Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Block, Fransesca Lia:
Voodoobaby ; Cherokee Bat (2 bind i ett)

Oversatt av Elisabeth Bjørnson
Gyldendal Tiden, 2000. 97, 94 s.
ISBN: 82-478-0634-7. Kr. 229,-
Serie: Ung+

INNHOLD:

Bøkene følger Weetzie Bats to barn fra boka Weetzie Bat.

  1. Voodoobaby er My secret Agent Lover Man's datter med Vixanne Wigg. Men Voodoo vet bare at hun ble funnet på trappen, og hun leter etter sin identitet. Hun er en person som tar verdens smerte innover seg og også hjelper andre å takle problemer. For eksempel får hun Ducks mor til å godta at sønnen er homofil. Hun er svært selvstendig, drar hjemmefra og oppsporer sin mor, og får til slutt også vite hvem som er faren. De er like i skinn, men især i sinn. Også Weetzie avslører at hun er bekymret, men hun prøver å dekke over uroen. Nå vet Voodoo mer om sin identitet enn søstera Cherokee.
  2. Cherokee Bat er Weetzies datter med Dick eller Duck eller My Secret…Hun er nydelig og indianerinspirert, som moren, derav navnet. Nå er jentene unge tenåringer. Cherokees bestevenn og siden kjæreste er Raphael; Voodoos sjelevenn og siden kjæreste heter Angel Juan fra Mexico. De danner band sammen, the Goat Guys, og utstyrer seg med spesielle effekter: Voodoo får vinger, Raphael geitebukser, Angel Juan får horn som Voodoo stjeler fra familievennen Coyote, og Cherokee får til slutt hover. Ungdommene er aleine mens foreldrene filmer i utlandet. Etterhvert tar spillejobber, fester, drikk og dop overhånd. Det går rundt for Cherokee, som vil hoppe ut fra taket med alt bandutstyret på seg. Voodoo har sendt bud på Coyote, som redder henne. I en seremoni sammen med ham leverer de alle effektene tilbake til naturen. Uten det magiske utstyret blir forholdet mellom de unge bra igjen, de vil leve sunnere, og de kan både synge, spille og danse av egen kraft.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bøkene har god og lesbar skrift. Sammenbindingen - man må snu boka – kan nok forvirre noen og er en dårlig løsning.
Bøkene er oversatt til godt bokmål. Disse bøkene har færre sære navn og spesialuttrykk enn "Weetzie Bat", men krever likevel noe kjennskap til miljøet og tida for å få fullt utbytte.

ALDERSTRINN:

Fra ungdomstrinnet og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Problemstillingene og innholdet er ganske voksent.
Dette er krevende bøker for moden ungdom, men også givende og ganske medrivende. Det er mindre film-og lykkeverden her enn i den første boka. Personene blir rikere og ikke så ensidig presentert, selv Weetzie har menneskelige trekk. Her er også "magi", men kanskje er det bare sansene som spiller de unge et puss.