Bokgløtt
2003, NR. 1 - BARN

Utgitt av Porsgrunn bibliotek

BOK:
Aspås, Anne-Berit:
Striden om den hvite borgen
Gyldendal Tiden, 2002. 326 s.
ISBN: 82-05-27991-8. Kr. 199,-
Serie: 10:12

INNHOLD:

Miriam bor på "Den hvite borgen" sammen med småsøsknene sine og deres foresatte Bianca. Biancas foreldre var baronen og baronessen, derfor har Bianca fått overta "Den hvite borgen".
Lokalbefolkningen mistenker Bianca for å være heks. De tror hun lager heksebrygg for å forgifte landsbyen. Greven i Mai er interessert i å kjøpe borgen, men Bianca vil ikke selge.
En dag Miriam har vært innom apoteket for Bianca, oppdager hun en pakke med arsenikk i sekken, som trolig har falt ut av posen fra apoteket. Miriam vet ikke hva hun skal tro... Har Bianca virkelig onde hensikter, eller har apotekeren lurt med arsenikkpakken med vilje? Bianca blir motarbeidet av lokalbefolkningen. Strømmen til borgen blir kuttet og Bianca blir mistenkt for å ha forgiftet drikkevannet med arsenikk.
Johan, barnebarnet til presten, blir god venn med Miriam og søsknene. Han viser stor interesse for historien til "Den hvite borgen". Borgen ble bygd for 150 år siden, oppå ruinene av et kloster. Biancas mor , baronessen, var gift med greven før hun ble gift med baronen. Dette kan være en grunn til at greven ønsker å kjøpe borgen.
Miriam har overnaturlige evner, og får konkakt med en kvinneskikkelse, det viser seg å være dronning Isabella som levde for 600 år siden. Greven overbeviser lensmannen om at folkets beskyldninger mot Bianca er sanne, og Bianca blir arrestert.
Hvordan skal de klare å komme seg ut av dette?

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Kapittelinndeling.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Serietittelen indikerer at boken passer best i alderen 10 til 12 år, men den kan godt leses lenger opp i alder.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka er en frittstående fortsettelse av "Den tredje nøkkelen" (1999).
En spennende bok, som også egner seg til høytlesning.


BOK:
Behrangi, Samad:
Den lille svarte fisken
Oversatt og illustrert av Gunvor Sannerholt
Omnipax, 2002. 48 s.
ISBN 82-530-2385-5. Kr. 198,-
Billedbok

INNHOLD:

”Det var en gang en liten svart fisk som levde sammen med mammaen sin i en liten bekk …”. Slik starter fortellingen om den nysgjerrige lille fisken som må ut i verden for å se hva som befinner seg utenfor deres egen lille bekk. Han blir utsatt for stort press fra alle de andre fiskene i bekken, men behovet for å vite mer om verden og bli kjent med andre levesett er for stort. Han svømmer ut i verden til tross for hån og skremsler.
På veien mot det store havet støter han på mange farer og fremmede skapninger, men han treffer også dyr som vil hjelpe ham i hans prosjekt om å utforske verden.
Han hjelper også andre fisker som har blitt fanget av fiskespisende fugler tilbake til livet. Men hvordan det går med ham selv, det får vi ikke vite …

SPRÅK OG LAYOUT:

Teksten er satt i markerte hvite rammer på illustrert bakgrunn. Illustrasjonene er stort sett tegninger fra havbunnen med dens flora og fauna, men også med noen andre innslag.
Et par tekstinnslag bryter med fortellingen, og dette er markert med en helt annen skrifttype.

ALDERSTRINN:

Kan leses høyt for barn fra ca 6 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren ønsker med denne boken å gi et håp til verdens barn. Et håp om at verden kan være et sted med mening og rettferdighet og gode liv. Det gjelder bare å ikke slå seg til ro med verden slik den er, men stille spørsmål, lete etter ”den medisinen som hjelper mot det onde i vår verden.” ”Det er opp til dere å forme samfunnet etter deres drømmer”, avslutter forfatteren sitt etterord, der han henvender seg til verdens barn.
Boken er oversatt til flere språk og er også prisbelønnet.


BOK:
Brekke, Toril:
Tanta til Linda er en dronning
Aschehoug, 2002. 168 s.
ISBN 82-03-24439-4. Kr. 185.-

INNHOLD:

Dueslottet, et gammelt hus borti veien, har stått tomt en stund. Men nå flytter Linda inn i huset. Kristian og Pelle er to kamerater som tar kontakt med Linda. Hun forteller at hun bor sammen med tanta si.
Hjemme hos Linda er det ikke som hos andre, Pelle og Kristian har mange forslag til oppussinga. I stedet for sofa og tv er det fiskenett i taket og store puter. Tanta til Linda er en festlig lekekamerat, og guttene går gjerne dit. Men da trekker Linda seg vekk, guttene synes hun er rar og sur.
Leseren skjønner at det er Linda som står for husarbeidet der i hjemmet, og at tanta egentlig er mora hennes. Det kommer for en dag at Lindas mor har alkoholproblemer.
Guttenes foreldre tar ansvar og ser til at mora får hjelp og Linda skal bo hos Kristian imens.

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler og avsnitt, mellomstore typer og god linjeavstand.
Bokmål, en del direkte tale.

ALDERSTRINN:

Passer for ca 8-10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Ei grei og troverdig bok om det å være barn av alkoholikere.
Ganske spennende også.
Optimistisk uten å bli søtladen! Fint med en bok som viser at de voksne går inn og tar ansvar.
Kan anbefales!


BOK:
Crossley-Holland, Kevin:
Arthur : den seende steinen
Oversatt av Jón Sveinbjørn Jónsson
Damm, 2001. 325 s.
ISBN 82-517-8419-0. Kr. 268,-

INNHOLD:

Vi befinner oss i grenseområdene mellom England og Wales, på godset Caldicot. Året er 1199, og vi møter Arthur, en gutt på 13 år. Arthur ønsker intenst å bli ridder, men han er redd for at faren har andre planer med ham. Han er langt flinkere med penn og blekk enn han er med lanse og sverd, så utsiktene til å bli munk er større enn utsiktene til å bli ridder.

Av trollmannen Merlin får Arthur en magisk stein som hjelper ham til å se både framover og bakover i tid. I denne steinen ser han en annen Arthur som lever et liv med store paralleller til hans eget liv.
Hvem er denne Arthur han ser i steinen, og hvem er han selv?
Det hviler nemlig en hemmelighet omkring Arthur. Han vet ikke selv at han har vokst opp hos foreldre som ikke er hans egentlige foreldre. Men hvem er de?

Gjennom 100 små kapitler får vi korte glimt inn i Arthurs liv, opplevelser, tanker...

Parallellene til legendene om kong Arthur som har levd sterkt i engelsk tradisjon er klare. Crossley-Holland har i denne boken, som er første bind i en trilogi om gutten Arthur, laget sin egen "vri" på den gamle historien.

SPRÅK OG LAYOUT:

Forfatteren har et poetisk språk som er med på å plassere boken i sin historiske kontekst.
Små kapitler på alt fra under en side til noen få sider.
Vignetter i sort/hvitt som også passer til tiden handlingen utspilles i.

ALDERSTRINN:

Hovedpersonen er 13 år, og boken vil nok kunne fenge hos barn fra ca. 10-12 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en bok med store kvaliteter både i idé, handling og fortellerstil.
Den historiske forankringen krever nok at leseren har en viss interesse for den tiden og de problemstillinger den tar opp. Men selv om parallellen til Arthur-legendene er klar, er det allikevel ikke slik at det forutsettes kjennskap til denne historien.
Og de som likte denne boken, kan glede seg til to oppfølgere!


BOK:
Dahl, Tor Edvin:
Marion om mysteriet med den døde faren
Illustrert av Ragnar Aalbu
Damm, 2003. 70 s.
ISBN 82-496-0784-8. Kr. 129,-
Serie: Løve pluss

INNHOLD:

Marion sitter i rullestol. Hun har datamaskin og en god kikkert. En dag får hun besøk av Helene på 5 år. "Du må finne faren min!", krever hun.
Hun vil at Marion skal se etter faren hennes med kikkerten sin og fortelle det til de andre.

Helenes far var blitt arbeidsufør p.g.a. dårlig rygg.
Da ferja Bråfjord II gikk ned, meldte Helenes mor faren savnet. Han gjemmer seg i en hytte. De spekulerte som etterlatte i å få erstatning, og ville så flytte til Sverige.

Helene savner faren sin så veldig, og moren og faren blir enige om at hun skal få møte ham i smug ute på ei øy i elva. Men Helene klarer ikke å leve med dobbeltspillet om at far er død og far lever.
Hun går til Marion. Marion og vennene hennes avslører Helenes far. Og historien ender med at han går til politiet.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er utgitt i serien "Løve plus".
Den er satt med passe store og gode typer. Det er korte linjer, mange avsnitt og mye luft på sidene.
Kapitlene er korte.
Grei bok å lese rent teknisk.

ALDERSTRINN:

Passer for 10 – 12 åringer.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Lite troverdig historie.


BOK:
Dalton, Annie:
Engler i kulissene
Oversatt av Elisabeth Bjørnson
Gyldendal, 2002. 160 s.
ISBN 82-05-30129-8

INNHOLD:

Dette er andre bok i serien "Engleakademiet".
Den handler om trettenåringen Mel som blir drept av en bil. Før hun vet ordet av det står hun foran "Engleakademiet". Hun er altså i himmelen, og denne himmelen er en tenårings Drømmeverden. Mel og de andre englene blir sendt rundt i verden på oppdrag i tid og rom.

I den første boka er hun i London i bomberegn, og i denne andre er Mel på oppdrag i Elizabeth den førstes London. Der er det mørke makter som må bekjempes.

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler og avsnitt, god linjeavstand og heller store typer.
Bokmål, mye direkte tale.

ALDERSTRINN:

Passer for ca. 10-12 åringer.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er kvikke og morsomme bøker om livet i himmelen, eller iallfall i en drømmehimmel. Dette kan en sikkert sette store spørmålstegn ved.
Likevel bøkene er positive og greie.


BOK:
Ersland, Bjørn Arild Hansen:
Hugo og gressklipperen
Illustrert av Annlaug Auestad
Omnipax, 2002. 32 s.
ISBN 82-530-2387-1
Billedbok

INNHOLD:

Hugo bor sammen med sin kone, Siri, og gressklipperen sin.
Hugo er veldig opptatt av gressklipperen som han har i garasjen. Han steller godt med den, og gressklipperen går nesten lydløst.
Hugo holder plenen prydelig klippet, og er lykkelig med det.
Hans kone er fysioterapeut og skaffer penger til familien. Hun ønsker at det heller var en bil i garasjen, slik at de kunne kjøre hjem varene fra butikken.

Hugo ønsker å jobbe som plenklipper, men det er ingen som vil ansette ham.
I nattens mulm og mørke sniker han seg ut og klipper alle plenene i nabolaget. Naboene blir rasende og får ham arrestert for hærverk. Men så kommer kongen forbi i sin fine bil med sjåfør. Han får Hugo ut av fengslet fordi han vil ha ham som plenklipper til alle plenene rundt slottet. Hugo får velge hva han vil ha som betaling.
Og valget blir: Bil med egen sjåfør hver gang han og Siri skal ha varer hjem fra butikken!

SPRÅK OG LAYOUT:

Litt små typer for som nettopp har lært å lese, men fin høytlesningsbok for de aller minste.
Illustrasjonene i klare, fine farger er enkle og tydelige, og passer godt til fortellingen.
En del av stemningen i boken ligger i illustrasjonene.

ALDERSTRINN:

Boka passer best for mindre barn. Kan leses høyt for 4-7 åringer.
Historien er litt for enkel og stillferdig for de fleste av de eldre elevene på barnetrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En stillferdig og barnlig historie som gjør inntrykk i all sin enkelhet.


BOK:
Finstad, Hanne S.:
Reisen fra urtiden : norske forskere blant dinosaurer, roboter og det som var imellom
Illustrert av Birgitte Kolbeinsen
Gyldendal Tiden, 2002. 48 s.
ISBN 82-05-30087-9. Kr. 229,-
Serie: Vitenskapsbiblioteket
Faktabok

INNHOLD:

Denne boken presenterer oss for ti norske forskere som forteller om sine fagområder. Det starter med en som forsker på det aller eldste, nemlig paleontologi, forskning på fossiler. Så beveger vi oss opp gjennom tiden, via steinalder, bronsealder, vikingtid, middelalder, opp mot vår egen tid med industrialisering, genteknologi og elektronikk.
Hver forsker forteller personlig om hvorfor de har valgt nettopp det fagområdet, og litt om hva faget deres består av. På den måten får vi innblikk i flere forskjellige forskningsgrener, samtidig som stoffet får en personlig presentasjon.

SPRÅK OG LAYOUT:

Delikat layout illustrert med bl. a. fargefotografier.

ALDERSTRINN:

Denne boken passer for nysgjerrige og vitebegjærlige barn fra 10-års alderen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En lettlest og fin innføring i forskjellige fagområder knyttet opp mot naturvitenskap.
En god idé å knytte forskningsgrenene opp mot forskerene som forteller personlig og engasjert om sitt fagområde.
En god bok i en god serie som fra før har gitt ut titlene "DNA"av Anders Goksøyr og ”Tallenes verden” av Eirik Newth.


BOK:
Frohde, Liv:
Drømmedag for King
Illustrert av Tania Kjeldset
Gyldendal, 2002. 136 s.
Serie: Bokormen
ISBN: 82-05-30516-1. Kr. 149,00

INNHOLD:

Ina, Ingrid og Ida er tre venninner som går i samme klasse. Sammen finner de på mye rart. Alle misliker de den lokale kjøpmannen, Olsen, fordi han er veldig sur og alltid mistenksom når de er inne i butikken.
En dag skjer det et ran i butikken, og etter det kjøper kjøpmann Olsen seg en hund, en stor schæfer som han kaller King Kong. Han ser veldig skummel ut, men Ina er ikke redd. Hun vinner hundens tillit, og de to blir veldig gode venner.

Ina og vennene synes synd på King fordi han står bundet ute i bakgården hele dagen, alle dagene i uka. Etter hvert tenker de ut en plan. De vil gi King en drømmedag på landet! Så en søndag når Olsen er bortreist, ”kidnapper” de hunden og tar ham med seg ut til onkelen og tanta til Ina. Her får King lov til å springe fritt rundt, får god mat – han kan ikke ha det bedre!
I mellomtiden blir butikken til Olsen ranet på nytt, og Olsen vil bli kvitt bikkja. Det ender opp med at onkelen og tanta kjøper King, og han kan leve lykkelig i sitt nye hjem og kun ha drømmedager foran seg...

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har god, leselig skrift, er inndelt i kapitler og har sort-hvitt illustrasjoner.
Den er lett å lese, og handlingen er kronologisk.

ALDERSTRINN:

Passer for barn fra ca 6 år.


BOK:
Gregor, Renata:
Den ulydige sjøstjernen
Illustrert av Rasislav Michal
Omnipax, 2001. 23 s.
ISBN 82- 530- 2348-0. Kr. 188,-
Billedbok.

INNHOLD:

Sjøstjerner er muligens stjerner som er falt ned fra himmelen. Leie av all vandring over himmelhvelvingen, har de funnet seg et roligere liv på havbunnen.

Rosalinda var en liten sjøstjernejente som holdt til ved kaia i Høyanger i Sognefjorden. Hun var lei av å sitte stille, derfor svømte hun opp til overflaten. En bølge skylte henne opp på stranda, og der ble hun funnet av en liten pike og hennes far. De tørket sjøstjerna og sendte den til bestemor i Sverige. Bestemor samler på så mange ting, og hun ble glad for sjøstjerna. Hun la den i en bolle med vann og litt salt. Rosalinda ble snart seg selv igjen.

Bollen stod i hagen. En natt regnet det kraftig og vannet i bollen flommet over. Rosalinda ble med vannet til bekken og videre til elva. Hun møtte laksen som svømte med henne ut i havet. Og den dag i dag lever hun i havet like utenfor Gøteborg.

SPRÅK OG LAYOUT:

Gode typer og luft mellom linjene.
Fine, skisseaktige illustrasjoner i sort strek med litt blått og rødt.
De tynne litt løse strekene bølger over sidene og liksom binder historien sammen.

ALDERSTRINN:

Fra 4 år, lese selv fra ca 8 år.

ANDRE OPPLYSNINGER: En morsom liten historie i eventyrformat.
Fortellingen er fin å lese høyt og fin å gjenfortelle.


BOK:
Hansen, Thore:
Sjørøverdronningen
Gyldendal Tiden, 2002. 108 s.
ISBN 82-05-30295-2. Kr. 199,-

INNHOLD:

Victor vokser opp på en øy i Karibia med sin far og en gammel indianerkvinne. De dør begge to mens han enda bare er et barn. Moren vet han ikke hvor er, og faren hans har ikke villet fortelle hva som har hendt med henne.
Victor blir sendt til munkeklosteret i nærmeste by, og vokser opp der. Han liker seg godt, men finner ikke helt roen når det gjelder moren.
Han oppsøker til tider hjemstedet sitt, og finner en bok fra moren i en skattkiste som han og faren hadde der på et hemmelig sted. Der står det at hun opprinnelig var fra England, og ved tilfeldigheter endte opp som sjørøver.
Hun ble kaptein på sjørøverskipet El Hacon og traff der faren til Victor.
Boken gir ikke noe fullstendig svar på hvor det har blitt av moren, og Victor oppsøker derfor puben, der han kommer i snakk med noen som har jobbet på skipet. Victor forstår til slutt at de egentlig er ute etter skatten hans, men han klarer å beseire dem. Kanskje blir også han en sjørøver….

SPRÅK OG LAYOUT:

Språket kan, særlig i begynnelsen av boka, virke litt tungt, men helt OK.
Boken er illustrert med forfatterens egne illustrasjoner, og er delt inn i 10 kapitler.

ALDERSTRINN:

Boken tilhører serien 10:12, men passer alle fra ca. 9 til 13-14 år.


BOK:
Haugen, Tormod:
Prinsusse Klura og dragen
Illustrert av Anders Kaardahl
Gyldendal, 2002. 52 s.
ISBN 82-05-30480-7. Kr. 199.-
Serie: Les for meg

INNHOLD:

Prinsusse Klura er ei ekte prinsusse, ikke prinsesse. Prinsusser er mye finere enn prinsesser. Klura liker ikke å gå på skolen hos lurer Puttersen, men å danse med dansetjunerne er moro.
I riket der Klura bor er det ni konger og dronninger, de har hvert sitt land og hver sin prinsesse, prinsesser fra A til Å.
En dag får kongen og dronninga bud fra Kong King. Sønnen hans, prins Kingelikong, er fanget av en drage. Den eneste som kan redde ham er en ni år gammel prinsusse med langt lyst hår og fregner. Prinsusse Klura må i vei.
Alle prinsessene i riket vil redde prinsen.
U-sangen til prinsusse Klura kan ikke dragen stå i mot. Hun husker ikke teksten, men når alle prinsessene synger sangen sin i kor, blir dragen liggende i dvale.
Prinsusse Klura går inn i dragehulen, gjennom en gang dekket av smaragder og rubiner. Hun kommer fram til prinsen som helst vil blir reddet av en ridder og ikke en prinsusse.
Alle prinsessene sloss om å redde prinsen, men prinsusse Klura og prinsøsse Børta som kom først til dragehulen, velger heller å være venninner og møtes neste måned.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har kapitler og avsnitt, god linjeavstand og store typer.
Morsomme fargeillustrasjoner av Anders Kaardahl.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer for barn i alderen 6 til 8 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Ordspillet med at hver prinsesse har sin vokal kan kanskje være festlig.
Prinsasse Barit har A, prinsessen Rendi har E, prinsøsse Børta har Ø osv, men det hele virker litt anstrengt. Kan kanskje skape en del komikk i en høytlesningssituasjon…


BOK:
Henmo, Sverre:
Opp som en løve
Gyldendal Tiden, 2002. 157 s.
ISBN 82-05-30236-7

INNHOLD:

Leo, Marius og Torgrim er blant de kule gutta i klassen. Trygve er den som blir mobbet.
Klassen drar på leirskole, og her havner Leo og Trygve på samme rom. Mobbingen fortsetter, men etter en episode der Leo hjelper Trygve fordi han tror han er i livsfare, er plutselig ikke Leo en av de populære lenger. Dette er i begynnelsen vanskelig for ham, men etter at det har toppet seg helt , og han får hjelp av en lærer han tidligere ikke har hatt noe godt forhold til, forstår han at han allikevel går ut av det som en bedre person.
Kanskje er det også det som skal til for å bli sammen med Annikken…..?

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er bygd opp som en dagbok, der det er Leo som forteller. Den er delt inn dag for dag, og har også egne kapitler innenfor den samme dagen.
God leselig skrift.
Bokmål.

ALDERSGRUPPE:

Passer fra 11-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Fin bok om mobbing, og om det å finne ut hvem man egentlig er, eller vil være.


BOK:
Hoeye, Michael:
Kappløp med tiden
Oversatt av Hilde Hagerup
Cappelen, 2003. 286 s.
ISBN: 82-02-22475-6. Kr. 249,-
Serie: Hermux Tantamoq

INNHOLD:

Dette er boken om Hermux Tantamoq, en urmaker og mus. Han lever et fredelig liv alene sammen med kjæledyret sitt – en marihøne.
Men dette blir snudd på hodet da den vakre flyverinnen Linka Perflinger kommer innom butikken hans med ei ødelagt klokke. Hun sier det haster med å få den tilbake, så Hermux jobber hele natten for å få den ferdig til neste dag som lovet.
Men når Linka ikke dukker opp, blir han mistenksom, og når en rotte så dukker opp for å hente klokka, blir har overbevist om at det har hendt Linka noe. Han bestemmer seg for å følge etter rotta.
De ender opp ved Linkas hus, der Hermux ser Linka blir ført bort i en bil. Han ringer politiet, men ingen tror på ham. Ingen andre enn vennen Pup Schoonagliffen. Han er journalist, og sier seg villig til å hjelpe Hermux. Neste gang Hermux besøker huset til Linka finner han det tomt, men endevendt. Han følger de få spor som finnes, og ender opp på den skumle Dr. Mennus' helsefarm. Dr. Mennus forsker etter ”ungdomskilden”, og på et eller annet vis er Linka innblandet. Hermux legger seg inn på farmen under falskt navn, men blir oppdaget... Hermux og Linka blir fanget og er tett ved å bli tilintetgjort, men Hermux ordner opp og alt går bra til slutt.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken har gode typer, den har mange korte kapitler, og hvert kapittel har en liten illustrasjon i sort-hvitt. Den er lettlest, med en del direkte tale.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 11 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Sjanger: spenning.
Selv om spenningshistorien er det viktigste i boka, får en også høre mye om hverdagslivet til Hermux. En får høre om nabokrangelen med kosmetikkdronningen Tucka Mertslin – som og kommer til å få mye å si i mysteriet. Og om venninnen Merrin, kunstner som har blitt blind, men som mange ganger hjelper Hermux med ”å se”.


BOK:
Ingvaldsen, Bjørn:
Ingenting-ekspressen
Gyldendal, 2003. 128 s.
ISBN 82-05-30809-8. Kr. 199,-
Serie: 10:12

INNHOLD:

Belinda og lillebroren hennes, Leo, er på ferie hos onkel Birger og tante Tora.
Tante og onkel bor på Trutlia stasjon, onkel Birger er forhenværende stasjonsmester.
Trutlia stasjon var et knutepunkt, men ble lagt ned for fire år siden. På Trutlia bor også Jørgensen, som er en forhenværende sporskiftekontrollør, og Kokken som drev kaféen på Trutlia stasjon. Disse er barnas selskap i ferien.
De har det fint, spesielt Leo, som er interessert i tog. De bader både i Trutvann og i fjorden.

Men ei natt Belinda ikke får sove, ser hun onkel Birger gå inn i en tunnel på stasjons- området. Neste dag er han litt rar, og hun ser ham gå inn i tunnellen en annen natt også.
Dette må Belinda finne ut av, hun følger etter og finner en stor port inne i tunnelen. Hun får lurt seg gjennom porten, og kommer til en dal som er full av avlagte tog og jernbaneutstyr, der går togene på kryss og tvers. Forhenværende jernbanefolk driver togene. Stasjonene heter for eksempel, Neidal, Ingenting, Ubebodd osv.
Denne dalen er jernbanefolks hemmelige sted når de blir "forhenværende".
Men nå vil Tigerlilly og andre med penger kjøpe dalen, fylle den med vann og bygge flott hyttesenter der. Dette vil jernbanefolka hindre. På en gammel Bedford ombygd til tog drar de inn til hovedstaden, I Staten får de hjelp av forhenværende byråkrater, og hele saken ordner seg, for alle "forhenværende" må jo hjelpe hverandre!
Før vi vet ordet av det, er vi "forhenværende" sjøl!

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler og avsnitt, mellomstore typer og god linjeavstand.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer for aldersgruppen 8-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Ei grei og morsom hyllest til jernbanen!
Litt spennende også.
Denne kan vi godt anbefale!!


BOK:
Issak, Issak Esmail:
I rømlingenes rike
Illustrert av Akin Düzakin
Bearbeidet av Thorborg Rebodello Meisingset
Kulturbro forlag, 2001. 76 s.
ISBN 82-91234-29-9

INNHOLD:

Denne boken består av 5 fantasifulle historier fra Afrika. Historiene er rammet inn av små episoder der vi treffer noen av skikkelsene vi siden møter i historiene. Rammefortellingen fører oss fra den ene historien til den andre, men det er de fem historiene som utgjør bokens innhold.

Det er 5 enkeltstående historier uten innbyrdes sammenheng. Alle bærer sterkt preg av det afrikanske kontinent, gjennom skildringer av natur, kultur og gjennom fortellerstemmen. Den første historien handler f. eks. om hvordan øya Zanzibar ble befolket.
Historiene bærer preg av gammel fortellerkunst med mytiske innslag, men noen av historiene knytter seg allikevel til vår tid gjennom henvisninger til fjernsyn, grammofon, motorsykkel, o.s.v.
Forfatteren er selv fra Zanzibar, men har bodd i Norge siden 1974.

SPRÅK OG LAYOUT:

Rammefortellingen og de fem historiene er satt med ulike skrifttyper og gjør at de er lette å skille fra hverandre. Skrifttypene er relativt små, og sidene gir et noe kompakt inntrykk.
Illustrasjonene utgjøres av 5 heldekkende dobbeltoppslag i friske, klare farger, samt at hver historie avsluttes med en liten detalj fra det store bildet i sort/hvitt. Slik har hver historie fått sin illustrasjon. Dette gjør at historiene stort sett må leses uten følge av illustrasjoner og med mye tekst på hver side.
Historiene inneholder begreper og betegnelser fra afrikansk miljø, og bakerst i boken finnes en liste med ordforklaringer.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Historiene egner seg til høytlesning fra 6-7 års alderen, men at tekstsidene ikke har illustrasjoner krever at tilhøreren har evne til å følge med på historiene uten ledsagelse av bilder.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En artig bok med fremmedartede historier.


BOK:
Kjelsen, Reidar:
Korallreven
Gyldendal Tiden, 2002. 55 s.
ISBN 82-05-30315-0. Kr. 129,-
Serie: Bokormen

INNHOLD:

Dette ere en historie om korallreven, og om hvordan det vil bli i framtida når hele jordkloden er dekket av vann.
Korallreven bor i hi i havet. Han kan ikke slukke tørsten ved å drikke saltvann, og da er det godt at han har sjøkua. Sjøkua har en avtale med de andre dyra: sjøkua spiser bare andre dyr etter at det er mørkt, eller på dypere vann enn 100 m. (der er det jo mørkt bestandig!). Hvem som helst kan drikke melk hos sjøkua, mot at de tar en prat samtidig.
Korallreven holder seg til en av de mest voksne sjøkuene. Denne kua har ikke så god melk, men er veldig hyggelig å samtale med.
Reven forelsker seg i sjøkua, sorgen er stor for korallreven den dagen hun plutselig er borte. Sjøkua hadde begynt å bli tørr bak ørene, det er visstnok begynnelsen på slutten for sjøkuer…
Sjøkua hans er på vei ned i dypet. Reven ber en annen sjøku om å få kukake. Sjøkuenes avføring har blitt tørr og vanntett de siste millioner årene. Korallreven pakker seg inn i bæsjen, og lar seg synke nedover. Det lurer mange farer på veien, men bæsjen er en perfekt forkledning.
Korallreven finner en sjøstjerne som lyser opp veien til sjøkua hans. Sjøkua klager over at hun er tørr bak ørene.
Sjøstjerna tipser med Anne Mona (en sjøanemone) som har salver som hjelper mot tørr hud. Alle fester seg i sjøkua og begynner på oppturen.
De møter uheldigvis den blinde sjøkua, "monsterkua". For å komme seg ut av gapet må korallreven gjøre som firfisla og legge igjen halen sin.
Men, dessverre… Hans egen sjøku er ikke lenger interessert i ham, uten halen!

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Kapittelinndeling.
Fargeillustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer best i alderen 7-10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En morsom framtidsfortelling full av fantasi, slik det kan arte seg når hele jorda er dekket av vann!


BOK:
Lillevik, Linda:
Typisk pingvin
Eide, 2002. 46 s.
ISBN: 82-514-0643-9. Kr. 184,-

INNHOLD:

Boka handler om den lille pingvinen Victor som lever i Antarktis. Gjennom Victors opplevelser viser forfatteren hvordan pingvinene lever, gjennom alle årstider og gjennom flere år. Hva spiser de, hvordan unngår de å fryse i hjel, når klarer de seg uten foreldrene, og så videre.
Vi får også en del informasjon om Antarktis generelt.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Boka kan virke noe rotete siden den ikke er delt opp i kapitler. Det hoppes litt fra det ene tema til det andre.
Blokkene med informasjon om Antarktis kunne gjerne vært skrevet med litt større typer.
Språket er OK, men kunne klart vært bedre.
Boka er gjennomillustrert med utrolig flotte fotografier.

ALDERSTRINN:

Passer de fleste. Kan leses som en koselig historie for små barn, mens de større kan bruke faktastoffet.


BOK:
Lindahl, Inger:
Zigge med Z
Illustrert av Ane Opheim
Oversatt av Kjersti Scheen
Damm, 2002. 105 s.
ISBN: 82-496-0186-6. Kr. 198,-
Serie: Høytlesning

INNHOLD:

Dette er en fortelling om en gutt som heter Sigge og er fem år gammel. Sigge bor sammen med moren sin, faren sin og lillebroren Bertil. Sigge en ganske forsiktig gutt som har høydeskrekk, blodskrekk og så videre. Da er det noen ganger greit å ha en tøff lillebror!
Sigge har og en bestekamerat, Josef, som er veldig flink til å spille fotball. Sammen finner de på mange rare ting.

Sigge kan allerede lese og skrive. Han har mange interesser, blant annet biller og småkryp, rare ord, bokstaver, og aller helst bokstaven Z. Han elsker bokstaven Z og aller helst vil han ha endre navnet sitt til Zigge.

Boka slutter med fødselsdagen til Sigge. Han får masse rart, men det fineste er en konvolutt fra Folkeregisteret. Faren hans har endret navnet, så endelig hetter Sigge Zigge, med Z!

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er satt med gode typer, inndelt i kapitler, og har illustrasjoner i farger.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 5 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Det er en fin, enkel historie som forteller om hverdagslivet til en liten gutt i Sverige...


BOK:
Stein Erik Lunde:
Biografien om Henrik Ibsen : Alt eller intet
Illustrert av Steffen Kverneland
Gyldendal, 2003. 127 s.
ISBN 82-05-30992-2. Kr. 229,-

INNHOLD:

Boka er delt inn i fem deler. Delene er ordnet kronologisk og geografisk. Den gir en grei oversikt over Ibsens liv og virke.

Forfatteren forteller om Ibsens barndom og ungdom, og om hvordan han fikk kunnskap om teater og skuespill. Han forteller kort om dikterens voksne liv knyttet til skuespillene. Med få ord, men likevel nyansert får han fram handlingene. Han forteller om samtidens reaksjoner på Ibsens skuespill, og om den tidsepoken skuespillene ble til i.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har et lett og ledig språk, og er illustrert med både fotografier og tegninger.
Kapittelinndeling.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca. 12 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka er fin å bruke i tillegg til lærebøkene i ungdomsskolen og den videregående skole når elevene skal jobbe med Ibsens litteratur. Den henvender seg til et ungdommelig publikum.
Det er stikkordregister og litteraturliste bak i boka.
Boka er lett å lese, samtidig som forfatteren får gitt mye informasjon på en saklig og fin måte.


BOK:
Lärn, Viveca:
Eddie finner gull
Oversatt av Toril Brekke
Damm, 2002. 222 s.
ISBN: 82-496-0099-1. Kr. 198,-
Serie: Høytlesning

INNHOLD:

Dette er en frittstående fortsettelse av Viveca Lärn Sundvalls bøker om Eddie.
Eddie begynner i 2. klasse, han bor sammen med Lennart (far) og broren Anders som går i 4. klasse. Faren har tidligere vært alkoholiker, men er nå tørrlagt.
Eddies beste venn er skilpadda Maxon Jonsson, som han har på glass. Eddie har astma og allergi.
Han liker ikke skolen, i motsetning til storebroren. På skolen er Eddie en drømmer. Han drømmer om bekken i skogen, og gullet han har sett der. Gullet skal han grave fram en vakker dag.
I skogen møter han den pensjonerte læreren Padde (Doris) som var klasseforstander i 1. klasse. Etter hvert finner de ut at de har mye til felles, naturelskere som de er. En dag redder Eddie Padde som er i fare ved bekken. Padde har også oppdaget det hemmelige gullet til Eddie.
Eddie forteller til klassekameratene sine at han har en minigris som heter Bjørn hjemme. Men det er jo ikke sant. Da Ida og Ellen vil komme for å hilse på grisen, får Eddie problemer. Men Padde hjelper ham i nøden, Eddie får låne en minigris av halvbroren til Padde.
Jentene fra klassen tror oppriktig at det er Eddies gris, men når jentene reiser, klarer ikke Eddie å holde seg, han må fortelle sannheten.
De har "naturdag" på skolen, og Eddie overrasker slange-Mandy (den nye læreren) med å vite det meste om alt plante- og dyreliv i skogen. Eddie er faktisk ikke så håpløs likevel, og det meste retter seg kanskje…

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor skrift. Kapittelinndeling.
Ingen illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer best i alderen 6 -10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Egner seg til høytlesning. En fin fortelling sett fra barnets synsvinkel, som mange vil kjenne seg igjen i.


BOK:
Nilsson-Brännström, Moni:
Klasseturen
Oversatt av Tor Fretheim
Gyldendal Tiden, 2002. 187 s.
ISBN 82-05-30707-5. Kr. 199,-

INNHOLD:

Da Malin er på loftet for å hente ryggsekken sin, finner hun den gamle dagboka si fra 7.klasse. Nå har Malin slutta på videregående, og på vei over Atlanteren har hun dagboka som reiselektyre. Gjennom Malins dagboksnotater hører vi om da klasse 7B var på klassetur den siste våren de har sammen.

Hver og en av de 15 elevene blir først presentert for oss, og så hører vi deres historie på klasseturen. For noen er det første gang de er borte fra familien.
Den tøffe Marcus, som slett ikke vil til et kjedelig vandrehjem, men heller til London og Kanariøyene, blir "syk" når de skal dra. Han liker ikke å overnatte hjemmefra.
Almaz er også med på tross avat de har dårlig råd hjemme. Hun får imidlertid penger av en ukjent dame. Det er nesten som en drøm.
Klassen kommer nærmere inn på hverandre, noen røyker for første gang, noen får sitt første kyss, noen blir kjærester, og Josefin får en kjæreste fra stedet.
Maten kan være et problem, noen er vegetarianere, noen spiser ikke svin, og hamburgerne er jo bare vanlige kjøttkaker!
Alt i alt en helt normal klassetur.

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler, avsnitt, store typer og god linjeavstand.
Bokmål, lettlest, ganske mye direkte tale

ALDERSTRINN:

Passer for ca 12-15 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er ei grei og lettlest bok, men den kan virke litt oppstykka, og en får liksom ikke noen helhet i historien.
Likevel kan vi godt anbefale boka!


BOK:
Nyhus, Svein:
Ingen
Gyldendal Tiden, 2002. 44 s.
ISBN 82-05-30317-7. Kr. 199,-

INNHOLD:

Ingen en er ensom liten fyr som bor i et hus helt, helt alene. Han spiller kort med seg selv og forteller vitser som Ingen ler av. Til slutt skriver Ingen et brev til Noen. Dette fester han på en drage som han sender ut i verden. I brevet står det at hvis Noen vil, kan han komme til Ingen å spise pannekaker.
Etter en stund dukker Noen opp. Så spiser de to pannekaker!

SPRÅK OG LAYOUT:

Flott bok med fine og duse illustrasjoner. Fargebruken passer godt til det litt triste temaet.

ALDERSTRINN:

En underfundig billedbok for de små, men med store kvaliteter også for den voksne leseren. En all-aldersbok!!!

ANDRE OPPLYSNINGER:

En bok om ensomhet, og om hvor utrolig viktig det er å ha noen å dele noe med. Dette er artig og flott gjort med dobbeltbetydningen i navnene Ingen og Noen.


BOK:
Næss, Jan Christopher:
Stein og fossilene
Gyldendal Tiden, 2002. 205 s.
ISBN 82-05-30125-5.

INNHOLD:

I byen Fedtfarse bor 10-åringen Stein Nilsen og fetteren på 7, Dingo. Steins familie er vegetarianere, mens de hos fetteren mesker seg med feite pølser og kjøtt, Dingos far er pølsemaker Knakkfurt. Dingo heter egentlig Daniel Gottfred og kan ikke si S. Han sier F i stedet.
Stein drømmer om å bli berømt, en dag skal han finne en fossil av en diger og helt ukjent dinosaur. Denne dinosauren skal bli kalt opp etter ham, nilsenosaur, eller steinosaur kanskje. Men imens er Stein og Dingo på stranda. Dingo blir satt til å fiske krabber, mens Stein leiter etter fossiler. De gamle mennene i Fedtfarse Fossilfinnerklubb er også på plass på stranda.
Mens han leiter etter fossiler, detter han ned i en sprekk og blir dratt inn i fjellet av ei hand. Plutselig befinner han seg i en helt annen verden. Der møter vi både kattunger, skumle skurker og tidsmaskiner. Etter er forvirrende reise i denne verdenen, finner han veien ut. Ingen har savnet ham, han har bare vært vekk noen sekunder. Men når han leser i avisa at noen forskere har funnet femti fossiler etter pattedyrenes tidligste forfedre, og at disse likner veldig på alminnelige huskatter, skjønner han at hans reise var virkelig.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har mange kapitler og avsnitt, språket er lett med mye direkte tale. Men at alle Dingos S'er er byttet ut med F'er, er mer irriterende enn festlig.

ALDERSTRINN:

Passer for barn i alderen 9-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en frittstående fortsettelse av "Alexandria og de tre gåtene" fra 2001.
Den er handlingsmettet, og kan kanskje være morsom for rette aldersgruppa.


BOK:
Sande, Hans:
Fuglejenta
Illustrert av Harald Nordberg
Gyldendal Tiden, 2001. 35 s.
ISBN 82-05-29508-5. Kr. 249,-

INNHOLD:

Det dansende folket lever i fred i landsbyen, de har nok mat, og de har gode dager. Men så, en dag, idet jenta som forteller historien blir født, kommer krigen til landsbyen hennes. Mange blir drept, og de som overlever må flykte. Det blir en vanskelig ferd gjennom ødemarken, og de ville ha sultet i hjel alle sammen hvis det ikke hadde vært for redningen som kommer til dem i form av to kjempefugler.
Fuglene leder dem fram til fjellet og til et sted der de kan leve og ha nok mat og vann. De er lykkelige, og bestemmer seg for hvert år å minnes redningen ved å feire Overlevelsesfesten og takke kjempefuglene.
Slik lever de i fred med hverandre i mange år, men etter hvert begynner kampen om de beste og største og fineste berghulene.
Barna klatrer opp på toppen av fuglefjellet, og der finner de tre kjempestore fugleegg. Når de voksne også blir klar over eggene, knuser de det ene og lager masse god mat til Overlevelsesfesten.
Neste år gjør de det samme, men da kommer det masse blod ut av egget.
Tredje året er det en ikke helt ferdig fugleunge som kommer ut av egget, og når kjempefuglene oppdager hva menneskene har gjort, blir det krig mellom menneskene og fuglene.
Både mennesker og fugler dør, fjellet blir redusert til en diger steinur, og til slutt er det bare den ene fuglen igjen, - og den vesle jenta, fuglejenta.
Hun krabber opp på fuglens rygg, og sammen drar de ut i verden.

SPRÅK OG LAYOUT:

Store illustrasjoner på alle oppslagene. Illustrasjonene går i mørke toner og korresponderer godt med teksten.
En vakker tekst som skaper assosiasjoner til eventyr og fabler.
Nynorsk.

ALDERSTRINN:

Historien kan formidles av voksne til barn fra ca. 7 års alder, og kan med fordel brukes opp gjennom hele grunnskolen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Krig, og om hvor galt det kan gå når vi mennesker lar vår grådighet få overtaket.
En bok med et dystert tema, men med et viktig budskap.
Teksten er litt krevende, og dette er en bok en bør presentere for barn og unge langt opp i alder.


BOK:
Scheen, Kjersti:
Britneys hemmelighet
Gyldendal Tiden, 2002, 107 s.
ISBN 82-05-30574-9. Kr. 199,-
Serie: 10 : 12

INNHOLD:

Det er sommer og alle venninnene er på ferie. Stina og familien er hjemme og venter på at den nye søsteren eller broren skal bli født.
En dag møter Stina ei ukjent jente, og jenta spør etter sveitservillaen, et brunt hus med mange trær rundt. Stina vet at det også er et tjern i hagen der. I dette huset har det aldri bodd barn, men nå bor visst Britney der sammen med moren sin.

Ja, jenta heter Britney, hun er litt eldre enn Stina, og kommer fra Rudsbygda. Britney forteller at hun er på ungdomslandslaget i svømming.
Det er Britney som foreslår at de skal late som om hun er engelsk når de treffer guttene som bygger hytte borte i skauen.

Det utvikler seg et slags vennskap mellom Britney og Stina, men Stina oppdager fort at Britney både ljuger og fantaserer. En dag treffer Stina Britneys far også. Det viser seg at Britney egentlig heter Britt- Karin, mora er hushjelp i sveitservillaen og faren er fange på permisjon fra fengselet.

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler og avsnitt, god linjeavstand og heller store typer.
Ingen illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer for barn i alderen 8-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en liten fortelling om venner som kommer og går. Fortellingen er stille og enkel, og egentlig er boka litt for barnslig til å være i 10 : 12-serien.
Ellers ei bok som absolutt kan anbefales.


BOK:
Shan, Darren:
Skrekkens sirkus : sagaen om Darren Shan. Bok 1
Oversatt av Øystein Rosse
Damm, 2003. 251 s.
ISBN 82-496-0786-4. Kr. 119,-

INNHOLD:

Jeg-personen Darren og vennene hans kommer over en invitasjon til "Cirque du freak" det vil si et freak-show. Invitasjonen er bare ment for spesielt utvalgte, men Darren venn, Steve, har stjålet den fra broren sin.
Steve og Darren får skaffet seg billetter til showet, og det blir en uforglemmelig opplevelse! Der får de se Ulvemannen, en mann med pels, gule øyne og røde tenner. Under forestillingen biter Ulvemannen av hånden til en av publikumene i salen. Den blir imidlertid sydd på igjen…
Videre opptrer Radmagre Alexander, Rhamus – mannen med to mager, sjeggedamen Truska, Hans med henda, og så høydepunktet for Darren: Herr Crepsley og hans edderkopp Madame Octa.
Darren har alltid vært svært opptatt av edderkopper, så han blir helt besatt av Madame Octa som er en livsfarlig giftedderkopp, men som er så tam at herr Crepsley kan ta den inn i munnen sin.

Steve blir aller mest fascinert av Herr Crepsley selv, og arrangerer et møte med ham etter forestillingen, et møte som Darren overhører. Steve har forstått at Herr Crepsley er en vampyr, og ber ham om å ta Steve med seg som assistent og etter hvert gjøre ham også til vampyr. Herr Crepsley må teste blodet hans først, men kjenner straks at dette blodet er blodet til en ond person, og vil ikke gjøre ham til vampyr.

Darren på sin side, bestemmer seg for å stjele Madame Octa, og det lykkes han i. Han oppbevarer edderkoppen i skapet sitt, og starter med å dressere henne, men så skjer det en fatal ulykke som forandrer Darrens liv fullstendig.

SPRÅK OG LAYOUT:

Inndelt i kapitler.
Mye dialog, lett å lese.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 10-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En bok i populærlitteratur-genren.
Boken har overnaturlige elementer gjennom at den forholder seg til vampyrer og andre overnaturlige vesener som en del av virkeligheten.
Dette er starten på en serie som jeg vil tro kan bli veldig populær. Bokas jeg-person framstår selv som bokas forfatter. Dette skaper autensitet, og gir oss illusjonen av at forfatteren i denne serien forteller oss om sitt spesielle liv. Og allerede i den første boka forstår vi at dette blir et veldig spesielt liv.


BOK:
Skeie, Eyvind:
Kaja Kanin og Børre Bever
Illustrert av Lena Eidem
Musikk av Geir Hegerstrøm
IKO-forlaget, 2001. 80 s.
ISBN 82-7112-560-5. Kr. 88,-

INNHOLD:

Kaja Kanin bor i Eiketreet sammen med Mamma og Pappa Kanin.
På vei hjem fra Mørkeskogen treffer hun musebaronen og Børre Bever. Nå skal hun også begynne på Dyreskolen.
Gjennom Kajas lek blir vi kjent med de andre dyra i skogen. Kaja leker sjørøver med Børre Bever, de erter revungene, men redder også en av dem fra å drukne.
Nye familier kommer flyttende til skogen, og de trenger også venner.

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler og avsnitt.
Innimellom fortellingen er det små vers/sanger. Noter til disse finner vi bakerst i boka.
Koselige fargeillustrasjoner som understreker stemningen i boka.

ALDERSTRINN:

Høytlesingsbok som passer fra ca 4 årsalderen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka har en kristen grunntone.
Den handler om å akseptere hverandre og være venner sjøl om vi er forskjellige, og viser oss at vi skal ha takknemlighet overfor Gud som har skapt alt.


BOK:
Steen, Thorvald:
Da piggsvinet gjorde reven en tjeneste
Illustrert av Malgorzata Piotrowska
Omnipax, 2002. 37 s.
ISBN 82-530-2392-8

INNHOLD:

Det er høst. Piggsvinnet Egon fra Ekebergåsen går langs kaiene i Oslo og leter etter mat. Ved en feiltakelse går han om bord i en tankbåt, en oljetanker som skal til Japan. Mannskapet steller pent med ham på reisen, og i Japan blir han gitt bort til en gartner fra Kyoto.

Gartneren har akkurat kjøpt en rev, og piggsvinet blir satt ned i kassen til reven Matsuo. Sammen kommer de til parken i Kyoto som gartneren har ansvaret for. Litt etter litt venner de seg til både parken og hverandre. For Egon er komposthaugen det beste med parken. Han legger seg på toppen. Dermed skygger han for månen så reven får ro og kan sove.

SPRÅK OG LAYOUT:

Historien er vakkert illustrert med Piotrowskas akvareller. Tekstsidene har fine vignetter som gir sidene liv.
Sidene har forholdsvis mye tekst og må leses høyt for de minste.

ALDERSTRINN:

Fra ca 4 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En fin liten historie. Dyr og mennesker skildres med varme og forståelse. Men fortellingen mangler litt for å kunne interessere barn utover begynnertrinnet.


BOK:
Thor, Annika:
Vannliljedammen
Oversatt av Kari Bolstad
Omnipax, 2002. 171 s.
ISBN: 82-530-2394-4. Kr. 198,-

INNHOLD:

Steffi (Stephanie) er 13 år og jøde. Det er 2. verdenskrig, og Steffi har flyktet fra Wien til Sverige sammen med lillesøsteren sin mens de venter på at foreldrene skal få innreisetillatelse til USA. Steffi ønsker å begynne på realskolen, og hun flytter fra fostermoren sin, tante Märta, på øya og inn til Göteborg. Der får hun losji hos legen og legefrua som ferierer på øya om sommeren. Steffi får rom ved siden av sønnen i huset, Sven. Sven er 5 år eldre enn Steffi. Steffi er forelsket i Sven, og innbiller seg at det er gjensidig.
Steffi brevveksler med foreldrene sine i Wien. De lever under svært dårlige forhold, og når reisen endelig ser ut til å gå i orden, så blir mor syk, og de må utsette reisen på ubestemt tid.
Steffi er svært flink på skolen, men hun er utsatt for misunnelse fra en av de andre elevene, og hun sørger for at Steffi uforskyldt blir tatt for juks på en prøve.
Hun blir også klar over at Sven har en kjæreste på sin egen alder, og det er også vanskelig for henne å akseptere.
Heldigvis har hun en god og trofast støtte i venninnen Mai.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Kapitler.
Bokmål.
Ingen illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Passer best i alderen 11-15 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka er en frittstående fortsettelse av "En øy i havet" fra 2001.
Fortellingen virker realistisk i forhold til tida den beskriver. Et fint alternativ til de mange "kule" samtidsbøkene vi har i dag.
Annika Thor fikk Nordisk skolebibliotekarforenings pris for bøkene om Steffi i 1999.


BOK:
Ulstein, Jan Ove:
Hekseri, ropte Espen
Illustrert av Motorfinger
Damm, 2002. 62 s.
ISBN 82-496-0029-0

INNHOLD:

Nok ei bok med dikt-liknende tekster om Espen, Heksesyster, Tordensky og resten av slekta.
Boka har 6 deler:

Dikta, tekstene, er hovedpersonens kommentarer til hverdagslivet, det er både humor, alvor og undring, men til slutt "lysnar det".

SPRÅK OG LAYOUT:

Lettlest tekst på nynorsk.
Motorfingers illustrasjoner passer godt til nonsens-innholdet i boka.

ALDERSTRINN:

Fra ca 8 år.


BOK:
Van Mieghem, Linda:
Lilla pigghår og grønne fregner
Illustrert av Malgorzata Piotrowska
Oversatt av Guro Dimmen
Damm, 2001. 224 s.
ISBN 82-517-8292-9
Serie: Høytlesning

INNHOLD:

Seger ligger i sengen med to brukne ben og kjeder seg. ”Fortell et eventyr”, ber Seger mormoren sin, Momami. ”Ikke et bokeventyr, men et sånt som vokser fram i hodet ditt.” Momami er kjempeflink til å finne på historier, men denne gangen vil hun at hun og Seger skal finne på et eventyr sammen.
Dette blir til historien om heksa Sibil. Sibil er datteren til selveste Øversteheksa, den slemmeste og viktigste av alle heksene.
Men Sibil vil ikke være noen slem heks. Hun vil helst være sammen med tanten sin, tante Skrulle, familiens dumme gås.
Sibil blir sendt på hekseskole for å lære å bli en skikkelig heks, men selv ikke etter å ha blitt utsatt for all verdens erting av de andre elevene, klarer hun å bli slem. Til slutt gir skolen opp, og hun blir sendt hjem.
Sibil drar ut i verden, mot Det Høye Nord for å finne faren sin, en trollmann.
På denne reisen blir hun utsatt for mange farer, men treffer også mange hjelpere.

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor og god skrift, grei for litt utrente lesere.
Morsomme illustrasjoner av Malgorzata Piotrowska.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Fin høytlesningsbok fra ca 6 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En bok som føyer seg inn i rekken av heksebøker om hekser som ikke greier å bli slemme.
Dette er en morsom bok som vil glede mange barn med sans for fantasi-bøker.


BOK:
Wolf, Øystein Wingaard:
De dødes sirkus
Illustrert av Justyna Nyka
Cappelen, 2001. 42 s.
ISBN 82-02-21063-1

INNHOLD:

Remi drar ned til stranda i Brighton hver kveld, han speider etter Pappa som reiste ut på havet for lenge siden. Mamma sier at Pappa er en lurendreier, han tilhører et vandrende folk.
Pappa er sigøyner, og Mamma er redd Remi skal ta etter Pappa og bli en torn i øyet på alle folk. En kveld bestemmer Remi seg for å svømme til Frankrike, men blir skylt opp på stranda igjen. Da møter han Mustafa, en 2 meter høy, naken og solbrent hypnotisør, buktaler, dyretemmer og flammesluker. Han tar Remi med til ”De dødes sirkus”. Der treffer han dronning Victoria. Mustafa spiller for henne og hoffet hver kveld.
Etter forestillingen tar Mustafa Remi med til Rajastan – alle sirkusers mor. Der ble sigøynerne til sigøynere da de ble kasteløse og måtte lage baluba og opptrinn for å overleve.
Mustafa og Remi drar rundt i Rajastan, slik at han skal få vite hvor hans folk kommer fra. I sommerkvelden våkner Remi på stranda, og der står Mamma og Pappa. De har lett etter ham, og Remi er både stolt og glad.

SPRÅK OG LAYOUT:

Billedbok der illustrasjoner og tekst utgjør et hele.
Spenstige illustrasjoner av Justyna Nyka.

ALDERSTRINN:

Dette er en billedbok som kan bli litt avansert for de yngste, men som med fordel kan brukes litt opp i alder, gjerne på mellomtrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Handler også litt om sigøynerenes historie.


BOK:
Øglænd, Finn:
Stina på månen
Illustrert av Kristin Roskifte
Samlaget, 2002. 80 s.
ISBN 82-521-6047-6. Kr. 158.-

INNHOLD:

Stina ligger og får ikke sove. Da tar hun en tur på stranda. Hun er sint, særlig på broren. Hun kunne finne opp en ny bror, en lillebror og kanskje en hund. Katta Pia har fulgt med henne på stranda. Der oppdager Stina ei bru til månen. Stina går og går over brua og gjennom det skimrende månestøvet og ringer på hos månemannen.

Vel tilbake på jorda neste morgen er Stina trøtt, og Bror er ertelysten som alltid. Stina bryr seg ikke, for hun vet noe som Bror ikke vet -

Stina leiter etter himmelbrua, går på stranda, tar en tur på butikken, treffer en gutt i busskuret og Kjell på bensinstasjonen.
Hva er fantasi, hva er virkelighet?

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler, store gode typer og god linjeavstand.
Illustrasjoner i svart-hvitt.
Nynorsk, lettlest, poetisk språk.

ALDERSTRINN:

Passer for småskoletrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

I denne boka er det vanskelig å skille fantasi og virkelighet. Både boka som helhet og språket er veldig poetisk.
Ei bok som kan anbefales for de spesielt interesserte!
Men hvem er egentlig det???


BOK:
Aamodt, Ingunn:
Når latterbjørnen gråter
Omnipax, 2002. 167 s.
ISBN 82-530-2453-3. Kr. 198,-

INNHOLD:

Dette er den andre boken om Anne og William og deres opplevelser i landet Limanaki, et land de kommer til ved hjelp av mormors medaljong.
Barna i Limanaki var før fanget i latterbjørnenes rike, nå er de tilbake hos foreldrene sine. Likevel er noe galt. Saken er den at nå skal alt være nyttig, ikke noe lek og moro. Barna savner sider ved livet i latterbjørnenes rike, litt moro må det da også være plass for. Dessuten vil de voksne ikke snakke om latterbjørnene i det hele tatt!
Vi hører hvordan Anne og William løser problemet ved hjelp av kontakt med Drodd, latterbjørnenes konge.

Vi hører også om juleforberedelser i Annes hjem, om mor som ødelegger den julestjerna hun fikk av faren sin like før han døde.
Mor kan også få avdelingsleder jobb på sykehjemmet, og det medfører at hun ikke har helgevakter mer. Men hvordan skal Anne og William da komme til Limanaki, det er jo nettopp i helgene de drar dit.
Enden på visa er at også mor blir innviet i deres hemmelighet, og hele slekta møtes i Limanaki.

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler og avsnitt, god linjeavstand og store typer.
Ingen illustrasjoner.
Bokmål

ALDERSTRINN:

Passer for barn i 8 - 12 års alderen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Fantasyroman.
Innholdet er litt for voksent i forhold til bokas mer barnslige utseende.
Fortsettelse av "Når sola går ned i Limanaki" fra 2001.