Fra de gode gamle dage i Porsgrund

Over 90 aar er nu rentenist Nils Funnemark, en av Porsgrunds ældste borgere. Men allikevel er han svært kjæk. Han har heller aldrig været syk og sundheten synes endnu at lyse av den rødlette gamle hvithaarede mannen. Men spør man nærmere efter faar man jo høre om endel skavanker - synet er svakt efter en operation for graa stær for et snes aar siden, og hørselen en liten smule svækket. Men hukommelsen er glimrende, bare vi kan spørre faar vi svar. Men av sig selv vet Nils Funnemark lite at berette. Vi sløifer imidlertid de fleste spørsmaal og samler de mange svar til en fortælling om gamle dager, - en beretning, som sikkert vil interessere vore læsere baade i og utenfor Porsgrund.

Nils Funnemark fortæller.

- Min far het Ellef Funnemark og var født paa Funnemark i Lunde. Han var betjent hos Hans Eleonardus Møller som bodde paa Aakre. Far reiste for ham og kjøpte last. Vi var ni søsken, to piker og syv gutter. To av brødrene giftet sig. Jeg er en av ungkarerne og den siste av brødrene.

Da jeg var et aar kjøpte far denne gaarden som skal være et av de ældste huse paa Osebakken og som min brorsøn Isak Funnemark nu eier. I tidens løp er den dog blit meget tilbygget. Før hadde den tilhørt skipper Kruse - efter ham heter bakken ved gaarden Krusebakken, ikke Wiibebakken som man har forsøkt at kalde den efter eier Wiibe som bodde paa den andre siden av gaten. Det var Kruse, som hadde bygd paa gaarden. Den hadde en meget stor tomt. Kruse solgte fra endel til Jacob Ottesen som der bygde den store gaarden, som nu heter Kofoeds gaard.

Byen med den ene gate.

Bebyggelsen i østre Porsgrund var min barndom væsentlig samlet paa begge sider av Storgaten. Der stod den gang, forekommer det mig, paa det nærmeste mange hus ved denne gate som nu, det meste er jo ældre træbebyggelse. Men murgaardene og enkelte træhus er jo i tidens løp kommet til. Utenom denne gate var der ikke stor bebyggelse paa Østsiden. Det maatte da være paa Kirkehaugen, hvor der stod endel hus som tilhørte mindre bemidlede, og her paa Osebakken hvor bebyggelsen videt sig noget ut. Saaledes eksisterte Braaten dengang. De øvrige strøk paa Østsiden hvor der nu er by, var da mest løkker og aapen mark. Ovenfor den nuværende Osebakken station kom man straks paa landet og kreaturerne gik paa beite paa Borgeaasen.

Fra skolen til kramboden.

Jeg hadde min skolegang i en privatskole som Jacob Nygaard holdt. Han hadde før været betjent hos Møller. Det var en daarlig skole - jeg gik der 3-4 aar og lærte at læse, skrive og regne. Det blev ikke saa rart, saa det gjaldt at supplere sine kundskaper senere i livet. 14 aar gammel kom jeg til Kragerø og stod tre aar i en krambod og senere tre aar i Skien i Jørgen Halvorsens forretning. I kramboden maatte vi dengang begynde kl. 6-7 om morgenen - folk var tidlig oppe og kom og kjøpte. Det var især arbeidsfolk som hadde arbeidstid fra kl. 5 om morgen til kl. 7 aften med en time dugurd, to timer middag og en halv time til økt. Det blev vel 10 timers dag. Og vi kunde ofte holde butiken oppe til 11 aften. I Kragerø hadde jeg hos kjøbmanden og hadde bare kost og logi til betaling. Klær fik jeg sendt hjemmefra. I Skien fik jeg ogsaa løn - 50 daler aaret. Jørgen Halvorsen som jeg var hos i Skien, var oprindelig fra Porsgrund og drev en større bondehandel.

Hos H. E. Møller.

Fra kramboden til jeg paa kontoret til H. E. Møller - sakfører Møllers bestefar. H. E. Møller var en fin mand, en begavet mand, en gentlemand. Oprindelig studerte han teologi men gik efter at ha været paa handelsskole i England over til farens forretning. Faren hadde bodd i Porsgrund, hvor han bygde den store gaard, som kaldtes Floodegaarden. Han bodde siden paa Gvarv og i Gjerpen hvor han bygde Ekeli. Gamle Møller drev trælastforretning, mens sønnen - min principal - ogsaa hadde skibsrederi og krambodforretning som tillikemed kontoret holdt til i den lille gaarden tvers overfor Jacob Augestad. Da jeg kom der hadde han sluttet at handle og drev skibsrederi og assuransevirksomhet. Det var ham som grundet det første gjensidige norske skibsassuranseselskap. Her var et Langesundsfjordens assuranseselskap som faren hadde bestyret. Det blev overtal av H. E. Møller som utvidet og omdannet selskapet til «Første Norske». Før hadde skibene seilt uassurert, og forliste et skib blev det svære tap for rederen. Nu kom de fleste redere med efterhvert sucsessivt utvidedes selskapets virksomhet til at omfatte hele landet. Og i aarenes løp dannedes det ene assuranseselskap efter det andet. Møller fortsatte som «Første Norske»s leder og med skibsrederi. Jeg kunde fortælle meget om ham - det blev meget godt at si. Jeg blev der i over 30 aar, til jeg var en ældre mand og siden har jeg da tat det med ro.

Gamle Porsgrunds-slegter.

Porsgrund har hat mange fremtrædende familier. Aall-erne var av engelsk oprindelse. Hans Møller paa Ekeli var gift med en datter av Benjamin Aall og sønnen H. E. Møller med en datter av Jacob Aall. I kammerherregaarden bodde Løvenskiold, statholderens far. Efter hans død blev gaarden solgt til Ottesen. Gamle Løvenskiold bygde ogsaa Kjølnes og han pleide at sove der - det var vel roligere der. Jeg husker vel statholderen, en stor høi alvorlig mand. Han kjørte med fire hester og med et slikt kjøretøi hentet han - det kunde vel være omkring 1840 - gamle Karl Johan da han kom paa besøk til Fossum. Han kom med «Constitutionen» og da fik vi for første gang se et dampskib i Porsgrund. Efter ankomsten gav kommunen frokost i Floodegaarden. Saa kan jeg nævne familien Flood. Grunden til families formue blev vel lagt av Elias Markus Flood som hadde været i utlandet og vendte rik hjem og hadde sammen med broren Jørgen en betydelig krambodforretning og skibsrederi samt tobaksspinderi paa Kirkehaugen. Da Elias Markus døde ung overtok Jørgen Flood forretningen alene. Det var ham som kjøpte Floodegaarden. Han bodde alene i den store gaarden. Han hadde ogsaa en tid en stor landeiendom Tveten i Eidanger og kjøpte siden Bolvik jernverk. Han var gift med en datter av Jørgen Aall. Det nuværende Victoria hotel blev bygd som privathus av Gasmann som var lodsoldermand og indrulleringsbetjent. Tidligere var han forretningsmand og drev bl. a. brændevinsbrænderi.

Hvordan folk levet.

Hvad folk flest levet av? Det var mest av sjøen. Saa var det arbeide paa skibsbyggerierne og paa trælastplasserne. Porsgrund eksporterte mest rundlast til England og Frankrike, mens Brevik hadde stor hollænderhandel. Sakbruk var her ikke før Gregersen satte op dampsag ved den gamle toldboden. Fortjenesten i gamle dage var ikke saa rar. En arbeidsmand tjente sjelden over 1½ mark om dagen - ja i slaatten blev det gjerne 4 skilling mere for dagen. Man maatte leve uendelig nøisomt. I julen hadde man det sjelden grommere end til daglig nu. Men det var jo ogsaa billig at leve dengang. Et bismerpund (6 kg.) kjøt fik man for 1½ mark. Det blir 20 øre kiloen. Flesk var litt dyrere, et par mark pundet. Nu hører jeg at folk iaar har bydd optil 14 kroner kiloen - likesaa meget som for en halv gris i mine unge dager!

Byens gaardsbruk.

Dengang var ogsaa byfolk mere selvhjulpne. Det var almindelig at hver byfamilie, som hadde anledning, hadde fjøs og en liten jordvei ofte paa en 15-20 maal paa løkkerne utenfor byen, saa man hadde ialfald 2-3 kuer. Somme leiet jord - det var tilfældet med far, som forpagtet 40 maal av Borgestad og hadde 3-4 kuer. Bønderne kom jo ikke dengang til byen med melk, de som ikke hadde kuer selv kjøpte melk hos familier som hadde tilovers. Prisen var 2 skilling literen. Skibsreder Ottesen, som eiet Sanna i Eidanger, hadde 10-12 kuer og to hester.

Om høsten gjaldt det at proviantere for aaret, der var jo aldrig ferskt kjøt at faa kjøpt. Der blev da slagtet ofte et par kuer og et par griser, som saltedes ned. Spisesedlen var enkel i de fleste huse. Kjøt 2-3 dage i uken, ellers meget lutefisk og sild. Hjemmebrygget øl var en almindelig drik.

Sit brød bakte ogsaa familierne selv. Man kjøpte ikke mel, men korn i forretningerne. For at faa malt det maatte man oftest til møllen paa Fossum eller til Herre. Senere kom Cappelens mølle i Skien. Da blev det brød at faa kjøpt gik det længe traatt med salget for man likte best det hjemmebakte.

Den gamle julen.

De spør om julen. Det var jo en stor høitidda som nu og vel saa det, skjønt vi jo ikke hadde det saa flust i den tiden som nu. Juleaften var det ribbe og risengrynsgrøt som var hovedretten. Av gamle jul skikker kan jeg ikke nævne saa mange. Jeg husker de gik med julestjernen - et lys i en papæske, som de har med sig og gik om og sang og tigget. De hadde gjerne noget hvitt tøi utenpaa dragten sin. Jeg tror det mest var fremmede fra Skien eller Larvik som gik paa den maaten har i byen.

Da bønderne betalte bytold.

De har vel hørt at folk fra landet, som vilde til byen og sælge varer maatte betale bytold. Det var før min tid og der hvor Jacob Augestad bor stod en bom - der var grænsen. Hadde saa en bonde en kalv eller noget andet at føre til byen maatte han betale nogen skilling i avgift for at sælge den til byens folk. I Skien var der likedan - der heter jo en plass endnu Bomhaavet.

Simen Bommen i Porsgrund ved den gamle bybommen - om han hadde krævet op tolden vet jeg ikke, men han var den første som holdt skydsstation. Det begyndte vel for ca. 70 aar siden. Før hadde man bare skysskaffere - folk som maatte sende bud rundt og tilsi hesteeiere til at møte op med hest naar nogen skulde ha skyds. Bønderne hadde skydspligten.

Naar det brændte.

Jeg kan ikke huske at der var brand i byen. I de 50 aarene brændte Louis Vauverts gaard og 4-5 gaarde indover byen. Floodegaarden lykkedes det at redde. Vauverts bygget da op igjen den store gaarden som Johan Jacobsen nu eier. Byen hadde jo ikke vandverk - hesteeiere maatte møte op og kjøre vand og saa heldte man vand i sprøiterne og slukket saa godt man kunde.

En henrettelse.

Der foregik en henrettelse ute i Brevik i min ungdom. Jeg saa det ikke, men folk reiste i massevis derut for at se paa. Jeg fik bare se et glimt av den dømte da han blev kjørt gjennem byen for at føres til retterstedet. Han hadde røvet posten mellem Brevik og Stathelle og blev halshugget paa en tange i Brevik, hvorfra der var utsigt til det sted, hvor ugjerningen hadde funnet sted. Et kompani soldater omringet stedet og hodet faldt for øksen. Skarpretteren var en mand østenfra.

Det første dampskib.

«Constitutionen» var som jeg sa det første dampskib som vi saa i Porsgrund. I 50-aarene fik vi vort eget dampskib «Trafik» som blev sat i rute mellem Langesund og Skien i korrespondance med kystbaaten. Det gjorde ogsaa en tur til Larvik i uken. Det var sjømandsforeningen i Porsgrund som anskaffet det, egentlig for at utføre slæpning av skibe op fjorden. Før maatte skibene varpe sig frem - man rodde varpankeret foran skibet, fæstet det og saa halte man ombord linen ind. Det kunde ta op til en otte dage at naa op fjorden paa den maaten. Derfor fik vi «Trafik» et hjuldampskib som var indkjøpt i Newcastle og av størrelse omtrent som «Skien». Men da det ikke vilde svare sig at bruke det bare til bugsering gik det til like som passagerbaat. Det bugserte særlig om nætterne, men stundom slæpte vel «Trafik» og saa naar det gik i ruten med passagerer om bord.

Reiser foregik jo ellers mest over land med hest og slæde. Jeg var tre ganger paa Kongsbergmarkedet og da kjørte vi over Langerudsdalen 6 mil som vi godt klarte paa en dag. Der gik en skarve vintervei over fjeldet. Men det var jo en sur tur paa vintertiden. Skiensmarkedet var ikke gammelt. Det holdtes første gang da jeg var barn. Jeg var der endog den første gang.

Da skrubben gik i Porsgrunds gater.

Rovdyr - nei de vanket ikke paa disse kanter saa nær folk. Naar jeg da undtar «Skrubben», men den var saa ræd og sky at folk knapt vørte den noget. Men om nætterne gik den helt ned til bykanten - en slik tass passerte endda en nat ned Krusebakken. Ute paa Vallermyrene kunde man ogsaa træffe den. Men folk eller hester ænset den aldrig. Bare en og anden hund bukket stundom under. Her gik den sjelden i flokker, men streifet mest om enkeltvis. Ja nu husker jeg det - en ulv var engang kommen indenfor porten i Floodegaarden, Hans Møller prøvde endda at stenge porten for den, men ulven var for rask og smat ut igjen.

Da provst Rode bad for den sjæl som ikke fikk hvile.

Saa jeg har tilslut ikke andet at tilføie end jeg var den siste Osebakgut som blev konfirmert i Gjerpen. Næste aar kom Osebakken ind i Porsgrund. Jeg blev konfirmeret av provst Rode - en mægtig personlighet. De snakket meget om en bøn som han en søndag bad paa prækestolen - han bad for en avdød, velkjendt, men unævnt mand, hvis sjæl ikke fik hvile. Jeg kunde nok ogsaa si hvem den manden var, men navnet faar De ikke sætte i avisen. Det faar være nok at nævne at han hadde været en megtig embedsmand, bosat paa Porsgrundskanten. Hans datter var gift med en sakfører i Skien som brordatter av far tjente hos. Hun hadde været i Gjerpen kirke den søndag og da hun kom hjem snakket hun om provstens bøn. Baade fruen og manden kom og spurte hende nøie ut og bad hende gjenta hvad Rode hadde sagt. De sa ikke mere, men ingen var i tvil om hvem presten sigtet til. De mente at han hadde truffet den avdødes gjenfærd - de sa endda at Rode hadde møtt det en aften over Gjerpenhøiden.

Fra:    Porsgrund Dagblad 14. desember 1918, s. 1 Oversikt avisartikler
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen