Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Goksøyr, Anders:
DNA : Det mystiske arvestoffet

Illustrert av Birgitte Kolbeinsen
Gyldendal Tiden, 2000. 47 s.
ISBN 82-478-0452-2. Kr. 198,00
Faktabok

INNHOLD:

Denne faktaboka handler om arvestoffet DNA som finnes i alle levende vesener. Boka tar for seg historikken ved at den presenterer den forskningen som har ledet fram til den kunnskap og teknologi vi sitter med i dag. Slik får vi en kort innføring i Darwins utviklingslære og Mendels arvelover og den forskningen som skjedde utover på 1900-tallet. Boka forteller oss hvordan DNA-molekylet er bygget opp og hva som skjer ved forplantning der arvestoffene fra både mor og far møtes.
Boka kommer også inn på feil i arvestoffet, og hvordan vi kan bruke den kunnskapen vi har fått om DNA-molekylet til å oppdage og helbrede genetisk betingede sykdommer. Til slutt peker boka også framover og ser på både nyttige og skumle muligheter denne teknologien kan brukes til.
Bakerst i boka finner vi en liste med ordforklaringer.
Underveis i hvert kapittel har leseren fått noen "spørsmål å tenke på" der leseren bl.a. blir "tvunget" til å tenke på en del etiske problemstillinger knyttet til genteknologien.
Boka har også et kapittel "Ti riktige?" der leseren kan teste sine kunnskaper etter å ha lest boka.
Forslag til videre lesing, aktuelle nettsteder og register avslutter boka.

SPRÅK OG LAYOUT:

Språket er tilrettelagt for unge lesere, men med et slikt tema er det ikke til å unngå at språket kan bli litt teknisk. Mange begreper forklares underveis i teksten, og dessuten har man listen med ordforklaringer bak i boka å støtte seg til.
Boka er gjennomillustrert med både forklarende tegninger og fotografier.

ALDERSTRINN:

Temaet boka tar opp er komplisert, og en viss kjennskap til kjemi og biologi er en fordel.
Vil tro at boka passer fra spesielt interesserte i ungdomsskolen og langt opp i voksen alder. En ypperlig bok for de som har lyst til å skaffe seg litt bakgrunnskunnskap om genteknologi for lettere å kunne "henge med" i samfunnsdebatten om temaet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en informativ bok, og det er flott at vi får slike bøker. Ikke minst er den egnet for de skoleelevene som blir interessert i temaet og ønsker å lese mer enn det læreboka har å by dem.