Bokgløtt
2001, NR. 1 - BARN

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

BOK:
Berggren, Arne:
Bobben – igjen!
Illustrert av Ella K. Okstad
Damm, 2001. 47 s.
ISBN: 82-517-8670-3
Serie: Leseløve

INNHOLD:

Jeg-fortelleren føler at han må være sammen med Gunnar bare fordi foreldrene vil det. Gunnar er den siste man velger til kamerat, kun når alle andre svikter.
Bobben sitter på gjerdet og venter når guttene kommer syklende. Han robber Gunnar for godter og slipper luften ut av begge dekkene på sykkelen hans. Jeg-personen tør ikke annet enn å bli kompis med Bobben, i frykt for å bli plaget selv.
Bobben truer jeg-personen til å skrape opp Gunnar i ansiktet med spiker, men han klarer det ikke. Da gjør Bobben det selv for deretter å stikke av med jeg-personen i hælene.
Gunnars far tror han har sett hva som har foregått – og roser jeg-personen for å tørre og ta opp jakten på Bobben. Da får jeg-personen dårlig samvittighet.
Til slutt sier han sannheten til foreldrene sine – faren ber han om å ta vare på Gunnar og bli kompis med ham. Dette ordner seg.

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor skrift.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer best i alderen 9 – 10 år, men dette er en Leseløve-bok som godt kan brukes litt opp i alder for lesesvake ungdommer.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Mobbing, vennskap.
Moralen er å ta parti med mobbeofferet – ikke være feig og slutte seg til mobberen i frykt for å bli mobbet selv.


BOK:
Bringsværd, Tor Åge:
Hanuman
Illustrert av Annette Halvorsen
Gyldendal, 2000. 96 s.
ISBN 82-478-0593-6. Kr. 229,-
Serie: Mime

INNHOLD:

Hanuman er sønn av apen Anjana og vindens gud Vayu. Han er en ape, men han har evnen til å skifte form og skikkelse så ofte han vil. Han er utrolig sterk, men også klok.
En dag drar han ut i verden for å ” finne sin vei gjennom livet”. Hanuman blir rådgiver for apekongen Sugriva, men de må snart flykte p.g.a Sugrivas brors maktbegjær.
Overalt i verden er det ufred og strid, det er den grusomme demonen Ravana som herjer i verden som han vil. Ravana sprer frykt og død overalt han viser seg.
Så en dag treffer Hanuman Rama, og i det samme øyeblikket føler Hanuman at det er Rama som er den herren han vil tjene. Sammen kjemper de mot Ravana, de redder Ramas kjæreste fra Ravanas klør, dreper Ravana og redder dermed verden.
Ramas regjeringstid varte i 11.000 år.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift.
Bokmål.
Fantasirike og fargesprakende illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Barn bør minst være 10 år for å lese boken selv, det er mange vanskelige navn, og handlingen kan være innviklet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Bakerst i boken får vi en 20 siders innføring i hinduismen og deres guder. Vi får også en innføring i de forskjellige aktørene i boken.
Denne delen av boken er rettet mot den eldre lesegruppe eller voksne som skal formidle boken til barn.
Inneholder litteraturliste.
Boken inngår i en serie, "Mime", som tar for seg mytiske skikkelser. Tidligere har Bringsværd skrevet om Noa, Medusa og Beowulf.


BOK:
Cribb, Joe:
Pengenes historie
Oversatt av Alexander Leborg
Damm, 2001. 64 s.
ISBN 82-517-8178-7
Serie: Oppdag verden

INNHOLD:

Undertittelen på omslaget på denne boken er "- fra steiner og fjær til sedler og plastkort". Boken tar for seg hvordan mennesker opp gjennom historien har funnet fram til betalingsmidler. Alt fra steiner og skjell til mynter og sedler, slik vi er vante med, er blitt brukt.
Etter først å ha tatt for seg ulike sider ved pengenes historie, finner vi kapitler om utviklingen i de enkelte europeiske land. Norge og Danmark er representerte i et felles kapittel.
Felles valutasystemer, deriblant euroen, har også fått sitt kapittel.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er gjennomillustrert med mange små og store illustrasjoner "drysset" ut over sidene. Teksten består for det meste av relativt korte kommentarer til bildene. En ekte Dorling Kindersley-produksjon med andre ord …
Hvert kapittel består av et dobbeltoppslag.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er ett av bindene i en omfattende serie som tar for seg forskjellige temaer hovedsakelig innenfor historie og naturvitenskap.
Alle bøkene har en oppbygging og layout lik denne boken, og de virker tiltalende og appetittvekkende. Det kan muligens være en innvending at disse bøkene blir noe oppstykket i teksten, men slik er de nå engang bygget opp, og for mange kan det nok være en fordel at teksten er stykket såpass opp.
Jeg tror disse bøkene kan stimulere kunnskapstørsten og vekke interesse for fagområder en ikke har befattet seg så mye med.


BOK:
Dahl, Kristin:
Kvadrater, hieroglyfer og smarte kort
Illustrert av Gunna Grähs
Oversatt av Kristin Strømme
Omnipax, 2000. 60s.
ISBN 82-530-2211-5. Kr. 188,-

INNHOLD:

Faktabok om tall og matematikk.
Her er vi på oppdagelsesferd blant matematikkens mysterier. Har vi blyant, papir, saks, fyrstikker og papir kan vi eksperimentere med geometriske mønstre, tall, trylletriks og mer til.
Vi kan løse gåter, kaste gris og regne med hieroglyfer.
Noen av oppgavene utfordrer matematikkunnskapen vår, mens andre baserer seg mer på logisk tenkning.

SPRÅK OG LAYOUT:

Teksten er ispedd instruktive og morsomme illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 8 år og godt opp i ungdomsskolen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En aktivitetsbok med matematikk som emne.
Dette er en fin bok som en kan ta med på ferie, i bilen, sammen med foreldre eller venner.
Boken ”ufarliggjør ” matematikken ved å vise oss at vi bruker matematiske metoder oftere enn vi er klar over, og at matematikk kan være veldig morsomt.


BOK:
Dahl, Tor Edvin:
Den store festen
Illustrert av Lars Elling.
Til nynorsk ved Rønnaug Kleiva
Samlaget, 2000. 48 s.
ISBN: 82-521-5479-4. Kr. 198.-

INNHOLD:

Dette er historia om tukanen som flyg feil ved Gibraltar og hamnar i Oslo. Her treff han Harald Hardråde i vikingskipet sitt, Ibsen, Nora og Helmer på stasjonen, Laffen i svevet i Holmenkollen, jentene på fabrikken, Kirsten Flagstad som kjem med Amerikabåten, Nansen og Amundsen og mange fleire. Alle er på veg til den store tusenårsfesten for Oslo, og det vert litt av ein fest, synest tukanen.
Boka fortel om festen og litt om alle menneska som kjem og vil vere med, samstundes som ho gir glimt av Oslo by sin historie gjennom 1000 år.

SPRÅK OG LAYOUT:

Denne utgåva har nynorsk tekst og eit godt språk.
Illustrasjonane er fargestiftteikningar, og dei seier ofte meir og noko anna enn teksten.

ALDERSTRINN:

Dette er ei biletbok for barn i skulealder. Ho var Oslo kommune si jubileumsgåve til alle fyrsteklassingar, men kan brukast gjennom heile barneskulen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Personane er teikna lett karikerte og med humor.
Emne: Oslo-Historie.
Boka har kronologisk oversikt over personar og over stader og anna.


BOK:
Egeberg, Ingri:
Natten er som en krøllete kanin
Eide, 2000. 35 s.
ISBN 82-514-0593-9. Kr. 170,-

INNHOLD:

Den lille jenta skal legge seg, men mye skal skje før hun kommer så langt. Kaninen venter på hodeputa, men mamma må lese for henne, hun må få vann og søler på pysjen.
Når mamma har vinka natti-natt i døra, ligger jenta og kaninen stille et øyeblikk før de setter i gang med å leke. Så blir de trøtte og legger seg til å sove, både jenta og kaninen.
Som en båt fører senga dem gjennom natta - dunk- dunk- dunk.

SPRÅK OG LAYOUT:

Ark i flere duse farger, med jenta og kaninen tegna med tusj.

ALDERSTRINN:

Fin lita billedbok om å legge seg for små barn på sengekanten.


BOK:
Erichsen, Agnete:
Alfabetet om sommeren
Illustrert av forfatteren
Barnas forlag, 2000. 58 s.
ISBN 82-7951-013-3. Kr. 169.-

INNHOLD:

Boka forteller om Vera som drar på sommerferie til et lite sted på landet. Der venter fetter Jørgen og hunden Hannibal. Sammen leker de seg gjennom sommeren – fra A til Å. Hver bokstav har sine aktiviteter og/eller sine ting. F. eks.: B for bølger, barkebåt og blåskjell på bunnen. T for tøys og tull og tid til å tenke. Så følger en liten poetisk betraktning over de innledende ordene, og her finner vi flere ord med bokstaven i.

SPRÅK OG LAYOUT:

Hver bokstav har et oppslag over to sider, som er rammet inn av forskjellige border. Venstre side har tekst samt bostaven pent tegnet i både blokk- og trykt utgave. Høyre side har kun illustrasjon. I hovedsak illustrerer den teksten, men tegningene er detaljerte og inneholder en del som ikke er omtalt i teksten, så her kan vi også lete etter den bokstaven det handler om på oppslaget. Hver illustrasjonsside har en liten blomstertegning i ramme i et hjørne.
Illustrasjonene er enkle, sentimentale og søte fargetegninger. Det hele er litt pregløst.
Boka har en gjennomført og fin layout.
Teksten er satt med ganske store typer og i korte setninger.
Språket er et poetisk og enkelt bokmål.

ALDERSTRINN:

Problemet med ei bok som denne er egentlig å si hvem den passer for. Den er for stillestående for barn som er så store og flinke at de kan lese den selv. Kanskje til høytlesning, men her er ingen handling som engasjerer.
Trolig beregnet på barn som skal lære seg alfabetet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Sommer. Ferie. Alfabetet.


BOK:
Ewo, Jon:
Forelsk@ på nettet? eller bare litt pratesjuk?
Layout, illustrasjoner og omslag: Malgorzata Piotrowska og Andrzej Drab
Ominpax, 1999. 92 s.
ISBN 82-530-2129-1. Kr. 168,-

INNHOLD:

En bok for ungdom om å ferdes på nettet.
Boka er en blanding av fakta og oppslagsverk, ispedd historier om familien Brandes som får seg nettoppkobling.
Aller først møter vi Romeo og Julie i ulike tidsperioder, og nå er det altså klart for forelskelse på nettet. Fotfatteren kommer med noen advarsler i forhold til chatting, men er i hovedsak positiv til denne måten å møtes på.
Bakerst i boka finnes en liste over forkortelser og symboler som brukes på nettet, og en kortfattet adresseliste til nyttige steder.

SPRÅK OG LAYOUT:

Muntlig språk med en del faguttrykk som er forsøkt forklart.
Morsomme og enkle illustrasjoner som står godt til innholdet.

ALDERSTRINN:

Fra 10-12 år og oppover, avhengig av interessen for temaet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Enkel og grei bok, også for voksne som vil gjøre seg litt kjent i cyberverden.


BOK:
Fosheim, Minken:
Eventyret om Vivaldi
I samarbeid med Andrè Wienskol
Illustrasjoner av Gino Scarpa
Cappelen, 2000. 41 s.
ISBN:82-02-20361-9. Kr. 249,-

INNHOLD:

Antonio Lucio Vivaldi ble født 4. mars 1678 i Venezia. Han kom fra et velstående hjem, hans far var fiolinist.
Allerede som seksåring ville Antonio heller være med pappa på orkesterprøve enn å leke med vennene sine.
Etter råd fra faren om å ha et yrke ved siden av musikken, begynte han på presteskolen i San Geminianokirken som tiåring. 25 år gammel ble Antonio ordinert til prest. Men allerede under sin første gudstjeneste visste han at han heller ville være musiker på heltid. Antonio ble løst fra prestegjerningen.
Han fikk trykket flere av sine musikkstykker, og ble berømt i Europa. Som 35-åring publiserte han sin første opera etter ønske av Fredrik 4.(kongen av Danmark/Norge) og Händel.
Vivaldi bidro sterkt til at Venezia ble musikkens hovedstad.
Han døde i 1741, i Wien.
Bak i boka er det faktiske opplysninger om komponisten og samtiden hans.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Avsnitt.
Fargeillustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Barnetrinnet, fra 6 til 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Lærerik og historisk korrekt. Litt ”voksne” illustrasjoner.
Opplysningene bak i boka er vanskelige å lese p.g.a. mørk bakgrunn.


BOK:
Glitz, Angelika:
Prins Frans er oppover ørene forelsket
Illustrert av Annette Swoboda
Damm, 2001. 32 s.
ISBN: 82-517-8155-8.

INNHOLD:

Prins Frans, som er en sauebukk, har dårlig syn. Men Frans vil ikke vedkjenne seg dette, og lar brillene ligge.
Når han skal ut for å finne seg kjæreste, gjør søyene alt de kan for å vinne hans hjerte, men Frans bryr seg kun om Ulla og hennes vakre latter.
Ulla og Frans gifter seg, men under vielsen finner ikke Frans Ullas finger. Han får låne mormors briller, og endelig ser han hvor nydelig hun er.
Frans er enda mer forelsket, og de er lykkeligere enn noen gang.

SPRÅK OG LAYOUT:

Skrevet i verseform, med enderim.
Heldekkende fargeillustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer for førskolebarn og opp til 8-10 års alderen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Forelskelse.
Nydelig illustrasjoner.
Egner seg godt til høytlesning.


BOK:
Hagen, Oddmund:
Rundt jordet
Illustrert av Akin Düzakin
Samlaget, 2000. 28 s.
ISBN 82-521-5619-3. Kr. 198,-

INNHOLD:

Dette er den andre boken om den lille hareungen Klumpen og familien hans. Den forrige het "Over jordet" og kom i 1998.
I denne boken blir Klumpen syk.
Faren hans har mast lenge på at han skal være "hare" for ham når han løper rundt jordet. Faren til Klumpen er nemlig veldig opptatt av å trene og holde seg i form.
Klumpen har ikke lyst til å være "hare", og han ønsker at han kunne bli syk. "Ikkje skikkeleg, men berre litt. Sånn passeleg."
Og Klumpen blir syk. Og han blir det ikke bare litt, men veldig alvorlig.
Hele familien blir redd for Klumpen, for at han skal dø, og Klumpen blir redd selv. Til slutt blir han så syk at han ligger og fantaserer om reven og om hvordan jordet og alt sammen vil være hvis han blir borte. Det aller mest skremmende er å tenke på at alt vil fortsette å være som før selv om han forsvinner.
Men Klumpen blir frisk igjen, og for å feire dette tar hele familen seg en tur rundt jordet. Og det er ikke en slik rask halvtimes tur som faren til Klumpen pleier å ta, men en tur uten at noen tar tiden, kanskje på fire timer.
Og så går de, labb i labb i labb ...

SPRÅK OG LAYOUT:

Store fargeillustrasjoner på hver side. Illustrasjonene har litt mollstemte fargetoner som passer til innholdet.
Teksten er satt med relativt små skrift-typer under hver illustrasjon.
Nynorsk tekst.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 5-6 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken har en stillferdig tone, og handlingen skrider langsomt fram. Ikke mye hender på hver side, mest Klumpens tanker omkring sykdom og død.
Dette kan føre til at de yngste leserene mister tråden og finner historien noe lang.
En vakker bok om sykdom, redsel og død der illustrasjonene er med på å øke bokas kvalitet.


BOK:
Henmo, Sverre:
Dødsern
Gyldendal Tiden 2000. 105 s.
ISBN 82-478-637-1. Kr. 198.-
Serie: 10:12

INNHOLD:

Anton er en ganske grei gutt som går i klasse med Didrik og Fridtjof, skolens bøller, som ingen rår med og som nærmest får gjøre som de vil. For å slippe unna dem, havner Anton i den superskumle issklia som blir kalles Dødsern, og til sin store forbauselse klarer han å stå helt ned. Det går ikke ubemerket hen. De to bøllene tar ham på en måte inn i varmen, noe Anton slett ikke er interessert i. Han og vennen Johan er mer interessert i å komme i kontakt med noen jenter, blant annet Alicia, som Anton er forelsket i.
Det skal være skidag på skolen, og nå forkynner Didrik og Fridtjof at de og Anton skal stå ned Dødsern. Anton er sint og engstelig og strør sklia med sand. Det blir oppdaget, men når bøllene antyder at Anton er synderen, tar Alicia ham i forsvar og sier han var sammen med henne kvelden i forveien. Anton er overrasket og lykkelig. Han går på besøk til henne for å lese tegneserier sammen med henne, men nå må de også planlegge hvordan de skal få gitt Didrik og Fridtjof en lærepenge. Halveis nede i bakken smører de sklia med klister. Så skal Alicia redde Anton av sklia.
På skidagen blir det Didrik som faller, og det før han når klisteret. Anton gjør det han kan for å bremse farta for Didrik før han går med ansiktet rett i det. Han klarer det delvis og blir enslags helt, især for Alicia, som forstår hva han prøver å gjøre. Didrik kommer på sykehus med hjernerystelse, Fridtjof er nøytralisert, Dødsern hogges i stykker, og Anton og Alicia blir kjærester.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har god skrift og linjeavstand og kapitler med titler.
Språket er greit bokmål. Boka er lettlest.

ALDERSTRINN:

Ca 10-14 år.
Bøkene i denne serien kan gjerne anbefales for en videre aldersgruppe enn det serietittelen tilsier.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka er ganske morsom, litt spennende og litt romantisk. ”Bøllemotivet” gjør den kan hende til en nyttig høytlesningsbok i klasser.


BOK:
I drømmen kan allting skje
Cappelen 2000. 166 s.
ISBN 82-02-20365-1. Kr. 199,-

INNHOLD:

Dette er en samling av 11 små godnatt-fortellinger av forskjellige forfattere. Den ene heter "Drømmeprinsessen" og er skrevet av Trond Brænne. Den handler om ei jente som ikke får sove fordi hun mener hun ikke har flere drømmer igjen. Pappaen forteller da en historie om en som samlet inn drømmerester, for å kunne sette disse sammen til nye, og dette fører til at jenta får mye nytt å drømme om.
En annen historie tar for seg det å tisse på seg om natta, på en litt søt måte. Gutten i historien drømmer om regndråper, og samler på disse i kroken mellom magen og lårene sine. Den er skrevet av Grete Randsborg Jenseg.
Tania Kjeldset sin historie "Så stille som snø", er også en litt artig historie, der barna overtar de voksnes roller, og motsatt.

SPRÅK OG LAYOUT:

God størrelse på skriften.
Ingen illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Fra førskolealder, og de første par årene i grunnskolen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka er mye mer barnslig enn den ser ut som. Den ser ut som en ungdomsroman, med sine 166 s. og manglende illustrasjoner, men er absolutt ikke beregnet for dette alderstrinnet. Historiene er fine i seg selv, men kunne med fordel vært i et annet format, og GJERNE med illustrasjoner.


BOK:
Holm, Dagny:
Helgenmysteriet
Illustrert av Eldbjørg Ribe
Luther 2000. 139 s.
ISBN 82-531-5358-9. Kr. 198,-

INNHOLD:

Mikkel og Hallvard er venner og konkurrerer om å være best på rollerblades og å være modigst. Hallvard leder på rollerblades, og Mikkel utfordrer ham til å overnatte i Nidarosdomen.
De oppdager at de ikke er alene i kirken, men vet ikke helt om de skal tro det er et spøkelse (munken) eller en annen person.
De finner en gammel helgenfigur innpakket i avispapir som er vel 30 år gammelt. Den legger de i ei kiste i kapittelhuset. Dessuten finner de et nøkkelknippe til domkirken og bestemmer seg for å holde øye med den.
Helgenfiguren forestiller engelen Mikael og ble funnet på Mikkelsmess, 29. september. 4. oktober finner de på ny et minne om en helgen, Frans av Assissi.
De lærer en god del om helgnene, især av en eldre mann, Olav Helgesen, som synger i domkirkekoret sammen med guttene og er guide i kirken.
Guttene forstår etter hvert at de på hver helgendag finner en gjenstand som kan knyttes til dagens helgen, og de snapper opp alle sammen. Men en dag merker de at de er blitt oppdaget. Av noe Olav Helgesen sier, forstår de at han er ”munken”.
På kortur til Selje avslører de ham i Sunniva-hulen, der han vil legge fra seg den siste gjenstanden. Så forteller han at han drev med utgravninger i Domkirken og fant en skatt i veggen. Han tok den med hjem for å se på den og fikk aldri levert den tilbake. Nå ville han levere litt av den tilbake på hver helgendag og så tilstå, men skattene ble aldri omtalt, og han forsto at noen fant dem.
I Nidarosdomen blir det dramatikk når han og guttene forhindrer satanister i å tenne på kirken. Helgesen blir skadet og havner på sykehus. Han får ikke straff for å ha "passet” skatten, og han og guttene blir venner.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er satt med normale typer, nokså tettskrevet. Den har ganske lange kapitler. En del illustrasjoner i svart/hvitt. Illustrasjonene passer dårlig til teksten. De er for intetsigende i forhold til det interessante kulturhistoriske stoffet boka rommer, og for barnslige i forhold til målgruppen.
Boka er godt skrevet på bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer for aldersgruppen 10-13 år, men hvis formålet er å lære mer om helgener kan boka godt brukes av ungdomsskoleelever også.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Helgener. Religionshistorie.
Sjanger: Detektivfortellinger/mysterier.
En ganske spennende og annerledes detektivfortelling med innslag av religions- og kulturhistorie. Boka er ikke forkynnende.
Den er ikke utpreget lettlest, men heller ikke tung å lese. Noen vil kanskje synes at faktastoffet som er flettet inn om helgnene kan bli litt tørt, men det er ikke mye i den store sammenhengen.


BOK:
Jensen, Eva:
Alle i Alta kan : alfabetdikt
Illustrert av Inger Lise Belsvik
Samlaget, 2000. 56 s.
ISBN: 82-521-5524-3.

INNHOLD:

”Alle i Alta kan” er første linje i bokas første dikt. Boka går gjennom hele alfabetet fra A til Å. Et dikt (med eller uten rim) og helsides illustrasjon for hver bokstav.

SPRÅK OG LAYOUT:

Flott bok med varme, fargerike illustrasjoner (akvareller) og fine vers.
Illustrasjonene beskriver diktenes innhold.
Nynorsk tekst.

ALDERSTRINN:

Passer best for barn i alderen til og med 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Alfabetet.
En fin bok som sikkert er fin å bruke når alfabetet skal læres!


BOK:
Lund, Eve-Marie og Hege Lunde:
... bli med til Vigeland-museet
Fotograf: John Andresen
Omnipax, 1999. 61 s.
ISBN 82-530-2074-0. Kr. 148,-

INNHOLD:

Denne boken er en bok om kunstneren Gustav Vigeland og muséet han skapte på Frogner i Oslo. Muséet kom til ved at Gustav Vigeland etterlot all sin kunst til Kristiania etter sin død, mot at byen skaffet ham et atelier som så kunne bygges om til et museum.
Atelieret sto ferdig i 1923. Gustav Vigeland døde i 1943.
Vi følger Vigeland gjennom barndom og oppvekst og som ung kunstner.
Boken inneholder også kapitler der forfatterene går tett inn på enkelte kunstverk.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er gjennomillustrert med fotografier av Vigelands kunstverk, og noen gamle fotografier av Vigeland selv.
Boken er inndelt i mange og korte kapitler, og språket gjør boken lett å tilegne seg for barn.

ALDERSTRINN:

Boken kan brukes av barn fra ca 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En fin bok om en produktiv kunstner og hans livsverk.
Ypperlig til bruk i skolens kunst- og håndtverksundervisning.


BOK:
Lund, Maria Konow:
Djeveløyet
Gyldendal Tiden, 2001. 251 s.
ISBN: 82-05-27986-1. Kr. 199,-
Serie: 10:12

INNHOLD:

Dette er 3. bok om detektiv-jentene Freddy og Danielle. De bor i Bergen. Freddy bor i ”rosehuset” sammen med moren Nina og lillebroren Smuffe. Moren sliter med økonomien, derfor leier hun ut hybelen ”Hulen”.
Leieboeren er en fattig student som ikke har betalt husleia på 3 måneder. Han skriver hovedoppgave om armadaskipet ”Castillo Negro” som forliste utenfor Bergen på 1600-tallet.
Han er på desperat pengejakt, og sammen med en kamerat dykker han etter skatten på ”Castillo Negro”. Han får tilbud om å selge skatten til en ukjent person og blir bedt om ”å møte på kaien foran Paal-Kahrs-bygningen kl.23.00”.
Når Nina krever studenten for husleia, finner hun beskjeden og frykter at studenten er innblandet i noe kriminelt. Hun følger etter ham til kaia. Neste dag blir studenten funnet død i sjøen. Nina blir mistenkt for drapet.
Freddy og Danielle vil etterforske saken, og gjøre alt for å renvaske Nina, sjøl om politiet forbyr dem å gjøre det.
I Roma befinner det seg samtidig en gruppe katolske prester som kaller seg ”de gjenoppståtte”. De er ute etter ”Djeveløyet”, en magisk ring med en bit av Jesu' kors som befinner seg i skatten på ”Castillo Negro”. Danielle og Freddy treffer Pater Birkengott når de skal ha fatt i studentens hovedoppgave, han er i samme ærend og har ordre fra ”de gjenoppståtte”. Sammen finner de ut at skatten skal være nedgravd, sammen med likene etter forliset, under et nedlagt pensjonat på Øygarden.
De drar til pensjonatet, og der ender det med at Danielle blir slått ned. Samtidig finner de en død mann (kameraten til studenten) i fjæra.
En annen gang de er på pensjonatet, dukker plutselig politiet opp, alle blir arrestert unntatt Danielle som er skjult. Danielle blir tatt til fange av morderen, og deretter fraktet ut til ”hulen”, der slår morderen ned Freddy.
Morderen er søster Edel, som den siste tiden har vært vikarierende rektor på den katolske skolen jentene går på. Mens jentene er innesperret under en luke i gulvet, blir Edel skutt. Han som skyter er en ukjent mann sendt fra ”de gjenoppståtte”. Han får med seg det han tror er et skrin som inneholder ”Djeveløyet”. Men Danielle har forbyttet innholdet, det er hun som har ”Djeveløyet”!

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Kapitler.
Bokmål. Mye direkte tale.
Ingen illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Passer best fra mellomtrinnet og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En spennende bok med godt driv i handlingen.
Tidligere bøker i serien: Melding fra en morder (1997) og Spøkelsesmorderen (2000).


BOK:
Marstein, Trude:
Happy Birthday
Illustrert av Eldbjørg Ribe
Aschehoug, 2000. 63 s.
ISBN 82-03-24342-8

INNHOLD:

Unni fyller sju år idag og går bare og venter på at klokken skal bli fire og bursdagsgjestene skal komme.
Unni har lagt store planer for selskapet. Hun skal ha gullkrone på, som en dronning, hun kan velge hvem som skal sitte ved siden av henne, og hun kommer til å få mange presanger og atpåtil tjene penger. For de skal ha pølsebod og selge pølser. Unni forsøker å regne ut hvor mange penger hun kommer til å tjene, men så mye blir det at regnestykket blir for vanskelig for henne.
Tiden går så sakte, og når hun går på do renner det bare ertesuppebæsj ut. Så spent er hun!
Endelig er gjestene der. Men ting blir ikke slik hun har tenkt seg.
Hun får en bok hun har lest , tegnesaker som hun har nok av fra før og mye annet hun verken har ønsket seg eller trenger. Og når de skal spise bryr ikke gjestene seg om bordkortene. De bare setter seg der de selv har lyst.
Alt blir feil. Det er ikke slik en bursdag skal være, og Unni blir så sint at hun løper opp på rommet sitt.
Og det blir ikke bedre når de skal ha pølsebod. For gjestene vil ikke betale med ordentlige penger.
Da har Unni fått nok! Selskapet går sin gang uten henne inntil gjestene drar hjem. "Dette var jammen et hyggelig bursdagsselskap, sier Per og mener det motsatte."
Unni roer seg ned sammen med mamma, og pappa ringer fra Jamaica og gratulerer med dagen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Morsomme fargeillustrasjoner som understreker humoren i denne for hovedpersonen tragiske bursdagsfesten.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Høytlesningsbok fra ca 5-6 årsalderen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Egentlig er jo dette en tragisk historie om store forventninger som viser seg å bli en eneste lang serie av skuffelser. Allikevel er det en morsom bok, og kanskje spesielt for de foreldrene som leser boken høyt for barna sine. De fleste vil nok kjenne seg og barna sine igjen enten det dreier seg om bursdager eller andre episoder.


BOK:
Newth, Philip:
Den utvalgte
Aschehoug, 2000. 213 s.
ISBN 82-03-24370-3. Kr. 178,-

INNHOLD:

Jenta Trampe Finnigan bor sammen med familien sin i den lille irske landsbyen Rosemary. Der bor også bestevennen hennes, Kevin.
Rosemary er en landsby der alle innbyggerene har magiske evner, og der barna lærer hekskunst og magi på skolen. Beboerne ønsker ikke besøk utenfra, og det er lett å holde "vanlige folk" borte fra stedet. Det er bare en vei som leder inn til byen, og all overnatting er ulovlig og umulig.
Trampe våkner en natt av at hun er i ferd med å bli forvandlet til en varulv, og samtidig begynner fødselsmerket hennes på magen å klø. Trampe ser at foreldrene hennes blir bekymret, men de vil ikke fortelle henne hvorfor.

Samtidig, i en liten skotsk fjellby, møter vi trollmannen Hu Gadarn. Endelig har antikvitetshandleren på stedet klart å skaffe til veie det kartet han har vært på jakt etter lenge, et kart som viser beliggenheten til det magiske stedet Tir-nan-Og, som selvsagt ligger nettopp i landsbyen Rosemary. Der skal det befinne seg en skatt, som voktes av "Den Utvalgte".

Trampe får greie på at fødselsmerket hennes forteller at hun skal overta rollen som "Den Utvalgte" etter bestemoren sin. Det har vært fredelige tider i Rosemary lenge, men det å være "Den Utvalgte" kan innebære stor fare. Og det er nettopp det det gjør når Hu Gadarn nå har oppdaget hvor den viktige skatten befinner seg.
Trampe lærer viktige trylleformularer av bestemoren sin, og når Hu Gadarn og hjelperen hans, Butterby, dukker opp blir det farlig.

Trampe, Kevin og Trampes hund, Happy, havner i det magiske Tir-nan-Og sammen med Hu Gadarn og Butterby. Det blir et hesblesende og farefullt kappløp mot skatten, Myrddins stav, som gir evig ungdom og ikke må komme i de ondes hender.

Det er naturligvis de gode, Trampe, Kevin og Happy som vinner, og vel ute av det magiske Tir-nan-Og, med Hu Gadarn og Butterby tilintetgjorte, svinner minnene om hva som egentlig foregikk i Tir-nan-Og raskt bort fra Trampe og Kevin. De kan derfor ikke bringe videre kunnskapen om hvordan skatten skal beskyttes mot de onde. Den kampen må føres om igjen av nye "Utvalgte" når den tiden kommer igjen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Inndelt i kapitler.
Ingen illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 10 år og oppover i ungdomsskolen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En spennende og fantasifull roman om trolldom og magi.


BOK:
Nilsen, Svein Roger:
Blindgården
Pantagruel forlag, 1998. 140 s.
ISBN 82-7900-013-5. Kr. 198,-

INNHOLD:

Fem noveller som alle har elementer av overnaturlige hendelser, sorg og død.
Den første historien fortelles av en oldefar som bor sammen med oldebarnet og barnebarna i et gammelt hus. Oldebarnet hører barnegråt, det viser seg å være to barn som søkte tilflukt i et skap under en brann i huset. Der ble de kvalt. Nå vil de forenes med foreldrene sine.
Dette er kanskje den mest spøkelsesaktige fortellingen i boka, selv om de andre også fremkaller gys og ubehag.
I den siste historien er det en ung gutt som har mistet bestekameraten sin i en trafikkulykke. Etter det snakker han ikke på to måneder. Det er først når kameraten tar kontakt fra det hinsidige han klarer å sørge, og så fortsette med livet sitt.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål, med innslag av sosiolekt i dialogen.

ALDERSTRINN:

Fra 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Syns boka ramler litt mellom to stoler. Litt for realistiske til å leses som spøkelseshistorier, og noe overspente som beretninger om barns opplevelser av sorg, tap og død.
Mystiske fortellinger.


BOK:
Nilsen, Tove:
Stygge hunders forening
Illustrert av Ann Avranden
Aschehoug, 2000. 151 s.
ISBN 82-03-24358-4. Kr. 178,-

INNHOLD:

Monas onkel, Hans, er litt av en bohem og fælt til å snorke. Nå er Hans på sykehuset for å bli kvitt snorkingen. Saken er bare den at onkel Hans har fått seg hund, verdens styggeste omplasserte hund. Den er oppkalt etter Brad Pitt, men kalles BP til daglig.
BP er stygg som juling, men kjempekoselig. Det blir Mona som må gå tur med hunden, og en dag forsvinner han utenfor kiosken. Da får Mona hjelp av Espen i parallellklassen til å lete. Letinga fører ikke fram. De tror det er noen gutter fra ungdomsskolen som er synderne, men ...
Det tar noen dager før BP kommer til rette, Mona sier at Espen passer han så lenge. Onkel Hans orker ikke å være på sykehuset og reiser hjem før tida, så Mona må fram med sannheten. Sammen leter de videre. De tar kontakt med to gamle søstre som driver firmaet "Alt i hundesøm", så går veien til en kunde av dem, som har fått sydd en hundefrakk til en gyselig hund.
Det viser seg å være en gammel filmmann som vil lage en hundefilm om en spesiell hund. Han hadde møtt BP med båndet slepende etter seg. Nå skal BP være med i filmen hans, og det skal onkel Hans også. Alt ordner seg!

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler, avsnitt, god linjeavstand og mellomstore typer.
Festlige blyanttegninger med artig perspektiv.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Anbefales for barn i alderen 8-12 år!

ANDRE OPPLYSNINGER:

Lettlest og kvikk bok!


BOK:
Nilsson-Brännström, Moni:
Tsatsiki og fattern
Illustrert av Pija Lindenbaum
Oversatt av Tor Fretheim
Gyldendal Tiden, 1997. 151 s.
ISBN: 82-478-0133-7. Kr. 159,-

INNHOLD:

Tsatsiki-Tsatsiki Johansson, 8 år, bor sammen med Muttern i Stockholm. Han har aldri møtt Fattern som er blekksprutfisker i Hellas. Nå skal han endelig få møte Fattern, og han både gleder og gruer seg til møtet.
Fattern vet ikke at han har en sønn. Etter en noe vanskelig start, får Tsatsiki og Fattern et godt forhold til slutt. Tsatsiki blir også kjent med resten av familien, særlig kusina Elena.
Det er vemodig, men også fint å reise hjem til kameraten Per Hammar, kjæresten Maria Grynwald og skolen.
Tsatsiki misliker at Göran (morens ekskjæreste) skal flytte ut av leiligheten, og ikke minst at han skal gifte seg med sin nye kjæreste, Bodil.
Under bryllupsseremonien i kirka får Tsatsiki og Muttern Göran til å ombestemme seg. Göran bestemmer seg for å gå tilbake til Muttern og Tsatsiki.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Kapitler.
Sort/hvitt-illustrasjoner.
Bokmål. Lett og ledig språk.

ALDERSTRINN:

Passer i alderen 6-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En morsom og spennende bok som egner seg godt for høytlesning.
Boken er en frittstående fortsettelse av ”Tsatsiki og muttern”. Senere er også ”Tsatsiki og kjærligheten” og ”Bare Tsatsiki” kommet ut.


BOK:
Nilsson, Per:
Piken jeg elsker heter Milena
Illustrert av Pija Lindenbaum
Oversatt av Elin Brodin og Henning Hagerup
Aschehoug, 2000. 56 s.
ISBN 82-03-24334-7. Kr. 128,-

INNHOLD:

David, ni år, er forelsket i Milena. Men hun legger ikke merke til ham, og hvordan skal David få henne til å se ham?
Hele uken igjennom forsøker han seg på triks som skal få Milena til å få øynene opp for ham.
Mandag er han morsomme David, men Milena synes ikke han er noe morsom.
Tirsdag er han flinke, pliktoppfyllende David. Men Milena legger ikke merke til ham likevel.
Onsdag er han tøffe, rampete David. Men det gjør heller ikke inntrykk på Milena.
Torsdag forsøker han å gjøre inntrykk ved å gi henne gaver, men med like lite hell.
Og fredag er han ekle, spydige David som forsøker å drite ut Milena. Det må da få henne til å legge merke til ham, i det minste. Men nei…
Alle forsøk er mislykket, og mismodig gir han opp og tusler ut i parken med hunden sin, Bella. Og der er Milena, og nå ser Milena ham. Hun koser med Bella og spør om de ikke skal gå tur med Bella sammen i morgen, lørdag.
David forstår at han har fått et bittelite glimt inn i et stort mysterium som kan inntreffe når en gutt møter en pike.

SPRÅK OG LAYOUT:

Enkelt og lettlest bokmål.
Boken er inndelt i ett kapittel for hver dag i Davids strevsomme uke.
Illustrasjoner i sort/hvitt.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 8 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Humoristisk og ettertenksom bok om å være forelsket. Og om at det å være seg selv er det man kommer lengst med her i livet…


BOK:
Osland, Erna:
Ligge på vinden
Illustrert av Stina Langlo Ørdal
Samlaget, 2000. 79 s.
ISBN 82-521-5665-7.

INNHOLD:

Kristoffer har en storebror, Magnus, som han kaller for Kongen fordi han kan alt og gjør alt.
Nå skal de være sammen noen dager, og Kongen skal lære lillebroren å sykle.
Det går ikke så bra, Kristoffer er nok for liten til å sykle alene. For å trøste Kristoffer forteller Kongen høyt om Alf Prøysens Lillebror som kan så mye som de store ikke kan, hente trådsneller under sofaen, for eksempel. Den fortellingen synes Kristoffer er dum. Og den blir ikke noe bedre når Kongen begynner å synge, heller. For fortellingen om Lillebror og trådsnellene er egentlig en sang. Kristoffer får ikke mindre lyst til å lære å sykle av den sangen, i hvert fall!
Kongen og Kristoffer drar på badetur, men selvfølgelig er Kristoffer for liten til å svømme også. Men når hunden til den søte bibliotekaren tar alle klærne deres og sender sekken med husnøkkelen ned på havets bunn, er det bare Kristoffer som en liten nok til å ordne opp. Han kan gå opp av vannet og forklare alt for bibliotekaren slik at hun kan gi Kongen et teppe og surre seg inn i og kjøre dem hjem. Og bare han er liten nok til å klatre inn vinduet og låse opp.

SPRÅK OG LAYOUT:

Illustrert med store sort/hvitt illustrasjoner med en enkel strek.
Nynorsk.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 5-6 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En fin bok om forholdet mellom to brødre, og om det å alltid være for liten til alt.


BOK:
Osmundsen, Mari:
Byen under byen
Illustrert av Trond Bredesen
Aschehoug, 2000. 123 s.
ISBN: 82-03-24331-2

INNHOLD:

Gutten har fått en hetterotte og tør ikke gå hjem med den. Han finner et hull i gaten hvor kumlokket er vekk og bestemmer seg for å forsvinne fra jordens overflate. Nede i sjakta og under byen finner han en labyrint av ganger og tunneler i forskjellige høyder.
Han og rotta finner en kjempemessig hule. Midt ut på gulvet finner de en liten by som heter "Byen under Byen", forteller rotta.
Gutten og rotta blir der nede. De finner mat i Byen og sover i lune mørke huler. Det finnes både røvere og skrekkinngytende dyr nede i dypet, og det blir flere nifse opplevelser. Etter en stund blir de godtatt av røverne som er bråkete, men snillere enn utseende gir inntrykk av.
De finner også inngangen til en gamle kjellere under husene på overflaten. I et av disse bor to gamle søstre. Erna Regine er ekspert på insekter, mens Alma er flink til å lage mat og veldig glad i dyr. Hun mater musene i kjelleren, og når hun finner gutten og en rotte i kjelleren, gir hun mat til dem også.
Men gutten har funnet en skatt i kjelleren til søstrene. Han leder Ali Baba og hans røvere tilbake til kjelleren som også inneholder noen skrekkelige skjeletter. Mens Alma tar seg av den sjokkskadede gutten, tømmer røverne kjelleren for både skatten og skjelettene. Når gutten og rotta rømmer tilbake til "Byen under Byen", følger Alma etter, og Erna Regine følger etter henne. Søstrene få hilse på Ali Baba og røverne og til slutt ordnes alt på beste måte for alle de involverte i denne fantasifulle og spennende historien.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift med bra linjeavstand. Veldig pen layout.
Sort/hvitt tresnitt illustrasjoner.
Lettlest bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 8 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En spennende, litt annerledes, og vakker bok.


BOK:
Poe, Edgar Allan m.fl.:
Den røde døds maske og andre grøsserhistorier
Gyldendal Tiden, 2001. 175 s.
ISBN:82-05-27984-5
Serie: 10:12

INNHOLD:

En samling spøkelseshistorier av internasjonalt kjente forfattere.
Edgar Allan Poe / Den røde døds maske: Når man blir smittet av den grusomme pesten ”Den røde død”, tar det en halv time til man dør.
Ray Bradbury / Mannen ovenpå: Douglas er på ferie hos bestemor. Bestemors nye leieboer viser seg å være en Dracula.
Rosemary Timperley / Harry: Det adoptivmoren til Christine (5 år) tror er Christines fantasivenn, viser seg å være hennes avdøde bror.
Richard Matheson / Av blod er du kommet: Den avskyelige gutten Jules ønsker å bli vampyr.
Arthur Conan Doyle / Den brasilianske katt: Hovedpersonen er fattig, han har hele livet ventet på å få arv/jobb hos sin rike onkel. Han blir invitert på besøk til sin rike fetter som har en brasiliansk katt. Fetteren sperrer ham inne sammen med den blodtørstige skapningen.
Andrè Bjerke / Skrittene: En person lider av forfølgesesvanvidd og hører skritt om natten fra den ubebodde leiligheten ovenpå.
Guy de Maupassant / Hånden: En forhørsdommer forteller en historie om en mann som hengte opp hånden til en han hadde tatt livet av. Plutselig tar hånden hevn.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift.
Bokmål.
Varierende vanskelighetsgrad på fortellingene.

ALDERSTRINN:

Boken er kommet i serien 10:12 som er myntet på barn i nettopp denne alderen. Denne boken kan imidlertid godt leses i ungdomsskolen og oppover i alder.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Grøss / spenning.
Klassiske historier med god kvalitet.


BOK:
Ragde, Anne B.:
Svanhild Olsens elegante musefangeri
Illustrert av Anette Grøstad
Damm, 2000. 101 s.
ISBN 82-517-8544-8. Kr. 124,-
Serie: Leseløve

INNHOLD:

Svanhild Olsen er pensjonist, og har selvfølgelig dårlig råd. Hun drømmer om både det ene og det andre, og en dag hun skal lage vafler til Siri etter skolen, oppdager hun at noen har spist på melposen. Seinere hører hun rare lyder i kjøkkenskapet. Svanhild har fått mus i huset.
Hun har lest at de selger mus i dyrebutikken, kanskje de også vil kjøpe mus. Hun ringer og undersøker, de gir kr 5,- pr mus. Da går Svanhild og Siri i gang med å fange mus. De har 31 mus når de reiser til byen for å selge dem. Litt av et museår!
Selvsagt vil de ikke kjøpe vanlige mus i dyrebutiken, de vil bare ha hvite mus. Dama i dyrebutikken er til og med redd for brune mus!
Svanhild og Siri stenger katta inne og går ut i skogen og slipper alle musene fri.

SPRÅK OG LAYOUT:

Store typer, slik leseløve-bøkene alltid har.

ALDERSTRINN:

Passer fra 7 til 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Grei og koselig bok i Leseløve-serien. Men er en pensjonist så dum at en trur at dyrebutikken kjøper vanlige mus?
Dette skjer i våre dager, men pensjonisten på 69 år er både tegna og beskrevet sånn at hun tilhører en annen tid.
Boka kan trygt anbefales.


BOK:
Ringdal, Torunn:
Det går et tog til Amyara
Cappelen, 2000. 156 s.
ISBN 82-02-20359-7

INNHOLD:

En ettermiddag i november, på vei hjem, ser Anna plutselig et speil på fortauet.
Hun tror først at det er en vanlig vanndam som er frosset til is. Hun kan ikke se seg sjøl i speilet, hun ser inn i en annen verden. På den andre siden ser hun en stor svale, som hun forstår vil henne noe, svalen gråter. Dette er Annas første møte med verdenen i Amyara.
På fredagstoget på vei til faren, får Anna en merkelig billett av konduktøren. Den sier: Velkommen, barn, til Amyaras land. Det er et helt dikt med merkelige navn. Anna skriver dem ned i "Ord-på-en-snor"-boka si, ei bok der hun samler på viktige ord. Toget farer inn i en tunnel, og på den andre siden er Anna i landet Amyara.
Der treffer hun bare gamle mennesker og barn, det hviler en forbannelse over landet. Alle de voksne er fanget i onde Jarmas borg. Anna er det alrunebarnet menneskene i Amyara har ventet på.
Den gamle kona Irmes viser henne veien til Elvereng kloster der nonnene hjelper henne å løse oppgavene som må løses for å redde landet fra den onde Jarma. Gode hjelpere på veien er også fergemannen Elvin og svanen Rami.
Anna klarer brasene, den onde Jamars makt er beseiret og de voksne kommer tilbake til Amyara. Det hele feires med en gedigen fest, men neste dag må Anna reise tilbake til Landet bortenfor linjene. Når hun kommer tilbake på toget, oppdager hun at jentenavn fra Amyara står oppført i orboka hennes, og pappa venter på perrongen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler og avsnitt, mellomstore typer og god linjeavstand.
Bokmål. Ganske lettlest.

ALDERSTRINN:

Ca. 9-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er enda en fantastisk fortelling om kampen mellom det gode og det onde.
Boken gir oss mange rare navn å forholde oss til, men det er vel ikke nytt for dem som liker denne genren. Historien har framdrift, samtidig som det er en viss ro over fortellingen.
Forfatteren er tydelig inspirert av klosterliv med helbredende planter osv. Alrune er en planterot som i folketua ble tilskrevet magiske krefter p.g.a. dens form som en menneskeskikkelse.


BOK:
Ryvarden, Leif:
Insekter
Damm, 2000. 49 s.
ISBN 82-517-8819-6. Kr. 189,-
Serie: Norsk naturleksikon for barn

INNHOLD:

Dette er en faktabok for barn om insekter.
Forfatteren definerer først for oss hva et insekt er, og tar så for seg hvordan et insekt er bygget opp, kroppsdel for kroppsdel.
Deretter forteller han om hva insekter spiser, hvordan de beskytter seg, hvilken nytte og skade de gjør, og mye mer.
Siste halvdel av boken tar for seg våre vanligste insekter og beskriver dem, ett for ett.
Bakerst i boken finner vi et stikkordregister.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er gjennomillustrert med små og store tegninger og fotografier i farger. Layoutmessig er boken tiltalende.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra ca 6 år, men da sammen med voksne. Kan brukes opp i ungdomsskolen, eller av alle som ønsker enkel og kortfattet informasjon om insekter.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En tiltalende og informativ bok.
Egner seg godt som supplement til læreboka i skolen.


BOK:
Ryvarden, Leif:
Trær
Damm, 2000. 57 s.
ISBN: 82-517-8818-8
Serie: Norsk naturleksikon for barn

INNHOLD:

Denne boken tar utgangspunkt i trær som vokser i Norge. Den tar for seg de vanligste viltvoksende trærne i Norge, forklarer trærnes oppbygging og lærer oss hvordan vi kan bestemme hvilken tresort vi har foran oss.
Boken inneholder en ”bestemmelsesnøkkel”.
Boken er delt inn i 3 deler:

Under hver avdeling beskrives voksested, kjennetegn, bruksområder, folketro etc. knyttet til den enkelte tresort.
Bakerst i boken er et register.

SPRÅK OG LAYOUT:

Fargebilder og illustrasjoner som beskriver eller supplerer leseteksten.
Innholdet i teksten er greit forklart for barn.

ALDERSTRINN:

Fra 6 år, men da sammen med voksne. Kan brukes opp i ungdomsskolen, eller av alle som ønsker enkel og kortfattet informasjon om trær.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En veldig grei og oversiktlig bok. Kan brukes som supplement til undervisningen (for eksempel til prosjekter), eller som oppslagsbok ute i naturen.


BOK:
St. John, Patricia M.:
Hemmeligheten i krattskogen
Illustrert av L. F. Lupton
Oversatt av Rut Wilhelmsen
Lunde, 2000. 195 s.
ISBN 82-520-3377-6. Kr. 98.-

INNHOLD:

Ruth er 9 år og broren Philip et par år eldre. De bor hos tante Margaret fordi foreldrene arbeider i India og ikke kan komme hjem på grunn av krigen. Ruth er ei impulsiv jente som ikke passer helt inn i den forventa jenterollen. Hun stikker av fra husarbeidet og er temmelig hissig. Hun elsker den rolige storebroren Philip.
Begge er interessert i natur og fugler. Philip ønsker seg et nytt fotoapparat for å kunne ta bilder i naturen, og Ruth har mange fantasifulle ideer til hvordan de skal skaffe penger. Tanta blir så oppgitt over henne at hun vil sende henne på kostskole. Da rømmer Ruth, men havner i en kirke hvor presten får henne på bedre tanker. Han lærer henne om den gode hyrden og gir henne et bilde av Jesus som passer sauene.
Barna elsker å være i krattskogen ikke langt hjemmefra. Der treffer de Terry, en gutt som kommer fra en fattig familie hvor moren prøver å holde liv i dem som best hun kan. Barna er mye sammen. De sjekker fuglereir, og en dag blir Terry altfor modig og klatrer ut på ei grein som knekker. Han faller ned og skader seg stygt.
Etter sykehusopphold blir han sendt hjem til det falleferdige skuret han bor i. Der må han ligge til sengs. Ruth og Philip besøker ham, og etterhvert blir også tante Margaret involvert. Terry og moren får flytte inn i et ledig rom i huset. Der har Terry det bra til han dør - i trygg forvissning om at den gode hyrden Jesus tar imot ham. Tante Margaret åpner huset for andre små, uheldige barn, og Terrys mor får en ny oppgave i det arbeidet. Foreldrene kommer hjem fra India, så for Ruth og Philip ender fortellingen bra.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er nokså tettskrevet og har liten skrift i forhold til alderen forlaget mener den passer til.
Den har noen få sort/hvitt illustrasjoner.
Boka et godt språk med mange dialoger.

ALDERSTRINN:

Boka krever en leser som holder ut gjennom en forholdsvis lang og tettskrevet historie og en og annen enkel teologisk samtale. Alder ifølge forlaget: 8-13. For de yngste helst som høytlesning.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emne: Kristendom. Sjanger: Religiøse romaner.

Dette er en fengende fortelling med litt preg av ”gamle dager”. Her er mye menneskelig varme og omsorg, i tillegg til kristen forkynning. Barna er som barn flest, og alt går ikke bra selv om man blir kristen.
Kan spesielt anbefales når det spørres etter en god kristen barnebok, gjerne til høytlesning.
Første norske utgave av boka kom i 1965.


BOK:
Sandemose, Iben:
OPQ-bok
Illustrert av forfatteren
Cappelen, 2000. 56 s.
ISBN: 82-02-20407-0. Kr. 235,-

INNHOLD:

Alfabetfortelling på rim, med nye overraskelser for hver bokstav.
Diktene leker med ord knyttet til den bokstaven som presenteres. De har en absurd stil, og hvert lite dikt leder oss videre til neste oppslag og neste bokstav.

SPRÅK OG LAYOUT:

Håndskrevet tekst med blokkbokstaver.
Diktene presenteres i snakkebobler.
Illustrasjonene er i typisk Iben Sandemose-stil og dekker hele oppslaget.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Dette er en alfabet-bok, men i den grad en slik bok appelerer til voksne, så gjør denne det.
Diktene og illustrasjonene kan være avanserte, men barn kan absolutt la seg fasinere av begge deler.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Alfabetet.
Illustrasjonene er sprelske og frekke. Morsom for både barn og voksne.


BOK:
Scheen, Kjersti:
Marilyn og Mia i den onde grevens skog
Illustrert av forfatteren
Gyldendal Tiden, 2000. 71 s.
ISBN: 82-478-0664-9
Serie: Kobraserien

INNHOLD:

Venninnene Mia og Marilyn er ute i skogen og leker en vinterdag. De synes de gamle lekene er kjedelige, og begynner å fantasere. De later som om de er kongens uønskede stedøtre som er satt ut i skogen. Kongen vil nemlig ha en gutt til å arve tronen, sønnen til den onde greven. De er redd den onde greven vil sende ulvene på dem, eller at han sender ut sønnen sin for å drepe dem.
Snart blir det vanskelig å skille fantasi og virkelighet. Når de møter gutten Jo, utstyrt med pil og bue, tror de at han er sønnen til den onde greven. Etter mange underlige opplevelser ender de opp på et gammelt gårdstun sammen med Jo. Her får de vite at de befinner seg midt inne i innspillingen av en naturfilm. Jo's pappa er regissør og lager film sammen med kjæresten Aina. De mangler en slottsfrøken + tjenestejente til filmen, og mener jentene egner seg til rollene. Jo skal være ”Jo med buen” – en gjennomgangsfigur i filmen. Det har skjært seg mellom Jo og faren, derfor var han på rømmen da de møttes.

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor skrift. Kapitler.
Sort/hvitt-illustrasjoner.
Bokmål. Grei å lese.

ALDERSTRINN:

Passer best i alderen 6-10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emne: Vennskap / Fantasi
En god beskrivelse på hvordan det kan være vanskelig å skille mellom fantasi og virkelighet hos barn.
Gode naturbeskrivelser.


BOK:
Solvoll, Bernt:
Selma
Illustrert av Jonny Andvik
Forlaget Grenland, 2000. 72 s.
ISBN:82-91986-19-3. Kr. 164,-

INNHOLD:

Innledning med 3 episoder fra henholdsvis 1750, 1880 og 1963 der ”Seljordormen” har blitt observert.
Sveinung og dattera Selma (6 år) flytter til et gammelt småbruk ved Seljordvannet. Samtidig er Monika Bomhof, fra Bergen, stasjonert i bygda for å forske på sjøorm-fenomenet.
Selma og Monika blir gode venninner, samtidig som Sveinung og Monika blir kjærester.
Selma forteller Monika at hun har en venn i vannet.
Vennen viser seg å være sjøormen…

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift.
Nynorsk.
Sort/hvitt-illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Passer best fra 11 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emne: Sjøormen i Seljordvannet / vennskap.
Egner seg godt til høytlesning.


BOK:
Sortland, Bjørn:
24 i sekundet
Illustrert av Lars Elling
Samlaget, 1999. 42 s.
ISBN 82-521-5211-2

INNHOLD:

En kort filmhistorie for barn.
Boka forteller om Ida og Henrik som på julaften får en gave pakket inn i en gåte. De må opp på loftet for å lete, og her støter de på kjente personer og situasjoner fra filmens verden.
De møter bl.a. Chaplin, Helvan og Halvan, King Kong, Marlene Dietrich og Ben Hur. Bakerst i boka finnes en oversikt over hvilke filmer og personer som er med.

SPRÅK OG LAYOUT:

Nynorsk språk, mye dialog.
Lekre fargerike illustrasjoner som er dramatiske og ”voksne” i uttrykket.
Teksten er tidvis satt over illustrasjonene, noe som kan vanskeliggjøre lesingen særlig der bakgrunnen er mørk eller mangefarget.

ALDERSTRINN:

Fra 5 år, men gjør seg nok best for en voksen leser.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Bjørn Sortland og Lars Elling har tidligere samarbeidet om to bildebøker for barn, en om billedkunst og en om litteratur. Særlig ”Raudt og blått og litt gult” var en flott bok.
Denne boka om filmhistorien synes jeg ikke fungerer like bra som barnebok. Den er dyster i uttrykket, og har for mange referanser til en voksenverden som er ukjente for barn.


BOK:
Sortland, Bjørn:
Den blå, blå himmelen
Samlaget, 2000. 72s.
ISBN 82-521-5668-1. Kr. 180,-

INNHOLD:

Giotto har fått i oppdrag å dekorere et nytt kapell i byen Padova, Italia. Tiden er ca år 1300, og Giovanni på 11 år blir læregutt.
Dette er en jobb Giovanni trives i. Før han fikk være læregutt hadde han stort sett sneket seg unna de jobbene han var blitt satt til. Det han likte best var å spikke figurer med kniven sin.
Etter hvert får Giovanni hjelpe til med å blande farger, kalke og væte de store veggene før Giotto skal male, og når kapellet er nesten helt ferdig etter 2 år, får han et felt i taket der han får male kameler.
Når kapellet er ferdig, og nye jobber venter på Giotto i Roma, får Giovanni tilbud om jobb som assistent for Giotto.

SPRÅK OG LAYOUT:

Nynorsk tekst.
Boken er illustrert med fotografier fra Scrovegni- kapellet malt av Giotto.

ALDERSTRINN:

Detter er en kunstbok for barn, men boken kan like gjerne leses av voksne som skal til Padova.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emne : Renessansen, maleren Giotto
På slutten av boken får vi fakta om Scrovegni-kapellet, og om Giotto.
Dette er en nydelig bok om kapellet og el fresco maleriene.
Bildene som er avbildet i boken er beskrevet med Giovannis øyne.


BOK:
Stark, Ulf:
Storebror og jeg
Illustrert av Jokum Nordstøm
Gyldendal Tiden, 2000. 44 s.
ISBN 82-478-0651-7. Kr. 179,-

INNHOLD:

Det er sommer og hovedpersonen i boka, som er sju år, skal sammen med storebroren sin bo hos noen bekjente mens foreldrene er på feriereise i utlandet. Selv om foreldrene bare skal være borte i fjorten dager, kan tiden føles lang og ensomheten stor. Det hjelper at foreldrene har lovet dem fine presanger når de kommer tilbake.
Storebror står opp midt på natta og gnikker med harpiks på vinduet til den gamle jordmora. Minstemann følger med. Sommeren er full av opplevelser og særlig er det Gunn-Britt som det er stas å være sammen med.
Når foreldrene kommer hjem får minstemann akkurat det han ønsker seg – en gul indianerdrakt. Men noe er forandret, da han tar på seg indianerdrakta for å begynne på skolen, oppdager han at drakta ikke passer inn. Den hadde vært helt fin, hadde det bare vært to år tidligere.
Minstemann skjønner han er blitt stor og skifter glad og fornøyd til vanlige klær.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bokmål. Språket er enkelt og muntlig. Det er hovedpersonen på 7 år som forteller.
Boka har helsides illustrasjoner i collage-teknikk og akvarell som fint framhever stemningen i historien.
Teksten er ganske lettlest og kan egne seg både til høylesning eller som egenlesning for litt øvede lesere.

ALDERSTRINN:

Fra 5-6 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tiden er 50-tallet som er forfatterens egen barndomstid. Ulf Stark er en sjarmerende forteller, dette er en enkel historie med et lite poeng.
Historien holder fordi forfatteren så tydelig klarer å gi oss et glimt av hvordan verden engang var.


BOK:
Stotter, Michael:
Nord-Amerikas indianere
Oversatt av Tonje E. Roeim
Landbruksforlaget, 2000. 64 s.
ISBN 82-529-2458-1. Kr. 218,-
Serie: Bli med til ...

INNHOLD:

En historisk og kulturell framstilling av Nord-Amerikas indianere.
Boken starter så langt tilbake som 1.300 år f.Kr. og viser hvor man mener de første indianerene kom vandrende fra Asia over Beringstredet.
Vi blir kjent med noen av de store indianerene opp gjennom tidene og som har blitt stående i historien.
Vi får også et godt innblikk i indianerenes levesett, tradisjoner, religion og kultur.
Boken er gjennomillustrert med små og store illustrasjoner som utfyller og forklarer teksten. Illustrasjonene viser oss redskaper, klesdrakter og andre indianske gjenstander.
Vi finner også beskrivelser av hvordan vi kan lage vår egen tipi, fjærpryd, smykke, mat, osv.
Innfelt i teksten finner vi også historiske kart og kronologiske oversikter.
Bakerst i boken finner vi ordforklaringer og stikkordregister.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken har en delikat og tiltalende layout der hvert oppslag rommer både tekst og flere små illustrasjoner.
Hvert kapittel dekker ett dobbeltoppslag.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 10 år og opp i ungdomsskolen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En bok som vekker interesse på grunn av sin tiltalende layout.
Boken går ikke i dybden på hvert emne, men gir et innblikk i indianerenes historie og kultur.
Fin å bruke i skolesammenheng, og de mange illustrasjonene av gjenstander og klær gjør boken ekstra verdifull.


BOK:
Tveit, Tore:
Sjøormen Selma
Illustrert av Anne Karin Orre
Skau forl., 2000. 56 s.
ISBN 82-7976-006-7. Kr. 198,-

INNHOLD:

I Seljordsvannet, midt i Telemark, bor det en underlig skapning, sjøormen Selma.Selma er stor og sterk, hun har bodd i Seljordsvannet bestandig, men likevel er hun redd.
Hun trenger ikke å være redd for fiskekroker eller fiskegarn, men hun er redd for menneskene. Når Selma har hatt hodet over vannet, har hun hørt om hvordan menneskene vil fange henne henne fordi hun er så sjelden, og da kan hun havne i akvariet i Bergen.
Denne sommeren er det en stor ekspedisjon som skal forsøke å fange Selma, og de har mini-ubåter, undervannskamera og lignende, så nå skal Selma fanges.
Heldigvis har Selma venner, alle fiskene og beverne, og de legger planer.

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor og god skrift.
Fargeillustrasjoner.
Boken finnes både i bokmål og nynorsk utgave.

ALDERSTRINN:

Fra 4-5 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Emne: Vennskap Boken har sanger med noter og besifring, og sangene er spilt inn på en CD-plate som er i salg.
For barn i Telemark må den være et funn, for det finnes ikke mange barnebøker fra steder i Telemark.
Boken vil alltid være aktuell så lenge det er blest omkring sjøormen i Seljordsvannet.


BOK:
Wold, Kjersti:
Nettopp Jensen og Tometer'n
Cappelen, 2000. 171 s.
ISBN 82-02-20414-3. Kr. 199,-

INNHOLD:

Fortelleren, kalt ”Nettopp”, er på luftetur med naboens lille hund, når han møter ”Tometer'n” som er veldig lang og slank. Han henger opp plakater med tilbud om barnevakt.
Nettopp er interessert fordi Tometer'n må være et mye bedre tilbud enn Maren Alm, den gamle damen som pleier å passe ham.
Moren og faren til Nettopp er mye ut og reiser, og når Maren brekker armen sin tar Tometer'n plassen hennes.
Ved siden av å være barnevakt livberger han seg med å oversette tegneserier. Han vet mye om fotball også. Det viser seg at Nettopp er en potensiell flink fotballspiller, men han tør ikke går på trening fordi han bli mobbet. Han er ganske liten av vekst. Tometer'n trener med ham, og følger ham på fotball trening og kamper hvor Nettopp klarer seg veldig bra.
Tometer'n har ellers en ganske rotete hverdag, men en søt kjæreste som heter Signe. Når Tometer'n svikter som barnevakt p.g.a. hjertesorg fordi Signe har truffet en annen, må Nettopp ordne opp for en kamerat som har hjulpet ham så mye med hans eget selvbilde.
Mens den friske Maren forsøker å passe Nettopp fordi foreldrene er i utlandet, har han en ganske strabasiøs tid som omfatter bl.a. skoleskoft for å føre Signe og Tometer'n sammen igjen. Han lykkes med det, og når han klarer å ta igjen med plageånden på skolen, Patrick, og Helene, en nydelig innflytter i nabogården, skal begynne i samme klasse som Nettopp, er det ikke mer han kan ønske seg.

SPRÅK OG TYPOGRAFI:

Mellomstor skrift. Bra med kapitler og avsnitt.
Ingen illustrasjoner.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 8 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Kjapt fortalt, spennende og med gode poeng.