Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Hollup, Anne Grete:
Engel

Gyldendal Tiden, 2000. 239 s.
Serie: Ung
ISBN 82-478-0458-1. Kr. 198,-

INNHOLD:

Vivi er sykelig opptatt av kroppen sin, og hun engster seg stadig for at en eller annen farlig sykdom har angrepet henne.
Men en dag er det alvor. Kulen bak kneet viser seg å være en kreftsvulst, og den ene lungen er også angrepet.
Vi følger Vivi og familien hennes gjennom smerter, engstelse, sinne, fortvilelse og hele det kaos av følelser som melder seg i en slik situasjon.
Vivi selv nekter først å akseptere at hun er syk, ironisk nok ettersom hun har brukt mye av livet sitt til å forholde seg til innbilte sykdommer.
Hun lar mye av sinnet sitt gå ut over lillebroren Mikkel som hun alltid har vært sjalu på. Og han på sin side slites mellom å synes synd på Vivi, og å ønske henne død siden hun er så slem mot ham.
Etter hvert lærer Vivi seg til å leve med sykdommen, hun modnes gjennom denne prosessen, utdyper forholdet til familien sin, får nye venner, og lar seg døpe i den katolske kirke.
Det ser ut til å gå bra med Vivi, men så blir hun syk igjen, og det eneste som kan redde henne er en benmargstransplantasjon. Broren Mikkel skal være donor, og han er lykkelig over å være den som kanskje kan redde livet hennes, men dessverre går det ikke bra. Vivi dør.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er uten illustrasjoner.
Bokmål.
Inndeling i kapitler.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 13 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En troverdig skildring av et sykdomsforløp og den sykes og familiens følelser og reaksjoner. Mange sider ved det å være alvorlig syk blir berørt:
Forholdene innad i familien, forholdet til friske venner, til andre syke, følelsene når medpasienter Vivi er blitt kjent med dør, forholdet til Gud, og mye mer.
Slik er boken god og troverdig.