Fra Telemarken III

Surrogater. - Vildænderne. - Rosemaling | Hos perlefiskeren | Hos perlefiskeren |Biavl | En liten brevskriver. - I gamle dage

Hos perlefiskeren

Brev fra Hans Reynolds

Stavnum har ogsaa forsøkt sig som poet, og i et dikt om høifjeldet viser han, at han ikke er uten gaver i saa henseende. Som den tusenkunstner han er, har han som bugtaler tildels skræmt vettet av bygdens barn og gamle kjærringer. I et hus, hvor der nylig hadde været begravelse, var han inde og drak kaffe. Pludselig begyndte det at tale borte fra sengen, saa flyttet stemmen sig til skapet og endte i peisen.

Stavnums træskjærerarbeide har vakt manges interesse, og det var virkelig morsomt at se et par store tobaksbokser, han har utført. De er vel i grunden noget for sig selv i likhet med den mand, som har arbeidet dem. Jeg vil her forsøke at beskrive dem: Paa boks nr. 1 staar: «Skaaret af J. Stavnum 1904» med en perle indfældt over. Under navnet sitter han selv ved bordet, hvorpaa der er lys og bok, i det andet rum staar en seng. I næste avdeling befinder vi os i kirken og presten Bøckmann staar paa prækestolen. I avdeling 3 tro, haap og kjærlighet med kjæde omkring. Nr. 4 soveværelse med ovn. Nr. 5 gjestebud. 6 bondegaard hvorpaa sees baade hovedbygning, stabur, fjøs og laave, Nr. 7 utflugt til skogs. Paa boks nr. 2 staar: «Skaaret av J. Stavnum 1917» og en stor perle over. I avdeling 1 bondestue i gammel stil, folk langs væggene og i høgsætet, skap med store fater over samt omhængsseng. 2. Soveværelse. 3. Inde i kirken. Altertavle, presten paa prækestolen og klokkeren med bok, bænker med folk og trap op til koret. 4. Tro, haap og kjærlighet samt under dette spisestue. 5. Bondegaard, farvelagt og med trær. 6. Jagtparti. Jægeren sees at skyte efter haren, hunden nær denne. Bare laaket til den ene boks er endnu færdig, men det er ogsaa ganske smukt utført. Der sees et fjeldparti, bro over elven, en gaard paa høiden; ræven kommer op av hiet og ser op mot skraaningen paa en fugl. Saa følger over dette igjen et klokketaarn og øverst en due med utspilte vinger. Den kan svinges rundt og er det eneste av det hele, som kan bevæges, ellers er alt i helt træ.

Stavnum har nedlagt meget arbeide i disse to gjenstande og har saa smaat tænkt paa at faa dem utloddet. Han har bodd i Bø siden 1875, er ellers fra Vestfold og en mand i 65-aarsalderen. Hans bokhylde bød ved siden av «Dødsskibet» (4 bind), «Den forsvundne Emigrant» osv. ogsaa paa vægtigere literær kost. Stavnum arbeidet et par aar ved Ulefos-Strengenkanalen og fik av kanaldirektøren ekstrabetaling for godt utført arbeide. Han har ogsaa drevet som tømmerhugger, jæger og fisker. Paa en vandring over fjeldet fra Tinn til Numedal en høst mistet han den ene sko ned i et svimlende stup; der var faldt endel sne, og natten paa fjeldet i denne sørgelige forfatning kan han aldrig glemme. Han frøs bitterlig og følte sig ikke synderlig vel, da han endelig dumpet ned i Numedalsbygden Rollag.

Borte i skapet la jeg merke til nogle perlemuslinger og spurte ham, om der var saadanne i mange elve her i landet. Han svarte: Jeg tror, der er perlemuslinger i de fleste elver i Norge. Undertiden ser man dem noksaa nær land; de staar da i sandet og gaper. Det har hændt, at naar man paa grundt vand har faat stukket en stang ned i dem, at de klyper til og følger med op.

Min elskværdige vært satte sig nu i kubbestolen borte ved peisen og malte paa kaffekvernen. Vi fik os en god kop, og Stavnum forsømte ikke samtidig at opvarte med taffelmusik. «Chopins sørgemarsch», spillet av den republikanske garde, Paris, «Du gamle mor» og «I ensomme stunder» gik av stabelen, likesaa «Brøllop paa landet». Det var en hyggelig stund, og jeg takket nu for mig. Jeg vil ikke undlate at nævne, at han forærte mig en smuk perle med sjelden fin glans. Det er en kjær erindring om perlefiskeren i Bø, der ellers er kjendt som en sjelden rundhaandet mand og avholdt av alle.

Fra:    Porsgrund Dagblad 18. oktober 1918 Fra:    Avisoversikt
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen