Det Porsgrund som var - i 70 aarene og deromkring

En av den gamle garde - grosserer Jens Aanesen - fortæller.
Om St. Hanskrigenes, de gamle skuters, politi Halvors, Ola Kanondrops og Marens Springers dage.

- Om jeg er Porsgrundsgut, spør de. Jo, det er ialfald sikkert.

- Øs'sia eller ves'sia?

- Osebakkop!

Disse klingende replikker indleder en lang og lun passiar i Jens Aanesens gjennemhyggelige og prægtige hjem.

Større forrætningsmænd er ofte stive, tørre og kjedelige. Jens Aanesen er ingen av delene. Han plages ikke av frygt for at miste værdigheten, han mister den heller ikke, men hos ham er det ikke unatur, det er no'e som er saa selvsagt og liketil, at man ikke sitter med en stille ængstelse for at han skal slaa brist av bare høitidelighet. Og derfor er det saa velsignet godt at høre ham fortælle om det Porsgrund som var og lit av sine erfaringer om det som er. Han begynder forresten med det sisste. Erfaringerne er av ny dato, de skriver seg fra isommer. Og da det kanskje ikke kan skade, at Porsgrundsfolk faar vite hvilket indtryk de gir en fremmed - som engang har fulgt stammens hyl og som endnu løfter hodet naar det lyder - for at bevæge sig i den vildmandsterminologi som det svundne Porsgrunds ungdom var saa fortrolig med, hitsætter jeg hans ord:

Før og nu

- Jeg har indtryk av at det var saa meget koldere der, - jo jeg tænker ikke paa den sure sommer som vi hadde - det var næsten som om folk var redde for at smile. Jeg er 60 aar, men er da ikke blit saa gammel, at jeg har glemt det. -

Byen selv er ogsaa svært forandret, synes jeg, især strøket omkring og bakom Høeghgaarden (Victoria). Og hvor har man gjort af Baannaasen? Den var mine guttedagers herligste urskog - og Storskott? Som der er rasert styggelig. Osebakken er vel igrunden det som er mest uberørt. - Den nye kirkegaard er overmaade pen, men med kirkens indre er der faret stygt frem.

Det er da en præktig brandstation byen har faat. Si mig: skytes der endda med kanoner for at varsle brand? - Ikke det. I min tid skjøt de, gruelig skjøt de. Vindusruterne sprang i vid omkreds.

Siden jeg snakker om forandringer. Eidanger er ogsaa svært forandret. I gamle dage var der i Nystrand f. eks. bare to gaarder, Øvald og Nystrand. Længer ut hadde vi jo Mule. Der tok vi ind naar vi om kvelden reiste paa fisketur. For to skilling fik vi baat, drægg, snøre og agn.

Nu er det stille paa vervene. I min tid stod skute efter skute paa stabelen langs Porsgrundselven. - De hører jeg sætter en tyk strek under Porsgrunds-, det har forbauset mig at høre Porsgrundsfolk si Skienselven - naa ja, fra Osebakken til Toldboden stod de paa begge sider av elven. Og vi gutter var naturligvis altid ombord under stabelavløpningen.

Naar forlot De egentlig Deres barndomsby for godt?

Da jeg kom fra England reiste jeg til Porsgr. for hos konsul Jeremiassen at søke en post ved Porselænsfabrikken. Posten kunde jeg faa, men konsulen mente, at det ikke var noget for mig og fraraadet mig at ta den. For dette raad har jeg altid været ham taknemlig. Jeg reiste til Kristiania, hvor jeg fik autorisation som edsvoren translatør og kaldte mig «kongelig», som vi translatører dengang gjorde.

- Naar De nu tænker paa gutteaarene i Porsgrund, hvad er det da som De særlig mindes?

- Aa, det er saa meget, skoletiden med spanskrørvældet, skøierstrekene, barneballene og skoleeksersisen.

- Spanskrørvældet?

- Ja, i de dage fik guttene juling paa skolen. Det var lærerne selv som besørget avstraffelsen. Men ve den gut som klynket. Hans gode navn og rygte var ødelagt blandt kameratene. Der var noget som het æresfølelse den gang.

De ved der var ingen jernbane paa de kanter i min barndom. Trafikken mellem Porsgrund og Skien besørgedes bl. a. av en liden dampbaad «Telegraf», som førtes af kaptein Schancke. Det var jo ikke store baaden, og det var en yndet sport blandt os naar baaden laa ved bryggen, at ta et godt tak i rælingen og niholde saa «Telegraf» ikke kom af flekken. Kaptein Schancke raste, og vi frydet os.

Da gamle Bovari og Stiansen deltok i guttekrigene

Jeg husker en gang at Osebakkopen hadde planlagt tiggertogt til den anden side av Osebro. De mindre blev sendt over broen, men storkjæmperne gjemte sig under broen for at Haugskopen ikke skulde se dem. Gutteflokken tigget og skrek hurra, tvingende de til en begyndelse faatallige Haugskoper foran sig, indtil disse var saa mange at de kunde gripe offensiven. Aa hei, hvor det da gikk løs. Der strømmet stadig flere Haugskoper til, de gik paa som løver, men mødte kraftig motstand av den nu i tal saa underlegne Osebakhær, som skridt for skridt maatte trække sig tilbake henimot broen. Kampen var nu paa det heteste og det saa stygt ud for Osebakhæren, da gamle Louis Brua (Louis Bovart og gamle Stiansen (de voksne var jo ogsaa nationale) svingende med uhyggelige knortekjepper tok rasende del i angrepet. Men saa, da Osebakkopen var trængt ut paa broen, gjennemdryssedes luften af et hurrabrøl saa frygtelig og overraskende, at Haugskopen skalv i alle sine sammenføininger. Den betrængte Osebakhær stemte i med alle sine diskantstruper, et kampskrik saa gyselig og ildevarslende som aldrig tilforn. Over brogelænderet svinget sig en hærskare af de store Osebakkingen. Haugskopen blev, trods Bovart og Stiansen, trængt tilbage helt forbi kammerherregaarden, hvorpaa den samlede Osebakhær med blødende neser og lasede klær tigget i fiendeland og fik mangen en halvskilling, ja skilling, for selv i den fiendtlige nation fandtes mange beundrere av tapperhet og krigsmot. Slik gik det aar efter aar saa langt jeg kan huske. Osebakkopen var altid den ubetvingelige.

Apropos Bovart (saa uttaltes virkelig navnet i mine barneaar; siden blev det Vovart, men nu, hører jeg, uttales det nok Vaavær).

«Jomfru Kondruppene»

Siden vi nu er paa Osebakken maa jeg fortælle lidt om to gamle jomfruer deroppe. De bar navnet Kondrup, men blev ikke kaldet jomfruerne Kondrup, derimod «jomfru Kondruppene». De samme jomfruer hadde en liten butik med en svær bjelde paa døren, som varslet kundens komme. Fra den utvendige kant av disken gik, som saa ofte dengang et sprinkelverk helt til taket til beskyttelse mod lange fingre.

Naar bjelden kaldte en av iomfru Kondruppene frem, blev kunden spurt efter sit ønske, det forlangte blev da veiet og indpakket (pose fik man mange steder bare en gang, og den maatte tages med næste gang, ellers fik man ikke indpakket) og først da blev en del av gitteret heist op for udlevering av varene og modtaging af betaling.

Det var herlige dage. Ja kanske det kan more Dem at høre lidt om guttelivet i Porsgrund i gamle dage. Byen var guttepolitisk inddelt i 3 distrikter: Osebakken, Haugen og Vestsiden, Osebakkoper, Haugskoper og Vestsidkoper var de tre nationer, som laa i evig strid med hverandre. Hvert aar, en god stund for St. Hans, udartede striden til en krig paa næver. Hvert parti havde sin egen St. Hansaas og det gjaldt at ha det største baal, hvortil der anvendtes gamle baater og prammer, som kjøbtes av indsamlede penger og af gutterne selv møisommeligt blev slæpt op fra elven til aasen. Gutterne samledes i store flokker og tigget penger og hver giver fik et brakende 3 gange hu-ur-ra-a. Gud naade den flok som overskred distriktsgrænsen for at tigge, da sendtes ilbud omkring distriktet for at samle det andet parti og saa gik de løs med baade tørnæver og stenkast.

Gutterne stillede store krav til hverandre den gang. Paa Osebakken maatte man, for at

være blandt de ledende klatre helt op paa stortoppen av «Salvator» - et gammelt stort barkskib, som mestedels laa forankret i elven - lægge sig paa maven paa kuglen, og svinge sig helt rundt; manglet en eneste tomme, maatte det gjøres om igjen. Og naar vi «laua vos» maatte vi springe ud fra riggen paa Salvator saa høit oppe, at vi rolig og uten hastverk kunde uttale de merkelige ord: «Ho, jeia sessa meia for deia» inden benene naadde vandskorpen, derpaa dukke og svømme under Salvators kjøl for at komme op paa den anden side. At svømme frem og tilbage over elven var det rene smaatteri. Men skulde vi «laue vos» tidlig paa sommeren, da der endnu gik snevand i elven, saa maatte man sikre sig mod narreri ved at «knappe knap», og ve den gut, som havde knappet op en knap og allikevel ikke badet. Han erkjendtes for en usling at være, som aldrig mere stod til troendes. - At smøre kroppen ind med mørk lere og derpaa i flok storme op i de nærmeste gater var ikke helt ualmindelig, skjønt vel mindre fint, det fandt iallefald smed Barth i Braaten, som bombarderte de stakkars skrottene med udbrændt kul fra smien, da indianerflokken stormet forbi.

Og saa vægterne, som vi aldrig var rædde for, men ofte holdt leven med! Det klinger endnu i mine øren dette: «Oho, vægter, oho, klokken er slagen elleve». Hver time paa natten vækkedes de gode borgere av disse rop paa hvert gadehjørne. - Og politi Karlsen med trommen! etterfulgt av polti Olsen og polti Halvor, som imidlertid bare hadde skaftebjelde - de kunde naturligvis ikke tromme, stakkarne. Ja, denne maate at bekjendtgjøre paa eksisterer vel kanske endnu: «Trommelomtrommelom. Idag ettermiddag kl. 3 avholdes auktion - - - Julius Blom. Trommelomtrommelom».

Ja, det var morro i Porsgrund den gang. Barneballer med svermerier, semouillepudding og bisp, feiende galopper og rasende kavalerisjok. Og saa gik vi paa «sjeiser» helt til Brevig, Og seilte paa isflak og plumpet i, naar kirkefolkene var midt paa Osebro og i forferdelse for raadvilde frem og tilbage og ropte paa hjelp - uden at hjelpe selv. Jo sintere de blev, da de skjønte at det var skøierstreker, des mere moro var det naturligvis.

Aa, jeg kunde fortelle timevis - om Ola Kanonprop, Maren Springer, Kristian Kruttønna, Ola Fjug og Ida Feit. - Og egge-campingen ved paasketider. Den skal nok ikke ha eksistert andre steder end i Porsgrund. Jeg husker en gut, som paa en eneste dag hadde «vonni» over fire snes egg, men saa havde han et egg som var saa sterkt at fortænderne formelig skranglet, naar han prøvde styrken av «forenden», ja agterenden med. «Agterenden» er forresten en uægte, omend forfinet betegnelse. Alle de kampudtrykkene, saa velgjørende naturlige og uskyldige de var, egner sig ikke til gjentagelse uden mellem folk fra den tid.

Presten Bernhofts skoleeksersis

Og skoleeksersisen og udmarschenene! Skolebestyreren, presten Bernhoft, var en herlig overgeneral, som tillot hærene at gaa paa med bajonetten! Jeg husker særligt en udmarsch. Soldaterne med blaa eller røde sløifer og trægeværer, officerene (de største og sterkeste gutter) med virkelige sabler, og lærerne med samt Brønlunds hornmusik, indskibedes paa dampbaaten «Porsgrund» og landsattes paa Vold. Den røde hær fik en halv times forsprang og saa begyndte forfølgelsen. Hei, for en krig! Bernhoft sendte depescher til byen for å holde befolkningen underrettet om slagets gang. En gut fik kløvet haanden mellem tommel- og pekefinger av et sabelhug; en anden blev gjennem et velrettet kolbestøt sendt utover en skrænt, hvor han blev opsamlet av saniteten og maatte bæres over Alperne (Thorsberg); selv har jeg den dag idag merke efter et sabelstik under venstre øie. Det var or'ntlig morro det! Men mest morro var det, da vi efter endt slag og styrkelse med saftogvand, smørbrød og haardkogte egg skulde lave en mere stilfærdig krigsmanøver paa en slette, gjennemskaaret av en dyp grøft. Skytterlinjerne nærmet sig hinanden paa begge sider av grøften, da pludselig ven og fiende kastede sig over en paa grund av ørefiker, lugging og spanskrør, men mest paa grund av sladring til bestyreren, ilde likt lærer, fik ham væltet ut i grøften med en hel flok gutter over sig, som lot det hagle med slag over hans syndige rygstykker. Han fik ordentlig juling, medens overgeneralen stod kroget og holdt sig paa maven, men allikevel for velanstendigheds skyld fandt at maatte gi os ½ times straffeeksersis.

Siden hørte jeg, at skolen, istedetfor de aarlige udmarscher arrangerte pyntelige og pene landture - gutter og piker sammen - med selskapslek og oplæsning, dans ogsaa, har jeg hørt.

Sic transit gloria mundi!

var det alt?

Grosserer Jens Aanesen er født den 21. oktbr. 1864 i Porsgrund (søn av kjøbmand Jens Aanesen). Han begynte meget tidlig sin merkantile løpebane som volontør i en manufakturforretning i Skien og fik derefter plass i Manufakturvaremagazinet i Porsgrund. Hans første prinsipal vilde siden, at de sammen skulde etablere manufakturforretning i en anden by, men Aanesen hadde liten lyst til butiken og fik kontorpost hos daværende bankier Hals i Porsgrund, som ogsaa var direktør Porsgrunds sparekasse, og avancerte meget hurtig til prokurist. Siden reiste han til Tyskland. hvor han opholdt sig nogen aar og oparbeidet sig en god stilling paa kontoret ved en av Tysklands betydeligere fabriker. Han var derefter en tid i England. Ved sin tilbakekomst blev han i Kristiania autorisert som edsvoren translaør i tysk og engelsk og i 1888 ansat hos Oscar E. Lund i Kr.a.; han blev Lunds prokurist og siden kompagnon. I 1896 uttraadte Aanesen av dette firma og etablerte sig under eget navn den 1. januar 1897 som specialforretning i grafiske maskiner. Forretningen har fra en beskjeden begyndelse svunget sig op til en ledende inden branchen.

I 1910 oprettet han reparations- og moneringsværksted for grafiske maskiner, og dette utvidedes senere til ogsaa at omfatte bygning av maskiner, verktøi og apparater for den grafiske industri. Paa jubilæumsutstillingen i 1914 blev firmaet belønnet med høieste utmerkelse for grafiske maskiner. Hans maskiner har fundet avsætning langt utenfor landets grænser.

I 1915 erhvervet han et ældre skriftstøperi, som efterhvert et utvidet og forsynt med de mest moderne specialmaskiner, saa at det nu fuldt ut konkurrerer med utlandet i alle slags utslutningsmateriel for trykkerier og kan heri ikke alene dække landets behov, men arbeider ogsaa for eksport.

Endelig kjøpte Aanesen i 1917 den eneste norske fabrik for trykkeri træinventar (Kjeldsens tidligere trævarefabrik i Tomter), som i menneskealdre har forsynt de norske trykkerier med det bekjendte «Kjeldsens træværk». Ogsaa denne bedrift er moderniseret og forsynt med nyeste specialmaskiner, er fuldt ut istand til at dække landets behov og har vist sig at kunne holde den utenlandske konkurrance stangen.

Aanesen har altid forstaat at omgi sig med dygtige medarbeidere, hvorav flere har været tilknyttet forretningen helt siden første begyndelse og andre i en lang aarrææke. Han har nu ogsaa den glæde at ha sine to sønner - den ene specialutdannet maskiningeniør - som prokurister i forretningen.

Fra: Grenmar 24. desember 1924, s. 2-3.
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen