Bokgløtt

Utgitt av Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av:
Ellis, Deborah: Parvana

Oversatt av Jørn Roeim
Gyldendal, 2004. 159 s.
ISBN 82-05-33104-9. Kr. 229,-

Ellis, Deborah: Parvanas reise

Oversatt av Jørn Roeim
Gyldendal, 2004. 188 s.
ISBN 82-05-33105-7. Kr. 229,-

INNHOLD:

Disse to bøkene forteller historien om den 11 år gamle afghanske jenta Parvana. Hun bor sammen med familien sin i Kabul, og det er fremdeles Taliban som styrer. Det har ført til at Parvana og søsteren hennes har måttet slutte på skolen, og søsteren Nooria har ikke vært utenfor huset på lang tid. Parvana er heldig. Hun får følge med faren sin til markedsplassen der han tilbyr sine lese- og skriveferdigheter til den analfabete befolkningen.

Parvanas far blir satt i fengsel, og familien er ille ute. Nå har de ingen inntekt lenger, og enda verre: ingen menn som kan gå ut av huset og handle mat til dem.
Løsningen blir Parvana. Hun har ikke blitt så stor at hun har utviklet seg til kvinne ennå, og med hårklipp og den døde storebrorens klær, kler hun seg ut som gutt og fortsetter å tjene penger til familien på markedsplassen.

Nooria skal gifte seg nord i Afghanistan, og hele familien, bortsett fra Parvana og faren, som fremdeles sitter i fengsel, følger med nordover.
Parvana mister kontakten med familien sin, og faren dør. Hun legger ut på den lange reisen nordover for å finne resten av familien, og det er denne farefulle reisen som skildres i bok 2.

SPRÅK OG LAYOUT:

Lett språk.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca. 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Gode bøker det er lett å bli revet med av. Fint for barn å kunne leve seg inn i hvordan det er å være barn i andre land og under truende regimer. Synes forfatteren klarer å fortelle en troverdig historie om det å være barn i Afghanistan. Boken er tilegnet "alle barn som tvinges til å være taprere enn de egentlig er", og det er nettopp et slikt liv Parvana blir tvunget til å leve.
Anbefales på det sterkeste!