Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Ingvaldsen, Bjørn:
Jeg er berømt! Espen Herberts opptegnelser

Gyldendal Tiden, 2000. 113 s.
ISBN 82-05-27895-4. Kr. 198.-
Serie: 10:12

INNHOLD:

Boka er formet som en dagbok over ei drøy uke, skrevet av Espen Herbert Knutsen, 12 år. Han har lest i avisa om en Herbert van Keesler, som på samme dag vant 17 mill. og ble påkjørt og lam. Det ble han berømt for.
Espen slutter ikke å tenke på noe så fort når han først begynner å tenke. Hvordan ville det være hvis en i familien hans ble lam, enten ham selv, mor, far, storesøster Silje eller lillebror Joachim? Han bli stadig sikrere på at de bør være føre vâr og kontakter en entreprenør for ombygging av huset.
Espen lærer seg takt og tone gjennom "Den unge herremannen", utgitt 1952. Entreprenøren er ei dame, som syns han er en gentleman. Hun har tid til å ta på seg ombyggingsjobben i ferien, men Espen får aldri gitt beskjed til foreldrene.
Espen ser en mann med solbriller og hvit stokk og begynner å øve seg på å være blind. Han maler fars dyre solbriller svarte og ender på trynet foran jentene i klassen. For å unngå å smitte andre med en sykdom han ikke vet han har, låner han legebok på biblioteket. Han blir syk, men legen avblåser undersøkelsen når han skjønner hordan "sykdommen" har oppstått.
Etter "sykdom" og solbriller blir det husarrest. Da tester han brannsikkerheten og ender med å ødelegge teppet. Både brannbil og politi kommer når han og Joachim skal sjekke hvor langt de kan høre ropa om brann.
Nå må han gjøre straffejobber. Mens han vasker vinduer, kommer Laila-Beate forbi, verdens vakreste, på ferie hos en tante. Espen treffer henne, har med blomster og konfekt og blir ledd ut. Dagen etter våkner familien av at entreprenøren har begynt arbeidet. Espen er syk, det er blindtarmen. Han blir intervjuet av avisa p.g.av ombygginga og blir litt berømt, han også.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har god skrift og linjeavstand.
Selv om det er en del grubling her, og mange digresjoner, er boka lettlest. Skrevet på greit og muntlig bokmål med en del ungdommelige uttrykk.

ALDERSTRINN:

Alder: 10-14. Mange bøker i denne serien kan anbefales en større aldersgruppe enn det serietittelen skulle tilsi.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Sjanger: Humor.
Dette er faktisk en ganske morsom bok som også er lettlest. Her er mange sprø tanker og påfunn og mye situasjonskomikk. Fin "guttebok". Tror den også må kunne brukes til høytlesning, f. eks. på mellomtrinnet.