Bokgløtt

Utgitt av Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Østby, Anne Ch.: www.veien videre/Anna

Landbruksforl., 2003. 295 s.
ISBN 82-529-2789-0. Kr 229,-

INNHOLD:

Vi har truffet Anna tidligere, i bøkene "Anna@verden.com" og "Anna+framtid, søk".
I denne boken har Anna blitt 16 år. Hun bor i Islamabad i Pakistan, men familien skal snart reise derfra. Anna har lyst til å studere i USA, men vet ikke helt hva ennå.
Gjennom familiens hushjelp får Anna møte en annen kultur på en voldsom måte. Datteren til hushjelpen deres blir satt fyr på av sin mann fordi hun ikke oppfører seg slik mannen hennes vil. Det viktigste i denne kvinneundertrykkende kulturen er å forsvare sin ære, sin Izzat. Det er slik det er på landsbygda, sier en av hennes pakistanske venner. Anna blir sjokkert.
Anna oppsøker Nighat som driver en hjelpeorganisasjon for utstøtte, æreløse kvinner, og lærer hva enkelte ektemenn kan tillate seg å gjøre med hustruer. En ulykke heter det gjerne.
Er det mulig for en enkelt person å ta ansvar og utgjøre en forskjell?, blir spørsmålet Anna stiller seg.
Ex-kjæresten Chris som bedro henne, sender stadig unnskyldende e-poster. Hun kan ikke fordra ham. I stedet tenker hun mye på Ola, en gutt hun har vært sammen med på sommerleir hjemme i Norge. Hun blir kjæreste med ham, og lurer på om han skal være "den første".
Samtidig er det avjgørende eksamen for videre skolegang. Hun må gjøre det godt for å komme inn på det College hun vil. Det er vanskelig å rekke alt.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål.
God leselig skrift med normal linjeavstand. Modent språk.

ALDERSTRINN:

Passer for ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En god historie om det å bli voksen. Om ansvar, kjærlighet, valg, ære og løsrivelse. At handlingen foregår i et internasjonalt miljø, langt fra det vanlige norske jenter opplever, setter bare en ekstra spiss på boken. Problemstillingene Anna står overfor er allmenne og lette å kjenne seg igjen i.
Passer godt for jenter.
Man kan dra nytte av å ha lest de to foregående bøkene om Anna, men det er på ingen måte en nødvendighet.