25 aar i Porsgrunds brandvæsens tjeneste

Et besøk hos snekker og brandkonstabel Nils Flatland

Et kapitel Porsgrundshistorie

Som vort blad igaar meddelte forholder det sig saa, at snekker og brandkonstabel ved Porsgrunds brandvæsen Nils Flatland i morgen, den 19de september er 25 aarsjubilant.

I den anledning opsøkte igaaraftes en av vore medarbeiere ham i han koselige hjem på Kirkehaugen tæt ved det lutherske hospital og kirken for at høre lidt om hvad han hadde opplevet av interesse som brandmand. Svaret kom enkelt og liketil uten forbehold - jeg tænker jeg har været med i omkring 30 brande siden jeg blev ansat som brandmand i Porsgrund, sier han.

- 30 brande på 25 aar?

- Ja, De vet, der har ikke været storbrand bestandig, mange smaa.

- Si os, er ikke de Telemarking, hr. Flatland?

- Jo, Jeg er født i Lunde i 1868 og mit fulde navn er Nils Auversen Flatland. I 16 aars alderen begyndte jeg paa tømmermandsarbeide og drev dette i hjembygden, indtil jeg og min ældre bror Auver Auversen, som ogsaa var hjemme i snekker- og bygningsfaget fandt paa at trække ut av bygden og nedover til fjorddistriktene. Vi opdaget - jeg tror den var gjennem «Varden» - at Buglen skole i Solum var utsat paa anbud og vi indgav blandt andre tilbud og fik bygget. Buglen skole skulde opføres i halvanden etage og det blev gjort, skolen fik kommunen, som den vilde ha den og min bror og jeg fik hverken knub eller ros for arbeidet, men vi blev reelt utbetalt, hvad vi tilkom. Vi reiste saa begge til Porsgrund, hvor vi saa at si «dat op» i et nyt arbeide, idet vi på samme tid fik akkord paa at opføre brukseier Jonas Stavdals gaard paa Osebakken - villaen vis a vis Lahelle - og uthusene paa Klyve eller Solum gamlehj. Mens min bror drev paa med uthusene i Solum, skulde jeg forestaa opførelsen av hr. Stavdals gaard. Som jeg holdt paa med dette fikk jeg i «Grenmar» se, at der blev avertert efter to brandkonstabler, hvorav en blev avfordret snekker- eller bygningskundskap og jeg søkte denne stilling. Jeg var heldig og fik stillingen efter daværende brandkonstabel O. Ødegaard som utvandret til Amerika. Der var, saavidt jeg husker, 14 ansøkere.

- De har maaske litt at fortælle om brande, De har været ute i?

- Den første brand jeg kom med i like efter ansættelsen, var hos gartner Ellefsen. Jeg erindrer som det skulde ha skedd i gaar, at vi maatte trække slangevognen fra den gamle nedbrændte brandvagt til brandstedet, da den eneste hest vi den gang hadde til disposition var ute paa anden kjøring. Det var baade første og siste gang vi brukte den haandvognen. Og - siden den tid har jeg paa begge sider av elven været med paa adskillige brandutrykninger til øst- og vestsiden - ialt tænker jeg omkring 30, fraregnet da de saakaldte «blinde alarm'er». Den første store brand, jeg var med i var ved Kirkebakken høsten 1899, da der utbrøt ild i snekkermester P. T. Næss' gaard, som da laa der, hvor nu grosserer A. N. Funnemarks leiegaard ligger og hvor A. K. Skyer har sin fiskeforretning vis a vis brandstationen. Fra Næss gaard forplantet ilden sig til Telegrafgaarden, som laa væg i væg med det brændende hus og likesaa til nogen mindre huse paa venstre side, naar man gaar fra Kirkebakken eller Langebakken, som den ogsaa kaldes, bort til den katolske kirke. Selvsagt var ogsaa husrækken paa den anden side av gaten sterkt truet, især doktor Eberhardts gaard, som nu eies av kæmner Gaathaug.

Fra Telegrafgaarden, som var en usedvanlig høi og solid to-etages bygning, fløi ildtungerne over gaten og antændte, trods ihærdig arbeide fra brandvæsenets side, den gamle Friisegaard, paa hvis tomt nu brandstation og elektricitetsverket er reist. Den gamle Friisegaard hadde vel blit med blant de fredede, hadde den staat der endnu, sier jubilanten, og vi var jo enig i det. Der var saa solid tømmer i den bygningen, sier Flatland, at det kunde ikke brænde, væggene stod der igjen som et sort sorgens hylster og de maatte med stor kraft spettes ned. Nok om det - aaret var brændbart. Senere paa høsten gik strøket fra slagter Edv. Hansens gaard og ned og med skibsreder A. H. Backas gaard op luer. Foruten slagter Hansens gaard, hvori bl. a. W. & H. Simonsen handlet, gik ilden over i den gaard, hvor jern- og isenkramfirmaet Thorsen og Johannessen hadde sin forretning, derfra til Porsgrunds bakeris gaard for utsalg et litet hus (badehus?) ved siden derav og endelig Backas gaard. Jeg husker der stod en forfærdelig hete fra den brændende husrække og jeg erindrer ogsaa godt, at brandkonstabel Ingebret Gunnarsen, som hadde ledelsen med at redde hotel Victoria, der flere gange var antændt, fik sin hjelm aldeles ødelagt - den brændte flere gange og frembød et underlig skue, da vi dagen efter fik se den paa vagten. At redde hotellet den gang var et ypperlig arbeide, idet det flere gange var antændt under gesimset, likesom væggene var sterkt brunsket. Med stort besvær reddet vi under denne brand ogsaa en nybygget lægter paa Joh. Jeremiassens enkes verft. Den reddet vi med den gamle saakaldte Akers sprøite nr. 1.

- Flere brande?

- Ja senere hadde vi branden i den gamle Baumannsgaard, hvor Porsgrunds kino nu staar. Raadhusbranden i 1901, da Sparebanken, Postkontoret, sorenskriver- og byfogedkontoret blev husvilde foruten at vor eneste festivitetssal blev ødelagt. Apoteket var dengang sterkt truet, likesaa doktor Munks, nu doktor Nielsens gaard. Nogen større brande hadde vi ikke senere før kjæmpebranden, maa vi vel kalde den, St. Hans 1905, da der utbrøt ild paa trævarefabrikken «Norkyn»s tomt. Da brændte jo hele den nedre bydel fra gatekrydset ved det gamle færgested ned til prestegaarden og den gamle toldbod. Hele den østre brodel, som var av træ strøk ogsaa med og vi fik den saakaldte «vippebro», som senere blev besunget i en lokal revy, saavidt jeg husker. Den gamle hyggelige brandstation blev ogsaa offer for denne efter vore forhold kolossale brand og flere huse paa skrænten av Helleberget strøk med. Det saareste ved denne brand var at vor gamle brandstation, fra hvilken vi rykket ut, laa i ruiner, da vi kom tilbake efter den haarde dyst. Den kunde sies at være primitiv, men den var saa hyggelig og statelig allikevel som den laa der ut paa pynten med den mest brilliante utsigt over byen. Den eneste punkt vi ikke kunde sigte var øvre Chrøgerlien, ellers saa vi over alt. Og de to kanoner paa lavetter ved siden av brandstation saa ogsaa nærmest ut som speidere. De blev i gamle dage, før jeg kom hit, brukt paa den maate at det for brand paa østsiden blev avfyret to skud, paa vestsiden et samtidig som man fra klokketaarnet slog dobbeltslag for brand paa øst- og enkeltslag for vestsiden. Dette var til grei veiledning for reservemandskaperne, som da hurtigere kunde naa frem til brandstedet.

Apropos St. Hansbranden 1905. Foruten som nævnt at «Norkyn», den østre brodel og den gamle brandstation strøk med gik det europæisk kjendte Franklin Baker & co.s sagbruk og kreosotrei med betydelige trælastlagre og ca. 60 huse op i luer. Dampsprøite fra Skien som assisterte ved denne brand, blev placert ved den gamle toldbod og slanger strukket frem til kreosoteriet, hvorfra der stod en vældig hete. Personlig var jeg placert, sa Hr. Flatland, der hvor Folkekjøkkenet er og jeg kunde ikke se himmel paa to timer for gnistregn og røk. Siden har vi jo hat gjentagende brande i Bratsberg bruk, Lervarefabrikken bak vestre Porsgrunds Kirke og i hr. Oscar Olsens bakeri og op gjennem aarene flere smaabrande.

- Har De aldrig været utsat for noget uheld under brand, hr. Flatland?

- Jeg maa si, jeg har været heldig. Min kollega, nu brandmester Christiansen, var under branden i Storgaten i 1899 utsat for et slemt uheld med benet og maattet ligge i 3 m. Men et verre uheld kunne rammet mig under en av brandene i Bratsberg bruk, men det gik heldigvis bra. Jeg var kommen op i anden etage med slangen og manøvrerte der. Hvordan det bar til kan kun tilskrives tilfældigheter. Jeg blev av varmetrykket trængt tilbake, kom ut paa et zinktak over flisoplaget til «fyren» taket brast og jeg baklæns ned bardus i flisehaugen, mens samtidig zinkplater og bindingsverk rauset nedover mig. Det var det rene under at jeg den gang slap helskindet fra katastrofen.

---

Vi kan like godt opholde vor ærede medborger og pligttro kommunale tjenestemand længer og takker for hans erindringer, men idet vi avslutter nedtegningen av hans minder gjennem 25 aar vil vi nytte anledningen til at lykønske ham i hans stilling videre og gratulere med morgendagen.

Fra:   Grenmar 18.9.1923
Porsgrunn biblioteks hjemmeside Søk i bokbasen