Bjørntvedt gaard i Eidanger

Av Hans Reynolds

Blant de gamle, statelige gaardene i Porsgrund og omegn indtar Bjørntvedt en fremtrædende plass. Med ærbødig interesse omfattet vi altid den lange, hvitmalte bygning inde i den store have med lysthus og lekestue og sirlige blomsterbed. Den laa der i fornem tryghet omgit av store, skyggefulde trær, og vi beundret den om vaaren naar bækkene rislet, og syrenene duftet, vi streifet om der, naar bokfinken slog sine bløte triller i den lyse lunikveld. Vi færdedes der senhøstes, naar bladene faldt, og under aketurene de lange vintereftermiddage og drømte os ind i de gammeldagse stuer, hvor de nu sat ved vinduet med hekletøiet, mens bjerkeveden spraket lystig i ovnen fra 17 hundre og den tid. Et er visst, og det er, at egnen ved Bjørntvedt, med det lille rødmalte hus ved dammen i «Pompedalen», «huset i skoven», stod for os som den mest romantiske og bare kunde sammenlignes med idyllen omkring Ramsaastjernet i Gjerpen.

Bjørntvedt er en meget gammel gaard og har ned igjennem tiderne tilhørt beslægtede familier. Blandt gamle navne paa gaarde i Eidanger er den opført som Bjarnartveit. Dens navn finder man ogsaa i biskop Eysteins jordebok (den røde bok), en fortegnelse over det geistlige gods i Oslo bispedømme omkring aar 1400. Her heter den Biarnatveit. I norske regnskaper og jordbøker fra det 16de aarhundrede (1520-1570) heter den Bjørnetuedt, i 1543. Biørntued, i stiftsboken 1574-1577 finder man Biørnnethuedt, Biørnnethued 1585, i aktstykker til de norske stændermøters historie 1548-1661 Biørntved, i 1593 Biørntuedt. 1604 (2 gaarde, ialfald den ene fuldgaard). Biørntuedt øvre og B. nedre med Toldschouffuen 1665. Biørntvedt øvre og nedre 1723. Efter formen i røde bok skriver navnet sig fra mandsnavnet Bjarni, kan dog ogsaa være Bjarnartveit av Bjørn.

Den første kjendte eier i de senere tider var «Kongl. Mayst. Foged udi Bamle» Henrich Josten, hvis enke eiet og bebodde gaarden i 1702. Ved hendes død i dette aar tilfaldt Bjørntvedt sønnen Nils Henrichsøn Josten. Gaarden blev ved skiftet taksert til 1200 riksdaler. Navnet Jost er nordtysk, og det er derfor vel sandsynlig, at stamfaren for slegten er den Claus Josten, der som protestanisk flygtning fran Nederlandene 1. mars 1574 fik tilladelse til at nedsætte sig i Kjøbenhavn som seilmaker. («Slægten Aall» s. 55). Navnet skrives og gjengis paa forskjellige maater, Josten, Justen, Justsen, von Josten, Jostesen og Justesen. Foged Josten blev utnævnt til sit embede i 1662 og fik avsked allerede 1670. Skiftet efter ham blev avholdt paa Bjørntvedt i Eidanger 1669, men han var selv død før 19. mars 1685. Paa grund av en række tvistigheter blev boet først optat til slutning 1694. Sønnen Nils Josten solgte i 1719 eiendommen til svogeren Herman Leopoldus, som ogsaa bodde der i flere aar. Om Nils Josten, den store jernverkseier og forretningsmand, kunde der være mangt at fortælle. Det kan her i korthet nævnes at han førte et eventyrlig liv, kom i store pengevanskeligheter og døde ulykkelig og halvveis sindsforvirret efter et langt fængselsophold. Foruten at Baaselands, det nuværende Næs jernverk, var han ogsaa interessert i flere andre verker. Han hadde kontorer i Skien, Brevik og Risør og faste kommissionærer paa flere steder; selv kaldtes han altid «wohnhaftig paa Baaselands Jernwerch», hvor ogsaa hans familie til stadighet bodde, men han fartet ikke destomindre stadig omkring og hadde fuldt utstyrte huse til sit bruk baade i Skien og Brevik.

Om Herman Leopoldus heter det, at han var en driftig og foretagsom handelsmand. Foruten Bolvik, Ulefos og Holden jernverker eiet han store skoge rundt om i Telemarken og dessuten den store eiendom Bjørntvedt ved Porsgrund, hvor han hadde sin bopæl. Hos ham feiret i 1729 Nils Aall den ældre sit bryllup med Margarethe Josten, en datter av Nils Josten. Herman Leopoldus's yngste søn, den danske baron Severin Løvenskiold, solgte Bjørntvedt sammen med Ulefos bruk til justitsraad Christian Ancher. I 1777 blev Nicolai Benjamin Aall medeier og i 1782 eneier av disse eiendomme, og ved skiftet efter ham i 1800 tilfaldt Bjørntvedt hans søn Jørgen Aall, som efter nogle aar overdrog den til Nicolai Benjamin Aall (junior). Denne bodde der til sin død. Bjørntvedt gaard var paa de tider en ganske betydelig jordeiendom med en skyld av 12 huder med bysel. Allerede saa tidlig som i 1780 var ikke mindre end 81 grundstykker av gaarden bortfæstet, og hvorav fæsterne svarte aarlig grundleie til Bjørntvedt eiere.

Bygningerne paa Bjørntvedt er i sin nuværende skikkelse opført i 1797 av Nicolai Benjamin Aall den ældre. Efter traditionen er bygningen, som den nu staar, bare en fløi av den paatænkte herskabelige bygning.

Nicolai B. Aall (den ældre) var ældste søn av Nils Aall og født 1729. Han døde i Porsgrund 16. januar 1798, 59 aar gammel. Det fortælles at han frisk og rask var kjørt op til Bjørntvedt, hvor han netop holdt paa at opføre en tidsmæssig herskabsbygning, hvorav bare den ene sidefløi var færdig, da døden overrasket ham i slæden, og man fandt hesten stanset utenfor Bjørntvedts port. Han blev begravet 26. januar 1798 paa østre Porsgrunds kirkegaard. Man anslaar hans samlede formue til ca. 700,000 rdl. (1 riksdaler = kr. 3.20), en stor formue, naar man tar i betragtning, at pengenes værdi og kjøpeevne for 100 aar siden var betydelig større end nu, idet man vistnok kan ansætte en riksdalers værdi i det 18 aarhundrede til ca. 10 kr. (se slægten Aall s. 157). Han foræret i 1762 to statuer «Moses» og «Aron» til østre Porsgrunds kirke, og disse findes der endnu. De skal være skaaret i Rostock.

Paa Bjørntvedt levet sønnen Nicolai Benjamin et stille indesluttet liv blandt sine bøker, som han gjennem aarene ved stadige indkjøp øket saa de blev et betydelig bibliotek. Efter hans død blev dette indkjøpt av broderen Jacob Aall, og en stor del av det findes endnu paa Nes jernverk. Nicolai Benjamin Aall døde paa Bjørntvedt, efter traditionen sittende ved sit studerbord, pinseaften 1811 og blev 8. juni samme aar begravet i Porsgrund, 35 aar gammel. Hans bror Jacob Aall, til hvem han stod i meget nært forhold, tilegnet ham sine i Kristiansand 1809 udkomne «Fædrelandske ideer» med følgende linjer: «Min broder og trofaste ven Nicolai Benjamin Aall tilegnes disse blade». N. B. Aall hadde i Gjerpen 1804 ægtet Anne Cathrine Iversen, født i Skien 1786. Hun var datter av Lars Iversen, som i mange aar haddde været en av huset Aalls mest betrodde skibsførere, og Inger Wright av den gamle Skiensslægt. Anne Cathrine Aall, født Iversen, overlevet sin mand i mange aar; hun døde i Kristiania i 1849.

Om skipperne i de tider heter det, at de var folk av hvis hæderlighet og konduite meget avhang. De var ogsaa gjennemgaaende personer, som fra ungdommen av hadde tjent sig opover graderne i de enkelte firmaers tjeneste og følte sig derfor langt mere solidariske med sine redere, end man nuomstunder er vant til at se. Deres stillinger var ogsaa godt avlagte, saa de ikke sjelden oparbeidet sig formuer, hvorfor man meget hyppig træffer skippere med kjendte Skiensnavne og indgiftet i egnens bedste familier. En uhyre, ikke mindst for husmoren, vigtig opgave hadde skipperne i til fuld tilfredshet at utføre de kommissioner, som redere medgav dem. Man maa her erindre, hvor vidt forskjellige datidens handelsforhold var fra vore. I byens butikker, om der da overhodet var nogen, kunde man faktisk talt intet faa kjøpt av den vare, som man dengang gjerne pleiet at kalde galanterivarer; og veien til hovedstaden, hvor forholdene vist ikke var stort bedre, var baade lang og saa besværlig, at man hadde en likesaa bekvem forbindelse med utlandet. Det blev da skipperens sak at forsyne de mange velstaaende hjem i kystbyerne med strømper og sko, hatter og fjær, baand og sjal. Av deres smak avhang mangen en gang en ung pikes skjæbne, og mangen en jomfru og madame har med bankende hjerte og spændt forventning speidet efter den slup eller brig, som skulde bringe dem den ramme, hvori deres skjønhet og ynde bedst kunde utfoldes. Av Niels Aalls bevarte kopibøker ser man, at hans skippere jevnlig fik slike kommissioner at utføre.

I 1740 fik skipper Lars Iversen saaledes ordre til at bringe med sig hjem fra England «Et par Damasches Sko, hvite i Bunden med Colleurer», «Til Niels et par sorte Sko med røde Hæle», «Et par Carduanssko til mig selv», «Et par røde Sko til Benjamin og «2 Solhatte for mine Smaapiger»; i 1746 førte han hjem bl. a. «2 par grove knyttede Strømper til Niels», «2 par Sko til min Datter Kirsten, sorte med hvite Snore», «2 par Sko til min Datter Francisca af røde Læder», «2 par Strømper til min Kone af hvide Silchesvichler» osv. Ved bryllupper og andre store begivenheter hvilte ansvaret for brudens utstyr og gjesternes traktement paa skipperens skuldre. Baade lintøi, dækketøi og brudens personlige utstyr var overladt til skipperen at vælge og kjøpe, og vertens vinforsyning stod og faldt med skipperens gode smak.

I nogle «ordres» for Niels Aalls skippere heter det i «ordres» for Mons. Lars Jensen. 10. juli 1757. Med første føyelige Vind, Gud forlener forføjer i Eder med Eders førende Galjot Francisca Kristine kaldet herfra til Amsterdam -» osv. Og i en skrivelse fra en skipper til rederiet heter det:

«Veledle Høy gunstige Herrer Redere!

Herved haves den Ære at insinuere min løchelige Arrivemang til Falmouth som var den 11 April, men er saa uheldig derhos, at have foretruffet marchedet saa slet, at jeg nu i 3 dagers omrejsning ikke har voren istand til at obtinere et bud engang - -»

Veledle Høy gunstige Herrer Rederes ydmygste tiener M. Kruuse.

Dette var jo en ganske høflig form, men den overgaas dog av Niels Josten, engang Bjørntvedt eier, som i en skrivelse til kongen 1723 uttaler «om det allernaadigst bliver mig tilladt, at Deres Kongl. Mayts. Retfærdige og Hellige Øine allernaadigst maa see og finde, at der er oplagte Raad i mod mig til min Ulykke og Undergang».

I det av fylkemuseet for Telemarken og Grenland utgivne aarsskrift for 1912 læses følgende:

«Et stykke møbel, som er karakteristisk for denne tid (den 19. aarh.s begyndelse ) er fotbænken til at anbringe foran vinduet, hvorpaa husets kvindelige bestand tilbragte en stor del av dagen med sit haandarbeide, og hvorfra man samtidig ved hjælp av sladrespeilet kunde overskue, hvad der foregik utenfor. En saadan fotbænk er indkommet fra Bjørntvedt ved Porsgrund. I samme aarsskrift heter det ogsaa: Bysamlingen er forøket med en række karakteristiske møbler fra forskjellige tidsavsnit. Et stort eketræs skap fra Bjørntvedt ved Porsgrund, som paa gesimsens bakside bærer aarstallet 1693 og bokstaverne C. K., er saa meget værdifuldere, som samlingen hittil har savnet dette for den tid saa karakteristiske stykke møbel». I nævnte skrift er der ogsaa et billede av det smukke, stilfulde skap, som sees av være en gave fra frk. og fru Wright, Bjørntvedt.

I prof. Hellands «Beskrivelse over Bratsberg amt» (1900) heter det, at Bjørntvedt og Tveitan nordre, et bruk av skyld 30 mark 27 øre, har 1 husmandsplass, 2 særskilt bortforpagtede stykker og 17 andre brusdele, bestaaende av hostomt med have. Husdyrhold: 5 heste, 24 storfæ, 2 gjeter, 4 svin, 70 høns. Utsæd: 1,2 hl. rug, 0,2 hl. byg, 14 hl. havre, 0,7 hl. havre til grønfor, 1 hl. vikker, 23,9 hl. poteter, 4,0 kg. græsfrø, 2,8 ar anvendt til kjøkkenhavevækster.

Bjørntvedt blev av N. B. Aalls enke solgt til H. H. Wright overgik senere til dennes søn Fredrik Andreas Wright. Eiendommen blev derpaa overtat av skibsreder Louis Vauvert og efter dennes død solgt til bankdirektør Olav Versvik og trælasthandler Otto Rasmussen. Disse har ingen solgt den til gaardbruker Tholfsen Haukerød og amtsskolebestyrer Sigurd Risting Sandeherad og hr. Nils Tholfsen og fru Ekeland, Sandefjord.

Fra:    Porsgrund Dagblad 17. august 1918 Oversikt avisartikler
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen