Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Lund, Maria Konow: Djeveløyet

Gyldendal Tiden, 2001. 251 s.
ISBN: 82-05-27986-1. Kr. 199,-
Serie: 10:12

INNHOLD:

Dette er 3. bok om detektiv-jentene Freddy og Danielle. De bor i Bergen. Freddy bor i "rosehuset" sammen med moren Nina og lillebroren Smuffe. Moren sliter med økonomien, derfor leier hun ut hybelen "Hulen".
Leieboeren er en fattig student som ikke har betalt husleia på 3 måneder. Han skriver hovedoppgave om armadaskipet "Castillo Negro" som forliste utenfor Bergen på 1600-tallet.
Han er på desperat pengejakt, og sammen med en kamerat dykker han etter skatten på "Castillo Negro". Han får tilbud om å selge skatten til en ukjent person og blir bedt om "å møte på kaien foran Paal-Kahrs-bygningen kl.23.00".
Når Nina krever studenten for husleia, finner hun beskjeden og frykter at studenten er innblandet i noe kriminelt. Hun følger etter ham til kaia. Neste dag blir studenten funnet død i sjøen. Nina blir mistenkt for drapet.
Freddy og Danielle vil etterforske saken, og gjøre alt for å renvaske Nina, sjøl om politiet forbyr dem å gjøre det.
I Roma befinner det seg samtidig en gruppe katolske prester som kaller seg "de gjenoppståtte". De er ute etter "Djeveløyet", en magisk ring med en bit av Jesu' kors som befinner seg i skatten på "Castillo Negro". Danielle og Freddy treffer Pater Birkengott når de skal ha fatt i studentens hovedoppgave, han er i samme ærend og har ordre fra "de gjenoppståtte". Sammen finner de ut at skatten skal være nedgravd, sammen med likene etter forliset, under et nedlagt pensjonat på Øygarden.
De drar til pensjonatet, og der ender det med at Danielle blir slått ned. Samtidig finner de en død mann (kameraten til studenten) i fjæra.
En annen gang de er på pensjonatet, dukker plutselig politiet opp, alle blir arrestert unntatt Danielle som er skjult. Danielle blir tatt til fange av morderen, og deretter fraktet ut til "hulen", der slår morderen ned Freddy.
Morderen er søster Edel, som den siste tiden har vært vikarierende rektor på den katolske skolen jentene går på. Mens jentene er innesperret under en luke i gulvet, blir Edel skutt. Han som skyter er en ukjent mann sendt fra "de gjenoppståtte". Han får med seg det han tror er et skrin som inneholder "Djeveløyet". Men Danielle har forbyttet innholdet, det er hun som har "Djeveløyet"!

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Kapitler.
Bokmål. Mye direkte tale.
Ingen illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Passer best fra mellomtrinnet og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En spennende bok med godt driv i handlingen.
Tidligere bøker i serien: Melding fra en morder (1997) og Spøkelsesmorderen (2000).