplar av en pike i de dage. Den anden - et menneske, som var glidd ut paa livets skraaplan.

Aase - den første av de to var fra Bøherred, en kjæk og vakker bondejente. Hun var gaardmandsdatter av gode folk; men det var gaat tilbake med forældrene. Aase hadde en sterk længsel ut, og hun drog nedover mot Skienskanten for at ta tjeneste. Vi fik hende fra Knardal ved vestre Porsgrund, hvor hun først tjente; hun vilde længere hun Aase. Hun vilde reise saa langt at hun kunde faa se sjøen. Med stor utlængsel sang hun Bjørnsons sang:

«Undrer mig paa hvad jeg faar at se over de høie fjelde?»

Den sangen hadde hun lært av smaagutten paa Knardal. Saa kom hun da til os (i Langesund). Mor var vel tilfreds med Aase, hun var flink og driftig, bra og ærlig i al i færd, en av de egte gode gammeldagse tjenestepiker. Hun var nem til at ta efter bystellet, som hun hadde været helt utenfor før hun kom til os.

Aase var kjær i boken, hun laante bøker av mig og sat ofte hjemme om søndagseftermiddagen for at læse. Baade mor og jeg syntes det var svært morsomt at høre hende synge stev og fortælle sagn og hændelser fra Bø. Hun var en sjelden begavet og dannet bondepike, min aristokratiske mor tok hende ofte ind i stuen for at tale med hende.

Engang hændte det en høstdag at hendes mor kom paa besøk den lange vei fra Bø, det var en staut og vakker bondekone; hun talte meget med min mor. Jeg har desværre i tidens løp glemt navnet paa gaarden hvor disse mennesker var hjemme. Undres om at det ikke var Haukvik? Aase blev ikke saa ret længe hos os. Hun var noget ustadig i sindet. Saavidt jeg mindes blev hun gift paa landet like i nærheten av Langesund. Desværre kom hun ut av min livsvei. Jeg blev optat med saa meget andet; min jeg mindes ofte den vakre bondepike med de fine træk.

*) Da jeg var i konfirmationsalderen blev pikelønnen øket til 12 daler aarlig.

Fra:    Porsgrund Dagblad 2. oktober 1918 Fra:    Avisoversikt
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen