Mange ishuse revet

Ialt over 20 paa over 50,000 ton.

Bare to steder i Skiensfjorden lægges is ivinter.

Hvor tiderne forandres!

Dette distrikt om Skiensfjorden stod i sin tid i første række naar det gjaldt iseksport. Trafiken skapte liv og rørelse og blev paa mange maater av stor betydning for distriktet. I hele fjorden er der vel en ca. 50 isforretninger; men for hvert aar som er gaat er færre holdt i drift - iaar er der bare to som har gjort skritt til isindlægning, nemlig Ørvik isforretning i Eidanger som har lagt ind 4-500 ton, og Omborgsnes isforretning ovenfor Stathelle. Isen var i det siste 14 tommer tyk. Nogle faa isforretninger har endel gammel is i behold.

Men det er ikke nok med det, at driften er stanset. Husene staar paa de fleste steder og forfalder, idet man ikke holder dem vedlike hvor der ikke er drift. Flere er ramlet og endnu flere er revet ned - de høie trælastpriser gjør det fristende at realisere det som er igjen. Tilbake staar imidlertid paa de fleste steder dammene og der er endnu anledning til at faa nye huse op og drift igang om is-tiden skulde komme igjen. Men en slik opblomstring at man vil finde dette lønnende er der vel neppe utsigt til. Og man kan ogsaa trygt gaa ut fra at ingen vil bygge ishuse op igjen saa længe denne høikonjunktur varer.

En anden sak er det om man endnu engang f. eks. efter krigens slutning kan vente at der vil bli spørsmaal efter is. I den retning kan man si at den omstændighet peker at isfabrikerne i utlandet i stor utstrækning er ombygd med ammutionsfabrikationen for øie. Da kan der nok atter, ialfald for en tid, bli tale om vor naturis, - og da vilde det være godt at ha litt paa lager.

Vi har brukt telefonen og spurt os fore rundt om i distriktet for at faa litt rede paa hvilke isforretninger kan kaldes nedlagt, eller rettere sagt revet. Det er ikke saa faa.

La os begynde i Langangen. Der er for Skiens iskompani revet et hus som rummet 16-1700 reg. tons, mens ved Sagbakken iscompani to huse paa til sammen en lignende størrelse er borte. Likesaa O. A. Langangens ishus paa 11-1200 ton.

Samme skjebne har rammet Haaøen ca. 2000 ton, Sigteøen 1000, Bjerkøen minst 2000, Stokken (Bjønnes, nu kommunes eiendom) 3000, Smevik 3000, Ormer 1000, Bua ved Mørjefjorden 3-4000, Vrangsund (ovenfor Haaøen) 1000, og Leerunghallen som tilhørte et Skiensselskap, paa minst 3000 ton. Kokersvold bruk paa ca. 2500 ton, skal rives.

I Kverndalen ved Stathelle er husene revet. Og man holder paa at rive kaptein Lieds ishus (2200 ton) paa Tangen. Dalens iscompanis anlæg, 1600 ton, er gaat for længe siden. Paa Strandjordet (2000 ton) holder man paa at rive. Likesaa ved Ekelund isforretning 3000 ton. Paa Valen og Østvedt, hver ca. 3000, holder man efter forlydende paa at sælge husene.

Over paa Versvik rev man ifjor Versvik isforretning paa hele 6000 ton. Samme vei er Folkvang, Gunneklev og Herøens isforretninger gaat. De tre er paa ca. 1500 ton hver.

Paa Herre har man revet Herre iscopanis hus paa et par tusen ton.

Ovenfor har vi regnet op 23 isforretninger hvor der er revet huse som rummet ca. 50,000 register ton. Det er ikke utelukket at vi kan ha glemt et par.

Man kan altsaa si at halvparten av ishusene ved Skiensfjorden nu forsvinder.

Paa Bamlekysten bortenfor Langesund er likeledes flere isforretninger nedlagt, saaledes er husene revet i Brevikstrand, Havsund og Vaag, mens det likeledes er slut ved Elvig, Trosby og Bakerovnen, hvor tildels dammene er sløifet.

Fra:    Porsgrund Dagblad 24. januar 1918, s. 2 Oversikt avisartikler
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen