Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Trohaug, Ragnfrid: Okkupert kjærleik

Samlaget, 2000. 124 s.
ISBN 82-521-5621-5

INNHOLD:

15 år gamle Ida skal bo hos broren sin, Thomas, og kjæresten hans, Maria, hele sommeren. Mor og far skal på hjelpeoppdrag i Sierra Leone.
Dette er ikke slik det skal være. Sommer er farfar og Sørlandet og en bror som ikke er så opptatt av kjæresten sin. Men nå er farfar død og Thomas har ikke tid for andre enn Maria.
Alt er forandret, ingenting er som det pleier å være og som det skal være.

Ida treffer 17 år gamle Linn som bor i et okkupert hus sammen med andre okkupanter. Linn er nydelig, med Bowie-øyne og lyst hår som rekker helt til livet. De møtes en natt på odden, bader nakne og finner hverandre.
Linn og Ida blir kjærester, og i fortvilelse over ensomheten og sjalusien hun opplever hjemme hos Thomas og Maria, rømmer hun til det okkuperte huset, utvikler kjærlighetsforholdet til Linn, og blir med okkupantene i kampen for å bevare huset.

Men forholdet til Linn er ikke problemfritt. Ida opplever etter hvert Linn som en jente som har et sterkt behov for å eie, dominere, bestemme.
Eks-kjæresten til Linn, Elias, advarer da også Ida mot Linn.
Ida er forvirret, for hun har opplevd kjærligheten til Linn så sterkt, samtidig ser vi i slutten av boka at Ida klarer å bevare seg selv overfor Linn, gi henne motstand. Og når Linn svikter henne og de andre okkupantene idet politiet kommer, kan Ida si: "Det er slutt."

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er delt inn i korte kapitler.
Nynorsk.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 13 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En bok om hvor vanskelig det kan være å forholde seg til forandringer i livet du ikke har kontroll over. Noen dør, noen får seg kjæreste, og selv oppdager du at kjærlighetslivet ditt tar andre retninger enn du hadde tenkt deg, og den du blir hodestups forelsket i viser seg å være ganske usympatisk.
Det er ikke lett å være 15 år og finne ut av seg selv.
Denne boken behandler dette temaet på en troverdig og litterært sett god måte.