Bokgløtt

Utgitt av Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Behrangi, Samad: Den lille svarte fisken

Oversatt og illustrert av Gunvor Sannerholt
Omnipax, 2002. 48 s.
ISBN 82-530-2385-5. Kr. 198,-
Billedbok

INNHOLD:

"Det var en gang en liten svart fisk som levde sammen med mammaen sin i en liten bekk …". Slik starter fortellingen om den nysgjerrige lille fisken som må ut i verden for å se hva som befinner seg utenfor deres egen lille bekk. Han blir utsatt for stort press fra alle de andre fiskene i bekken, men behovet for å vite mer om verden og bli kjent med andre levesett er for stort. Han svømmer ut i verden til tross for hån og skremsler.
På veien mot det store havet støter han på mange farer og fremmede skapninger, men han treffer også dyr som vil hjelpe ham i hans prosjekt om å utforske verden.
Han hjelper også andre fisker som har blitt fanget av fiskespisende fugler tilbake til livet. Men hvordan det går med ham selv, det får vi ikke vite …

SPRÅK OG LAYOUT:

Teksten er satt i markerte hvite rammer på illustrert bakgrunn. Illustrasjonene er stort sett tegninger fra havbunnen med dens flora og fauna, men også med noen andre innslag.
Et par tekstinnslag bryter med fortellingen, og dette er markert med en helt annen skrifttype.

ALDERSTRINN:

Kan leses høyt for barn fra ca 6 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren ønsker med denne boken å gi et håp til verdens barn. Et håp om at verden kan være et sted med mening og rettferdighet og gode liv. Det gjelder bare å ikke slå seg til ro med verden slik den er, men stille spørsmål, lete etter "den medisinen som hjelper mot det onde i vår verden." "Det er opp til dere å forme samfunnet etter deres drømmer", avslutter forfatteren sitt etterord, der han henvender seg til verdens barn.
Boken er oversatt til flere språk og er også prisbelønnet.