Minder fra en svunden tid

Livet i gamle dage i byerne omkring Skiensfjorden (1850-60)

II

Av Karen Sundt

Om høsten blev der i alle huse i byerne omkring Skiensfjorden gjort indkjøp av den formødne rug til vinterbruk; denne sendtes saa til møllen for at males. I hver husholdning bakte man det brød som forbruktes. Til hver julehelg var det gjerne en storartet bakning med grovt og fint, vørterkaker, julekake og loaf. Det er betegnende for forholdene den gang at husmødrene aldrig fæstet en tjenestepike*) uten først at forhøre sig om hun kunde vaske og bake, kunde hun de to ting saa var «all right».

I min barndom var komfyr i kjøkkenet en luksusgjenstad, det fandtes ikke uten i de større herskapshuse. I almindelige huse var det en opmuret skorsten (grue) i flugt med bakerovnen. Kjøkkenerne var kolde, men dertil var husmødre og tjeneste piker vel vante. Man brændte ved dengang. Til vinterbruk forsynte man sig godt med ved. Til hver eneste bygaard hørte et større vedskur og det blev gjerne fyldt med bjørkeved til ovnene og anden mindre skogved til kjøkkenet. Veden kjøptes i favnevis direkte fra bønderne.

Koks var dengang en aldeles ukjendt ting. Vistnok indførtes stenkul fra England, den bruktes til dampskibe, fabrikdrift og i de huse hvor der var komfyre i kjøkkenet. I stuerne holdt med sig helst til bjørkeveden. Ovnene dengang var meget upraktiske, det var stor kolosser av svært jern, vanskelige at faa opvarmet, de var firkantede med to eller tre etager, paa forsiden prydet med ornamenter. I bestestuen og paa gjestekammerset, blev de fine linlærredslagen, sømmet til brede omhængssenge, tat frem fra dagkisteskuffen, duftende av lavendler og tørrede roser; de hængtes med omhu op ved ovnen for at varmes og luftes inden de blev bredt over sengens polstrede fjærdyner.

Nede i stuen var det imidlertid blit varmt og duftet behagelig fra ovnen av kongerøkelse. Over det hele hvilet der en eiendommelig charme, en ro og en stilhet, som er ukjendt for vor tids rastløse mennesker. Selv den matte, dæmpede belysning fra talg eller stearinlysene og hos storfolket fra lysekronen la over det dagligdagse billede en varm poetisk glød. Det fik sit gjenskin i husfruens glade smil mens hun trippet om i stuen i sin nette husdragt for at rette paa et eller andet ved arrangementet.

- - - - -

Jeg mindes fra min barndom at mor støpte talglys.

Senere fik man stearinlys og saa kom lampernes tidsalder. Jeg var en 14 aars pike da far engang kom hjem fra en tur til Kristiania og hadde kjøpt med sig hjem en saakaldt moderatørlampe hvorpaa der brændtes almindelig olje. Det var som en stor fest i huset den søndagskveld da den første gang skulde prøves. Far fik megen ros og tak for den pene lampe. Mor serverte fløtevafler til kaffen til ære for far og for lampen. Men saa blev den sat ind i bestestuen paa piedestalen for bare at tas ned og brukes ved høitidelige leiligheter. Vi hjalp os endnu længe med et eneste talglys paa bordet indtil endelig tiden kom da dette blev avløst av den mere praktiske parafinlampe.

Hvordan stod det saa til i husets kjøkkener med belysningen? Den ældste lampen jeg husker var «kaala» eller en liten jernskaal i form av en ske med en veke i mitten og fyldt med tran, den blev ophængt i en krok over skorstenen eller gruen. Denne høist tarvelige og litet koselig belysning blev avløst av en liten messinglampe paa fot hvorpaa man kunde brænde parafin; da blev den jo lysere og trivligere i kjøkkenet. Inden den tid husker jeg nok at pikerne samlet paa fyrstikker som de kastet paa den optændte varme paa skorstenen for derved at øke lyset slik at skinnet for en stund trængte ind i de mørke kroker. Men paa julekvelden fik piken gjerne lov til at brænde et talglys paa kjøkkenbænken.

*) I de tider var tjenstepiken et nødvendig væsen i en hver borgelig familie; meget paa grund av de tungvinte forhold.

Fra:    Porsgrund Dagblad 20. september 1918 Fra:    Avisoversikt
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen