Bokgløtt
2000, NR. 1 - BARN

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

BOK:
Aschim, Anders:
Hemmeligheten i hulen
Illustrert av Marvin Halleraker
Verbum forlag, 1999. 80 s.
ISBN 82-543-0804-7. Kr. 149,-

INNHOLD:

Dødehavsrullene er en samling eldgamle bøker som ble funnet i huler i Juda ørken i årene 1947-56.
Da tre gjetere oppdaget de første bokrullene, hadde de ligget i hulen i nesten to tusen år.. De fleste av dem var gått i stykker. Over 800 gamle bøker var gjemt i elleve forskjellige huler.
Boken åpner med at forfatterens datter, Signe, viser interesse for sin fars forskning omkring Dødehavsrullene. Det blir til at hun og faren drar til Israel, og hun får oppleve severdighetene på nært hold. I Knesset får hun se Dødehavsrullene, og lærer hvordan fragmentene settes sammen som et puslespill.

Parallelt med denne fortellingen løper historien om simon, en ung jødisk gutt fra det første århundret. Han bor sammen med familien sin og er meget religiøs.
Da romerene hærtar stedet, blir en mengde bokruller gjemt i huler i fjellet og dekket til med stener.

SPRÅK OG LAYOUT:

Forholdsvis liten og tett skrift. Denne kunne med fordel vært luftigere.
Inndelt i kapitler.
Illustrasjonene er i svart/hvitt.

ALDERSTRINN:

Kan med fordel brukes på melomtrinnet og ungdomstrinnet i forbindelse med prosjektarbeid.


BOK:
Berggren, Arne:
Bobben
Illustrert av Linda Andersen
Damm 1999. 71 s.
Leseløve
ISBN 82-517-8780-7 Kr. 185,00

INNHOLD:

Bobben er ny i klassen og Bobben er en ordentlig tøffing, synes Tommen, Slangen, Tærsjen og de andre gutta.
Han er ikke redd for jentene eller noe som helst annet. Bobben er utrolig oppfinnsom og lager alt fra sexoskop en kan kikke gjennom veggen til jentedusjen med, til Forsvinningsmaskinen, som han bruker på rektor.
Det skjer mye på de månedene Bobben går i klassen, men en dag er han flyttet.
Tiden som klassens klovn og bølle blir kort, og vi aner at Bobbens kjepphøye ytre, kanskje skjuler en både ensom og usikker gutt...

SPRÅK OG LAYOUT:

Stor, god skrift.
Humoristiske fargeillustrasjoner.
Bokmål. Lett å lese.

ALDERSTRINN:

Passer innholdsmessig for barn fra 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er ei Leseløve med røft språk og innhold, innimellom unødvendig røft.
For barn vil nok denne boken kunne framstå som bare morsom, og med en "vill og gæren" gutt i hovedrollen som steller istand ganske mye alvorlig trøbbel, og dette er en bok som sikkert vil apellere til gutter.
For den voksne leser har boken en sår undertone, fordi vi skjønner at Bobben er en gutt som aldri vil kunne bli helt som andre gutter og opprette likeverdige vennskap. "De flytter ofte, sånne som Bobben", heter det på slutten av boken.
På bakgrunn av dette vil boken få en ny dimensjon for leseren dersom denne siden kommer fram.
Kan brukes ved behandling av temaet "barn med tilpasningsvansker."


BOK:
Bjørkum, Bjarte:
Mannen som malte fotgjengeroverganger
Illustrert av Line Jerner og Stein Løken.
Gyldendal Tiden 1999. 34 s.
ISBN 82-478-0367-4 Kr. 198,00

INNHOLD:

Mondrian maler fotgjengeroverganger. Det går fint helt til han vil hjelpe gamle damer over gata og maler overganger der det passer dem istedenfor der trafikksjefen vil ha dem. Da får han sparken.
Han forlater byen og drar ut på landet, der han flytter inn i et forlatt hus fullt av epler og med en diger eplehage. Han finner et skjult atelier i huset og fortsetter å male fotgjengeroverganger. Men så får han selskap av en sebra, som har rømt fra dyrehagen. De leker gjemsel i eplehagen, og sebraen går i ett med skyggene. Sebraen står modell, og etter hvert går Mondrian over til å male naturens fotgjengeroverganger.
Han maler savannens stripemønstre av lys og skygge i alle slags farger. Til og med vegger og inventar blir malt på denne måten. Mondrian maler også svarte striper på kjeledressen sin for å bli like vanskelig å finne som sebraen når de leker gjemsel. Men da finner de hverandre ikke i det hele tatt, og Mondrian blir arrestert fordi han ser ut som en rømt fange.
Han blir reddet av sebraen og noen gamle, takknemlige damer. Bildene hans blir kjent og kommer på utstilling i museet. Der leker Mondrian og sebraen gjemsel mellom bildene - og forsvinner.

SPRÅK OG LAYOUT:

I denne bildeboka er det mye tekst. Allikevel utgjør teksten og illustrasjonene en helhet. Hele dobbeltoppslag blir utnyttet til tekst og illustrasjoner, som har en grunntone for hvert oppslag, som oftest varme naturfargetoner.
Bildespråket er burlesk og humoristisk, med karikeringer og mange fantasifulle detaljer.
Boka har normal skriftstørrelse, og teksten kommer tydelig fram selv om underlaget er farget. Den har ganske mye tekst.
Språket er bokmål, og det flyter lett, men er ikke spesielt enkelt, så for mindre barn er dette vel helst en høytlesingsbok.

ALDERSTRINN:

Alder 5-12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en bildebok som ganske store barn burde kunne ha glede av på grunn av litt ”crazy” lay-out og ikke minst idé.
Her er absolutt både humor og tanker for større barn og ungdom.


BOK:
Brenden, Laila og Trond Vidar Vedum:
Zzzum! Om bier i Norge.
Illustrert av Olav Hagen
Gyldendal Tiden 1999. 79 s.
ISBN 82-478-0519-7 Kr. 198,00

INNHOLD:

I denne boka får vi vite alt vi trenger om bier i Norge. Vi får høre om bisamfunnet, dronninga, arbeidsbier og droner, og veien fra nektar til honning.
Vet du at biene danser for å fortelle de andre biene hvor det er gode matplasser?
Boka forteller om biene som husdyr, og livet året rundt i bikuben.
Spennende matoppskrifter med honning hører med, likeledes moro med bivoks!
Fyldig register.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har normale typer, men god linjeavstand.
Ola Hagens illustrasjoner passer godt til innholdet, han har tatt de flittige biene på kornet.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra 9 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er ei bok som alle skoler og bibliotek bør ha!


BOK:
Bringsværd, Tor Åge:
Beowulf: han som ville bli husket.
Illustrert av Arne Samuelsen
Gyldendal Tiden 1999. 84 s.
ISBN 82-478-0368-2 Kr. 228,00
Serie: Mime

INNHOLD:

Mime er en serie bøker med myter, legender, eventyr og sagn fra hele verden.
Beowulf er et gammelt angelsaksisk heltekvad fra 700-tallet. Det forteller om halsbrekkende kamper mot troll og monstre. Vi vet ikke hvem som diktet det, men det har antagelig levd lenge på folkemunne før det endelig ble skrevet ned av en ukjent munk.
Engelsk litteraturhistorie har sin begynnelse med Beowulf, men det som gjør kvadet ekstra spennende for oss nordboere, er at det er i slekt med vår egen norrøne heltediktning - og at handlingen er lagt til det som i dag er Danmark og Sverige.

Beowulfs far var en stor kriger. Moren var kongsdatter. Han vokste opp hos sin morfar, gautenes konge. Han fikk en venn, Breca. Disse to konkurrerte om å være best i all slags idrett og våpenbruk. En gang svømte de om kapp, brynjekledd og med sverd i hånden. De ble overrasket av uvær og det tok en flere dager før Beowulf klarte å komme seg i land et sted på den andre siden av Østersjøen. Fortellingen om svømmeturen gjorde han kjent. Han var modig, ualminnelig sterk, utholdende, rolig og måteholden. Han drakk aldri et glass for mye, eglet seg aldri innpå andre og lyttet ivrig til historier om gamle helter.
Det kom bud fra kongen i Lejre på Sjælland om at den store, flotte gildehallen hans i mange år hadde vært plaget av et fryktelig monster. Grendel ble han kalt - han som knuser og knaser sine ofre. Beowulf ville hjelpe danskekongen.
Beowulf kaster seg inn i kampen med Grendel og river armen av monsteret, som rømmer hylende. Alle tror at nå er faren over og kongen holder et stort gjestebud i gildehallen. Men om natten kommer Grendels mor for å hevne sønnen. Hun tar kongens beste venn og eldste rådgiver før Beowulf får jaget henne. Beowulf får kongen med seg og de setter etter den uhyggelige trollkjerringa.
Etter mye spenning og store farer finner Beowulf både trollkjerringa og Grendel, og begge drepes. Beowulf blir belønnet av Kongen med gull og kostbarheter.
Sveafolket hadde begynt å true gautene. Både kongen og sønnen hans blir drept i kamp. Så blir Beowulf konge. Hans gode rykte holder fienden på avstand og i femti år var det fred i landet. Men så begynte det å vise seg en drage i landet. Et uhyre ......
Beowulf måtte i kamp igjen. Han dreper dragen, men ble selv såret og dør.

SPRÅK OG LAYOUT:

Illustrasjonene gir både overblikk og detaljer. Det er tekst og bilder sammen som gir oss fortellingen, nesten som i en film.
Bak i boka er det fyldige forklaringer og henvisninger.

ALDERSTRINN:

En fin bok for alle fra 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren gjenforteller heltekvadet på en spennende og medrivende måte.

Arne Samuelsens fargeillustrasjoner følger teksten og åpner den slik at vi ser både tid og sted, langt utover det de enkelte bildene viser.


BOK:
Brænne, Trond:
Vidundermiksturen
Cappelen 1999. 85 s.
ISBN 82-02-18758-3. Kr.199,00

INNHOLD:

Per og kameraten, Aksel (12 år), sparker fotball og er så uheldig at de treffer vinduet til naboen, Knold.
Kjell Arne, Pers far, og Knold har en evigvarende fiendtlig holdning overfor hverandre p.g.a. noen trær.
Per har fødselsdag, og bursdagspresangen er et kjemisett. Kameratene blander sammen en mikstur som de heller på en nesten tom flaske med solbærsaft. Kjell Arne skal grille i hagen i anledningen fødselsdagen. Illeluktende røyk i tillegg til et knust vindusrute gjør Knold rasende. Men Kjell Arne har forsynet seg av saftflasken og effekten er merkbar. Han får latterkrampe og retter hageslangen på naboen. Kameratene tror de har funnet nøkkelen til fred på jorden og tester saften på hunden, Aristoteles.
Ved å skjenke saft til både mor og far, klarer Per å få slutt på en krangel dem imellom.
FN er neste stopp. Men først må nabofiendskap, som har utviklet seg til åpen krig, omgjøres til vennskap. Kameratene klarer å få både Knold og Kjell Arne til å drikke saften samtidig og det ser ut til å går bra inntil Knold får hjerteinfarkt.
Saftrester som har blitt helt ut ved røttene til et ”stridens” tre mellom hagene forårsaker voldsom vekst i treet. En stor grein brekker i en storm og neste dag har treet krympet til en liten busk uten blader. Naboene står på hver sin side av gjerdet og betrakter treet. De blir enige om at det er bra å bli kvitt treet.
De tar en kopp kaffe sammen, og Knold foreslår å fjerne gjerdet slik at de to hagene utgjør en skikkelig fotballbane.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Mange kapitler og avsnitt.
Ingen illustrasjoner.
Lettlest bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 8 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Genre: Humoristisk.


BOK:
Dahl, Tor Edvin:
Den nådeløse hevneren
Damm, 2000. 88s.
ISBN: 82-517-8779-3

INNHOLD:

Boka handler om gutten Teodor, som bor sammen med sin far og hans nye kjæreste, Randi.
Moren er død, og han kan absolutt ikke fordra denne Randi.
Plutselig dukker det opp et slags gjenferd på rommet han, ei lita jente som sier at han jo hater Randi, og det hadde vel vært best om både hun og faren døde.
Det skjer mye spennende, blant annet på loftet hos Randis far Marty, og han møter stadig igjen den lille jenta, som prøver å overtale ham til at Randi og faren burde tas av dage.
Ved hjelp av drømmer og noen brev han finner på loftet hjemme hos Marty, løser han gåten om hvem denne jenta er, og også forholdet mellom ham og faren og Randi.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har stor skrift og god linjeavstand slik bøkene i Leseløve-serien har.

ALDERSTRINN:

For de som har lest en stund, fra ca 3. kl og oppover.
Dette er en av bøkene i Leseløve-serien som kan leses av de litt eldre, og boken kan gjerne anbefales til ikke så lesetrente ungdommer.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En spennende spøkelseshistorie, men også en fin bok om å takle det å få steforeldre, og å miste en av foreldrene sine.


BOK:
Doksum, Sigmund:
Sabeltanntigeren
Illustrert av Tor Lindrupsen
Aschehoug 1999. 32 s.
ISBN 82-03-24283-9 Kr.168,00

INNHOLD:

Vi møter en mann som står inni en hule og maler et hulemaleri. Han maler det han er aller reddest for i verden. Han maler en sabeltanntiger.
Plutselig kommer sønnen hans løpende inn i hulen. Han har hørt raslende skritt bak seg i skogen, og han er redd. Faren trøster gutten og maler videre på tegningen sin. Og nå maler han ti spyd gjennom kroppen på sabeltanntigeren. På denne måten skaffer han seg beskyttelse på jakten senere på dagen. Plutselig blir de skremt av et brøl ved huleinngangen. Sabeltanntigeren har funnet huleåpningen, og faren har ingen spyd med seg inn i hulen. Men han har fakler, og med dem skremmer han sabeltanntigeren bort.
Han avslutter med å tegne en far og en sønn hånd i hånd foran sabeltanntigeren på huleveggen, med fakler mellom seg og tigeren. Så kan de gå hjem, styrket av kraften fra hulemaleriet.

Tiden går, landskapet forandres, og hulemaleriene ligger gjemt i jorden i flere tusen år. Så en dag faller en gutt ned i en hule under en tur med foreldrene. Og der får han se hulemaleriene. Og sammen står far og sønn og ser på hulemaleriet som forteller om en annen far og sønn, og det de opplevde for flere tusen år siden.

SPRÅK OG LAYOUT:

Språket har korte setninger og bærer i seg elementer fra eventyrgenren.

Teksten er satt på underlag som illuderer huleveggen det fortelles om i historien, og illustrasjonene utgjøres for en stor del av hulemaleriene. Slik glir tekst og bilde over i hverandre og skaper en helhet.
Dette er en typografisk sett svært vakker bok.

ALDERSTRINN:

Dette er det man kan kalle en all-aldersbok. Den kan brukes fra ca 6 år og opp til voksen alder.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Det er fascinerende hvordan forfatteren fletter fortid og nåtid sammen og oppnår en helhet ved at opplevelsene mellom far og sønn går igjen på tvers av tidsskillene.


BOK:
Egeberg, Ingri
Plant en pus
Gyldendal Tiden, 1999. 24 bl.
ISBN 82-478-0217-1

INNHOLD:

Frode står i butikken til Karl med 22 kroner. Det han ønsker seg mest er en "bare-min-pu" som kan være med på skolen, som kan regne og skrive bokstaver, og lære å sitte stille.
Karl selger bl.a. frø, og han sier at man kan plante hva som helst, til og med en pus.
Frode kjøper en pose frø, det er posen for hva som helst. Frode må selv skrive på skiltet hva han vil plante, før det vil ikke pusen vokse. Frode strever med bokstavene på skolen, men Karl lærer frode de tre bokstavene, en for hver dag.
Og så begynner det å vokse ting i blomsterpotten, selv om frode synes det tar lang tid, men i mellomtiden lærer frode flere bokstaver av Karl.
Og så en dag sitter det en liten grå pus i blomsterpotten!

SPRÅK OG LAYOUT:

Spenstige illustrasjoner som overlater mye til fantasien.
Hver dobbeltside har sin farge.

ALDERSTRINN:

En fin bok for barn fra 6 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En bok om en liten gutts hverdag med voksenpersoner som har tid til ham.
En bok som gir leser- og billedopplevelse for både barn og voksne.


BOK:
Einarson, Eldar:
Rotteøgleskogen
Gyldendal Tiden 1999. 193 s.
ISBN 82-478-0467-0 Kr. 198,00
Serie 10:12

INNHOLD:

Den 9 år gamle taterjenta Liv savner dad, faren sin, som er død.
Hver kveld hører hun stemmen hans.
Eventyret han pleide å fortelle da hun var liten, dukker opp. Når hun gnir måneamuletten sin, reiser hun på et blunk til en fredfull plass i Assaria, de reisendes land. Der er hun sammen med faren. - Liv skal være hos mormor mens mor er utenlands på kurs. Der får hun se igjen et kosedyr som minner henne om noe veldig ubehagelig. Den kvelden forsvinner idyllen i Assaria, og dad blir borte for henne. Liv må finne ham igjen og begir seg ut på en farefull ferd gjennom skogen, hvor heksedronningen Stheno regjerer sammen med krigeren Teka og banden hans, og som spordyr har de et kobbel frådende rotteøgler. Liv rømmer fra mormor til farfar Josef, som bor i en husbåt.
Kampen i Rotteøgleskogen tar helt av, men Liv får fornyet kreftene når Josef utnevner henne til ridder, slik hun var i farens eventyr. Han skjønner at dette er noe hun må igjennom. Liv finner faren - og mister ham igjen, og nå ser hun hva som skjer. Gjennom kampen med de onde kreftene i Rotteøgleskogen forstår Liv at det ikke var hennes skyld at faren døde. Hun var bare et barn som trasset igjennom at faren skulle ta motorsykkelen til mormors hytte for å hente det gjenglemte kosedyret. Faren blir truet og forfulgt av en motorsykkelgjeng, som vil ha taterpakket vekk. Liv møter dem i virkeligheten, de minner om krigerne i Assaria, og hun skjønner at det er de som er skyld i farens død. Hun konfronterer dem med det, og så klarer hun å gråte og akseptere at faren er død. Dermed kan hun forlate Assaria for godt.

Boka veksler mellom virkelighet og fantasi, og fantasiverdenen dominerer. Typografien viser hvilken verden Liv befinner seg i.

SPRÅK OG LAYOUT:

Språket flyter lett og har snert og poesi, men er ikke spesielt enkelt. Handlinger er også infløkt.

ALDERSTRINN:

Alder: 10-12 ifølge serien, men boka er utfordring også for noe eldre lesere så sant de ikke bryr seg om at hovedpersonen er ung.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en svært god og spennende bok som holder leseren fanget helt til slutt, en psykologisk triller som pløyer dypt til barnebok å være. Boka krever en god og årvåken leser, for her er mye man bør få med seg og forstå. Heldigvis er slutten lykkelig på et vis og til å akseptere.
Emner: Skyldfølelse – Diskriminering – Minoriteter: tatere – Fremmede kulturer: tatere


BOK:
Espeland, Velle:
Den store boka om spøkelser. Faktabok om spøkelse
Illustrert av Mikael Holmberg
Pax 1999. 128 s.
ISBN 82-525-3293-4 (Bokklubbens Barn) Kr. 228,00

INNHOLD:

Her finner vi alt vi trenger å vite om spøkelser. Hva er egentlig et spøkelse?
Vi får vite navn på ulike slags spøkelser og forskjellen på dem.
Her er spøkelseshistorier fra mange land og alle kanter av landet. Boka inneholder spøkelseshistorier og fakta om spøkelser. Vi møter både kjente og mindre kjente skapninger i tekst og bilde; spøkelser i litteraturen og kjendiser blant norske spøkelser.
Råd og ideer for den som vil jakte på spøkelser eller kanskje fortelle spøkelseshistorier selv finnes også her.
Boka har emneordliste og register over spøkelseshistoriene, sanger, noter og litteraturliste.

SPRÅK OG LAYOUT:

Teksten er i vanlig skrift og kursiv.
Bildene er fargerike og spennende.
Boka finnes både på nynorsk og bokmål.

ALDERSTRINN:

10-15 år

ANDRE OPPLYSNINGER:

Denne boka må alle ha, denne har vi venta på.
Grei faktabok om spøkelser, mange fortellinger fra Telemark.


BOK:
Ewo, Jon:
Mysteriet med osteklokken fra Malta
Illustrert av Reidar Kjelsen
Damm 1999. 75 s.
ISBN 82-517-8761-0 Kr. 119,00
Serie: Leseløve

INNHOLD:

Pønkerotta Guggen har fått jobb hos søstera. Gine driver detektivbyrå. Hun bruker Guggen til å rydde og handle lunsj. Han sitter der og leser i Tommelfingerboka og ønsker å prøve seg på vriene saker. Akkurat når muligheten byr seg, kommer Gine og sender ham ut på lageret.
Men det viser seg at saken er en felle. Noen vil stjele den verdifulle osteklokka fra Malta som "Feiten" har i sin samling, og Gine skal bare brukes til å komme seg inn hos Feiten.
Guggen utstyrer seg med nødvendig utstyr og drar avgårde for å hjelpe søstera. Han overlister Feitens vaktposter og kommer seg inn. Han finner søstera, og sammen legger de en plan. De skal stjele osteklokka og komme seg ut. Men så lett var det ikke Det var flere som var ute etter den verdifulle gjenstanden.
Når en av "Feitens" egne forsøker å komme seg unna med osteklokka, bestemmer Gine og Guggen seg for å gi opp og komme seg hjem. Kontoret deres er brent ned. Men Guggen har berget litt av ostekaka som var i den berømte osteklokka. De regner med at det vil gi dem muligheter til en ny start.
En vill og morsom historie i tegneseriestil, godt hjulpet av illustrasjonene.

SPRÅK OG LAYOUT:

Layout og utstyr som vanlig i leseløveserien.

ALDERSTRINN:

Fra 8 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

De viltre og humoristiske illustrasjonene bygger opp under Ewo`s lett absurde historie.


BOK:
Hirsti, Marianne:
Glemselens nøkkel
Illustrert av Bjørn Brochmann
Gyldendal 1999. 353 s.
ISBN 82-478-0456-5 Kr. 248,00
Serie: 10:12

INNHOLD:

Stedet er en ekte middelalderborg i en liten idyllisk italiensk landsby.
Operaen "Tryllefløyten" skal settes opp på årets sommerfestival. Norsk-italienske Daniel har fått sommerjobb som en av guttestemmene i oppsetningen. Hit kommer også Corinne, datteren til operastjernen "Nattens Dronning".
Snart forstår de to at noe mystisk og skremmende foregår i borgen. De grusomme fantasifigurene "Ssorte Hviskerne" har vendt tilbake for å hevne seg og for å overta makten. De ønsker å styre fra "Ingentinglandet", der de kommer fra og slik få makt også over Jorda. De har en alliert blant de ansatte i operaen, nemlig "Menneskehviskeren". Disse forfølger, truer og skremmer Daniel og Corinne, og prøver ved hjelp av "Glemselens nøkkel" å låse døra til Ønskerommet. Gjennom "Solsikkesangerne" og gåtene deres får de to ungdommene hjelp til å overvinne frykten og de mørke kreftene som truer.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er lett å lese. Først får vi en kort presentasjon av "De Ssorte Hviskerne" og "Solsikkesangerne".
Deretter følger 29 kapitler. Etter siste kapittel finnes et kort handlingsreferat fra Tryllefløyten.
Bokmål.
Ingen illustrasjoner.

ALDERSTRINN:

Alder: 10-12, men passer også for de litt større.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En god spenningsbok med litt grøss. Uavhengig fortsettelse av "Ssorte Hvisskere", der Daniel også er hovedperson. Boka tar for seg kampen mellom det gode og det onde, i og utenfor seg selv.
Handlingen veksler mellom åndeverdenen, der skurkene må avsløres og bekjempes, skildringen av arbeidet med operaforestillingen og selve historien i "Tryllefløyten". Slik som i denne fortellingen, seirer også i "Tryllefløyten" det gode.
Forelskelse er også et tema i denne boka.


BOK:
Hollen, John:
Sykkeltyvene: Mattias og Martine hos politiet.
Illustrert av Malgorzata Piotrowska
Kom forlag 2000. 47 s.
ISBN 82-90823-53-3 Kr.148,00

INNHOLD:

Mattias gleder seg. Snart er det lørdag og han skal på sykkeltur sammen med familien sin. For første gang skal han sykle på tur på bare to hjul. Men når mamma og han åpner døra til garasjen får de se at alle syklene er borte.
Martine, som bor ved siden av, har også blitt frastjålet sykkelen. Det samme er tilfelle med mange andre i nabolaget.
Politet kommer og setter i gang etterforskningen. Pappaen til Mattias er journalist og han vil skrive om dette i avisa. Derfor må han en tur ned til politistasjonen, og Mattias og Martine får bli med. Her blir de vist rundt omkring. Det er spennende å sitte på vaktrommet med alle tv-skjermene, knappene og klokkene, og Paulsen forklarer om hvordan alt foregår.
En dag står en stor, kvit varebil i garasjen sammen med en haug med sykler. Mattias er spent på om hans sykkel er der.

SPRÅK OG LAYOUT:

Billedbok med mye, men enkel tekst.
Gode og fargerike illustrasjoner.
Bokmål. Lett å lese.

ALDERSTRINN:

Fra ca 5-8 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka formidler politiets arbeid på en lettfattelig måte.
Tema: Kriminalitet.


BOK:
Holt, Anne:
Bernhard Pinkertons store oppdrag
Illustrert av Pjotr Sapegin
Cappelen 1999. 143 s.
ISBN 82-02-187888-5 Kr. 249,00

INNHOLD:

Byens største teater har et dukketeater på "loftet". Det er et dukketeater som viser forestillinger basert på gamle operaer. I tretti år har den samme dukkemakeren arbeidet ensom og alene med dukkene. Under en oppsetning av Lohengrin dør dukkemakeren og scenen faller sammen under vekten av dukkemakerens tunge kropp som synker livløs til gulvet.
Men en av dukkene, Bernhard, har observert at den dødes øyne tilsynelatende er rettet mot en dame i salen med en liten bjørnehånddukke i fanget. Og det luktet mandler av dukkemakerens munn. (Kan det være blåsyre.) I den dødes hånd ser han en nøkkel som han tar vare på.
Det viser seg at nøkkelen passer til en hemmelig dør i dukkemakerens verksted dit dukkene søker tilflukt etter at både politi og publikum er gått sin vei. Bak den hemmelige døren er maskineriet som driver det store uret i publikumsfoajeen. Resten av rommet har dukkemakeren tydeligvis brukt til lager.. Dukkene finner bl.a. en filmrull og en filmfremviser. De ser på filmen, men i mørket, i det filmen er slutt, skjer ennå en tragedie. Anton, den tristeste av dukkene, han som hadde vært med dukkemakeren siden han var ung, blir malt til pinneved i urverket.
Bernhard som er en dukke med både hjerte og forstand og som i tillegg har lest detektiv- romaner, forstår at han må ta saken. Der er tydelig at en av dukkene har tatt livet av både dukkemakeren og Anton. Ved hjelp av sine observasjoner, opplysninger fra filmen, oppfinnsomhet og stort mot får han has på Svanen, som viser seg å være den skyldige. Svanen var i motsetning til de andre dukkene laget av ståltråd og papir. Den var egentlig ikke ment å vare. I sitt indre gjemte den en ring med en giftanpull og arvepapirer. Den ble brukt til å smugle begge deler ut fra Tsjekkoslovakia etter Russernes innmarsj i 1968. Da svanen så damen med bjørnen i salen, skjønte den at dagene var talte. Der satt eieren av både ring og papir. Svanen drepte dukkemakeren med giften i ringen og skjøv Anton inn i urverket, fordi han visste for mye. Damen med bjørnen, som hadde vært dukkemakerens kjæreste den gangen i 1968, reparerte Bernhard og ble den nye dukkemakeren.

SPRÅK OG LAYOUT:

Uttrykksfulle illustrasjoner i både farger og svart/hvit. Hvert kapittel har en elegant utforming av første bokstav i teksten.
Boka har korte kapitler, god linjeavstand og er satt med store, gode typer.

ALDERSTRINN:

Historien er litt for lang og innfløkt for de yngste leserne, men egner seg godt som høytlesningsbok for denne gruppen.
Passer fra 10 år.


BOK:
Bjørn Ingvaldsen:
Jada, jada, jada
Illustrasjoner: Reidar Kjelsen
Gyldendal Tiden, 1999. 138 s.
ISBN 82-478-0551-0
Serie: 10:12

INNHOLD:

Elias vil ikke være med mor og far på cruise i sommerferien. Så det blir ordnet med at han skal være hos bestemor. Bestemor ser han vanligvis bare på julaften. Da kommer hun for å spise lutefisk og multekrem. Hun synes ikke det noe vits å pynte seg, og gaver gir hun bare for å få noen selv.
Bestemor jobber som landpostbud. Og Elias blir hentet på bussholdeplassen og kjørt til gards på bestemors trehjulspostmoped. Huset er gammelt og lite. Elias skal sove i et knøtt lite kammers. Når han spør etter badet, blir han sendt på utedoen bak uthuset. I uthuset har bestemor høner og en gris.
Når Elias vil se på TV, viser bestemor ham "Tv-stua". De må opp på loftet. Bestemor har en kjempekikkert som er stilt inn på TV-en i stua til naboen. Men naboen observerer tyvtittingen og trekker gardinene for. Bestemor sverger hevn. Neste dag ligger de bak naboens utedo og skremmer han slik, at han til slutt brenner ned hele utedoen i frykt for rotter.
Postombæringen foregår bare av og til, helst når det er lite grisemat. De som får post, leverer fòr til bestemors gris. Ellers har hun nokså egenrådige prinsipper for utdeling av post.
Bestemor har forberedt seg til Elias skulle komme. Hun har kjøpt inn 21 pizzaer, en for hver dag han skal være der. Etterhvert blir de lei av pizza. Bestemor får lyst på andestek. Med skokrem i ansiktet og kamuflasjegreiner på hodet, lokker hun til seg en and ved naboens andedam. De andre endene gir lyd fra seg og naboen blir alarmert. Men bestemor berger seg ved å ligge under vann og puste gjennom et hult siv, til faren er over. En måneløs natt tar hun Elias med på fisketur. De fisker i oppdrettsanlegget til naboen og blir oppdaget. Med kløkt og list får bestemor dem i sikkerhet.
Og slik fortsetter det. Bestemor har ganske mange underlig ting for seg. Høydepunktet er bygdebasaren. Man må ha med seg kake for å komme gratis inn. Men bestemor unner ingen å vinne en av de gode kakene hun kan bake. Så hun lager en juksekake av en hjulslange pyntet med barberskum og malte stikkelsbær. Kaka eksploderer når vinneren vil skjære den opp og dele med de andre på basaren.
Så plutselig er ferien over, og mor og far kommer for å hente Elias. "Du behøver ikke komme igjen," er bestemors avskjedsord. "Tro ikke at jeg vil heller," svarer Elias.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er satt med gode, lettleste typer.
Det er kapitellinndeling, mange avsnitt og mye luft på sidene.

ALDERSTRINN:

En morsom bok for alle fra 8 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Med rot i en litt forgangen tid i bygdenorge, tar beskrivelsen av bestemor og hennes påfunn helt av.
"Jada, jada, jada" er en morsom og lettlest bok.


BOK:
Kjeldset, Tania:
Hårfine floker
Cappelen 1999. 214 s.
ISBN 82-02-18753-2 Kr. 249,00

INNHOLD:

Denne boka forteller om Fanny som aldri har klippet håret sitt. Det begynte med noen fjoner i 4-årsalderen. Nå er Fanny 9 år, og håret er 99 cm langt Mora maser stadig om at Fanny skal klippe håret, men det vil hun ikke.
Ikke alle dage er like greie, og en dag floker det seg skikkelig til for Fanny. I Pernilles bursdagsselskap gjemmer hun maten under bordet, og biter Pernille i tåa. Gaven hennes går i stykker også. Sånt blir det bare uvennskap av.
Fanny har ei voksen venninne, Klara, som bor sammen med søsteren sin. Klara går sine egne veier, og er helt avhengig av tyggegummi. For å kjøpe nok tyggegummi, selger hun porselenet som de allikevel aldri bruker.
Nå har søsteren oppdaget hva Klara har gjort, og er dødelig fornærmet. Klara har solgt fatet hun fikk av en ungdomskjæreste. Hvordan skal Klara og Fanny få blidgjort henne? Det viser seg at Pernilles mor har kjøpt fatet av Klara. For å få penger til å kjøpe fatet tilbake, arrangerer de tre venninnene Pernille, Eva og Fanny lotteri. Heldigvis er ikke dette langsinte jenter. Hver av dem ordner med tre gevinster; Fanny lodder blant annet ut håret sitt, så hun får klippet seg, og Klaras søster får fatet tilbake. Også er egentlig alle fornøyd.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er i lett bokmål, men med mye direkte tale.
Det er kapitler, store typer og god linjeavstand.

ALDERSTRINN:

Passer for barn fra 8 til 11 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er ei morsom bok, som absolutt kan anbefales.
Personene er frodige, og litt annerledes enn folk flest.


BOK:
Kristensen, Kjell:
Nattuglemysteriet
Illustrert av Bjørn Brochmann
Gyldendal 1999. 226 s.
ISBN 82-478-0463-8 Kr. 198,00
Serie 10:12

INNHOLD:

Morten har sommerferie og turen han og mora skulle ta til Danmark har gått i vasken. Morten kjeder nesten vettet av seg, men en dag treffer han Mona. De finner ut at de i grunnen er i samme håpløst kjedelige situasjon og blir enige om å finne på noe – så de rømmer.
Huset til Mortens bestefar har ikke vært bebodd på tre år, og hit drar de; ut til Skipsvika.
Her ligger også en grunnstøtt russisk destroyer. Morten og Mona er nysgjerrige på vraket og bestemmer seg for å undersøke det nærmere. Snart skjønner de at det foregår noe mystisk på skipet. Deres utforskertrang og nysgjerrighet fører dem opp i mildt sagt farlige situasjoner…

SPRÅK OG LAYOUT:

Korte kapitler med god skrift.
Bokmål.
Lett å lese.

ALDERSTRINN:

Antydet 10-12 år, men passer også for de over 12.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Ei bok i 10:12-serien.
Ei god spenningsbok som er lett å lese.


BOK:
Lande, Marit:
Stortinget
Illustrert av Bo Gaustad
Cappelen 1999. 40 s.
ISBN 82-02-18291-3

INNHOLD:

Marie er med morfar på ekskursjon denne dagen. De skal se på Stortinget, og morfar som er glad i å fortelle hva allting betyr, presenterer mange interessante sider ved Stortinget.
Vi får høre om at de to straffangene fra Akershus som hogde ut løvene, at arkitekten bak bygningen er svensk og heter Langlet. Morfar forteller også at arkitekten sikkert var inspirert av romerske buer og norsk stavkirkekunst.
Han forteller Marie om grunnloven, Eidsvollsgalleriet, Johan Sverdrup og parlamentarismen. Morfar viser henne mange arkitektoniske detaljer både ute og inne.
Til slutt inviterer morfar på en liten forfriskning på Grand Cafe.

SPRÅK OG LAYOUT:

Gode skrifttyper og lettfattelig tekst.
Illustrasjonene supplerer teksten godt.

ALDERSTRINN:

Passer fra 6 - 7 år og oppover.
Egner seg som høytlesningsbok for de yngste barna.
Anbefales for mange aldersgrupper.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka er skrevet som en sammenhengende fortelling med samtale innimellom.
Sammen med de gode og innimellom humoristiske fargeillustrasjonene får vi presentert Stortingets historie; arkitektonisk, kunstnerisk og politisk.
Bak i boka finnes data om Stortingsbygningen og litt om Stortingets arbeid.


BOK:
Lie, Kåre A.:
Prinsen som våknet : Historien om Buddha
Illustrert av Else K.-H. Baugh
Solum, 1999. 159 s.
ISBN 82-560-1163-7

INNHOLD:

Boka forteller historien om Buddha.
Vi følger prins Siddharta, som han egentlig heter, fra barndom og ungdom til han dør, ca 80 år gammel.
Han vokser opp i stor rikdom og lever et beskyttet liv hos kong Shuddhodana og dronning Maya. Han gifter seg, og alt er som et eventyr, men etterhvert vil Siddharta ut og se verden utenfor slottet. Det knytter seg en spådom til Siddharta som går ut på at dersom han holder seg på slottet, vil han bli en mektig konge, men dersom han drar ut i verden og får se verdens elendighet, vil han bli en stor vismann.
Etter å ha stiftet bekjenskap med fattigdom, sykdom og død, bestemmer siddharta seg for å gi avkall på det beskyttede livet han lever, og finne frihet og ekte glede.
Etter leng tid med søken finner han veien til friheten. Han er blitt en Buddha, som betyr "en som har våknet".
Han får stadig flere tilhengere som vil leve etter de ti levereglene som Buddha setter opp, og i 45 år vandrer han rundt blant fattige og rike og gir råd om hvordan de skal leve.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er delt inn i tre hoveddeler: Prinsen, Eneboeren og Buddha - den våkne. Hver del er igjen delt inn i kapitler. Under siste delen får vi presentert mange fortellinger som viser oss sider ved Buddhas lære.
Boka er rikt illustrert, både i farger og svart/hvitt.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka er en faktabok som egner seg godt til bruk i KRL-faget. Historiene i boka baserer seg på tekster på sanskrit og pali.
Boka levendegjør personen og vismannen Buddha for oss på en spennende måte.
En faktabok som også vil kunne egne seg godt til høytlesning.


BOK:
Lindell, Unni:
Pinocchios nye liv
Illustrert av Akin Düzakin
Familievennen forlag, 1999. 59 s.
ISBN 82-91769-89-3. Kr. 198,-

INNHOLD:

Pinocchio, teddybjørnen Sir Benton og Tommelise har delt en glassmontrer i en leketøyutstilling. Når utstillingen er over sovner de og havner i en stor container som sannsynligvis blir fraktet til et annet land som er mye kaldere. De våkner og kommer seg ut av containeren, som har blitt satt av i en bakgård.
De har lagt merke til to mystiske menn som lusker rundt containeren.
Vennene fryser og går inn i et av husene. De klatrer opp til loftet hvor de finner en kiste full av varme klær og forsyner seg.
Jakten på mat fører dem til en pizza restaurant. Mette og trøtte legger de seg i containeren igjen, som har blitt fylt opp med kartonger og lignende fra restauranten.
De våkner til stemmene til de to skumle menn som planlegger å stjele containeren med kartongene og leverer den til gjenvinningsfabrikken. De tre vennene varsler Roberto i restaurant som sparer penger han få for kartongene for å reise tilbake til Italia. Roberto gir dem mat (også honning til Sir Benton).
De planlegger hvordan de skal ta tyvene, men planen mislykkes. Alle (også Roberto) blir fanget av tyvene, men Tommelise klarer å redde dem. Selv blir hun borte og havner i magen til en høne.
Kjæresten til Roberto kommer fra Italia i en rød luftballong. Alle havner oppi den. Tyvene blir så redde at de lover å være snille. De leter forgjeves etter Tommelise og bestemmer seg for å besøke gjenvinningsfabrikken isteden. Pinocchio ramler oppå samlebåndet når han redder Sir Benton fra samme skjebnen.
Roberto og kjæresten reiser tilbake til Italia. Tyvene overtar pizza-restauranten. Sir Benton får båtbilletten hjem til England av Robertos oppsparte penger. Han får også en bok. Ombord i båten på veien tilbake til England dukker Tommelise opp i frokost egget hans.
Mens han leser boken skjønner han at Pinocchio er til stede der. Poenget er at trefrøet er begynnelsen, og resten, inkludert eventyrfigurene, vil dukke opp om og om igjen i resirkulasjon.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift.
Boken er trykt på papir som er laget av brukte drikkekartonger…
Helsides fargeillustrasjoner, som fremhever inntrykk av grovpapir, på mange av sidene.
Mange kapitler og avsnitt.
Lettlest bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 4 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Informasjon om forfatteren og illustratøren bak på omslaget.
Det nevnes også at boken handler om papir, og hvor viktig det er med resirkulering.


BOK:
Lund, May B.:
Glasshusbabyen
Cappelen 1999. 131 s.
ISBN 82-02-18762-1 Kr. 199.00

INNHOLD:

Anna (ca7 år, 2.kl.) har fått en lillebror, Jonas, som er født for tidlig og med hjertefeil. Han har ligget lenge i kuvøse og har et arr som ligner på en glidelås. Alt dreier seg om lillebror. Foreldrene drar til sykehuset hver dag, og Anna må bli med, om hun vil eller ei.. Det er ikke noe gøy med en lillebror som er nesten død, han kan ikke puste selv engang. Jo mer foreldrene maser om at hun skal være grei jente, jo striere og sintere blir Anna. Stort oppstyr blir det når hun prøver å bytte Jonas med en annen baby, men hun gjør det jo for å hjelpe.
Når Anna føler seg ensom og tilsidesatt, dukker en ny venn opp. Den svarte hunden kommer når hun har lagt seg og tar henne med på eventyr i den hemmelige skogen. Sammen med hunden utfordrer Anna skjebnen og gjør ting hun ellers ikke tør, som å svømme og ha hodet under vann. Hunden hjelper henne å få et arr på kneet så hun kan konkurrere med Jonas om foreldrenes oppmerksomhet.
Den svarte hunden får Anna til å se situasjonen med lillebrors øyne – han må kjede seg veldig i kuvøsen . Hun innser at en bror er en bror, selv om han er liten og svakelig. Boka ender med at Anna og den svarte hunden befrir Jonas og tar ham med på flytur til den hemmelige skogen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har god og leselig skrift, men er i første rekke en høytlesingsbok.
Mye dialog gir en luftig lay-out.

ALDERSTRINN:

Barn på småskoletrinnet. Foreldre.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Språklig sett er boka lettlest og grei nok (bokmål), men ikke så veldig spenstig. Kapitlene veksler mellom virkelighet og fantasi, men alle har det samme hverdagslige språket.
Emner: Å få en (for tidlig født) baby. - Søskensjalusi - Fantasivenner.
Noen barn kan ha vanskelig for å skille mellom virkelighet og fantasi, især fordi noen av tinga fra drømmen/fantasien også dukker opp i virkeligheten.


BOK:
Lystrup, Geir:
Krystallslottet
Illustrert av Malgorzata Piotrowska
Cappelen, 1999. 125 s.
ISBN 82-02-18775-3. Kr. 199.-

INNHOLD:

Ale venter på snøen og treffer snøprinsessa Krystall, som forteller at så mangt er gått på skeive i Naturia. Heksa Grå vil eie verden og ta betalt for alt, til og med snø. De sju vindene til elgen Kong Blå er på ville veier, og trollgubben d'Sember husker ikke trollregla si, som holder alt på plass. Ale treffer både dem og uvettene, som ”priser” alt i naturen.
De tar Krystall til fange. Ale leiter etter henne, men treffer stilige Grasiosa, som er fung. konsernsjef i det nye SuperNaturia. Hun vil følge Ale til Krystall mot at han blir prins av SuperNaturia og tar kontroll over henne, dvs. snøen. Slik kan han ordne med snø når det måtte være, også om sommeren.
Ale har fått på seg spesielle briller, som får naturen til å se annerledes og mer spektakulær ut. Ved åpningsshowet i SuperNaturia skal Ale sørge for at Krystall lager snø i trollgryta, men hun kjenner ikke Ale igjen. Grasiosa er rasende, for hun klarer ikke lage hvit snø, bare alle andre glorete farger. Krystall får brillene av Ale så han kan se ting riktig, og da forstår han at Grasiosa er heksa Grå i forkledning.
Heksa prøver å smelte Krystall for å få henne til å mane hvit snø, men da kommer Kong Blå og slokker faklene med sju kalde vinder. Grasiosa fryser til tørris og forsvinner, og hjelperne uvettene flykter. D'Sember finner trollregla si igjen, og snøen daler hvit og gratis.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka har en lekker layout, med god skrift og nydelige, fargesterke illustrasjoner, som er både morsomme og tankevekkende.
Språket er et godt og levende bokmål. Men boka er ordrik og språket er av og til vanskelig, slik at små barn kan trenge forklaring. Det kan også til en viss grad gjelde innholdet.

ALDERSTRINN:

Alder: 5-10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Sjanger: Eventyr. Tema: Naturvern. Forbruk. Grådighet.
Dette er en typisk høytlesningsbok. Det er et fantasifullt og spennende eventyr med et klart budskap om at naturen må vernes og være for alle.
Boka har et tillegg som inneholder sanger med noter. CD finnes også. Fortellingen og sangene er kjent fra Barnetimen for de minste.


BOK:
Mosberg, Ingunn:
Budbringeren
Illustrert av forfatteren
Solum, 1999. 32 s.
ISBN 82-560-1194-7. Kr. 180.-

INNHOLD:

Vår Herre var overgitt over menneskenes tankeløse handlinger, og ville sende en budbringer for å advare dem. Han valgte kameleonen fordi den var sindig og klok, formet seg etter omgivelsene, forvandlet talen etter tilhørernes ører og tenkte seg nøye om før den sa eller gjorde noe.
Vår Herre fortalte kameleonen hva den skulle si til menneskene om å leve i fred med hverandre og naturen. Så reiste kameleonen til menneskenes forsøplede by, men ingen ville høre på budskapet den framførte. Den måtte sitte i et fangehull helt til det ble krise i kongeriket – det fantes ikke korn eller grønne vekster igjen i kongeriket, og folket sultet.
Da fikk kameleonen komme fram for kongen med sitt budskap, og den tok farge av omgivelsene og skinte som gull. Kongen fikk råd om å samle sammen det som likevel var igjen av korn og frø og la dem få jorda tilbake, og potteplantene måtte plantes ut i kongeriket.
Etter lang tids strev var landet som forvandlet, og kameleonen kunne begi seg ut på den lange vandringen tilbake til Vår Herre. Menneskene har lært at "selv det minste strå har rett til å leve".

SPRÅK OG LAYOUT:

Illustrasjonene er store og fargerike. De følger fortellingen fint. I tillegg er de detaljrike, derfor gir de også ekstra opplysninger. Her er humoristiske innslag, f. eks. anakronismer som en videosjappe i det som ser ut som en middelalderby.
Bildespråket er enkelt og litt naivistisk.
Språket er enkelt, men litt høytidelig. Det passer godt til fortellingen. Dette er jo en fabel.

ALDERSTRINN:

Ca 4-10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Tema: Forurensning. Naturvern.
Som "temabok" om naturvern kan nok denne fabelen brukes opp til ca. 4. klasse.


BOK:
Nyhus, Svein:
Verden har ingen hjørner
Gyldendal Tiden 1999. 45 s.
ISBN 82-478-0520-0 Kr. 228,00

INNHOLD:

Victor sitter i en pappeske og ser ut. Dette er verden, tenker han, og den er større enn tusen kjempestore fjell. Men alt får plass inne i hodet mitt.
Det detter usynlige ting ned i hodet mitt i ett sett, det er tankene som kommer og som rømmer hele tiden.
Tankene, det er undringer over hvordan han vokser, klærne sine, oldemor som ligger og skal dø, om Gud som har en kjempelang stige som går ned til kirkegården, og et kjempetungt piano som velter når det er tordenvær.
Trær og blomster, krokodiller og flaggermus som finnes, og om drager og spøkelser som ikke finnes.
Et barns tanker og filosoferinger over verden rundt han.

SPRÅK OG LAYOUT: Svein Nyhus har både skrevet og illustrert boken.
Bildene og teksten utgjør en helhet.
Motivene er store og enkle, og sett med Victors øyne.
Mye lys i bildene. Duse, fine farger.
God skrift.

ALDERSGRUPPE:

4-5 år og langt oppover.
Fin for foreldre.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boken er fin å lese fra. Kan sette igang mye undring og samtaler.
En liten filosofibok for de yngste?


BOK:
Osland, Erna:
Salamanderryttaren
Samlaget, 1999. 119 s.
ISBN 82-521-5421-2 . Kr. 198,-

INNHOLD:

Boka handler om to søsken, Søren og den to år eldre søsteren hans, Erle, som han bare kaller for Bror Min.
Det er Søren som forteller historien.
Hver dag etter skoletid må han og søsteren gå for å handle, for så å gå hjem og lage middag sammen. Søren mistenker søsteren for å stjele i butikken, og etterhvert blir han helt sikker.
Foran ham på skolen sitter Idun, og helst vil han bare tenke på henne. Men han er jo bror, han må hjelpe søsteren sin.
Først prøver han å hjelpe ved å "stjele" tyvegodset tilbake. Men hun stjeler stadig mer. Så skubber han til potetkjelen så hun brenner seg på det varme vannet. Han hadde regnet med at hun ville slutte å stjele når den ene hånden var skadet. I stedet må han stjele for henne.
Han hjelper henne å bære varene dit hun skal levere dem. Det viser seg at søsteren stjeler og gir varene til en innvandrer fra Brasil, som selger tyvgodset og sender penger hjem til familien sin. Søsteren ser urettferdigheten i verden og vil gjøre noen med den.
Han forstår. Men er det rett å stjele fra de rike som stjeler fra de fattige? Hva er rettferdig og hva er sant?

SPRÅK OG LAYOUT:

God og leselig skrift.
Korte kapitler.
Nynorsk.

ALDERSTRINN:

Passer for mellomtrinnet og ungdomstrinnet.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En meget god og velskrevet bok om et vanskelig tema.
Forfatteren tør å gripe fatt i vedtatte sannheter om at det er galt å stjele og sette spørsmålstegn ved det.
Boken egner seg ypperlig som grunnlag for diskusjon i f.eks. KRL-faget.


BOK:
Renberg, Tore:
Hando. Kjendo. Søndag
Illustrert av Kim Hjorthøy
Gyldendal Tiden 1999. 22 bl.
ISBN 82-478-0406-9 Kr.198,00

INNHOLD:

Hando er lang og tynn og grønn med veldig korte armer. Han snakker sjelden, og når han først sier noe, begynner han å gråte. Derfor sier han minst mulig.
Kjendo er liten, rund og rød, og har veldig lange armer. Og når Kjendo åpner munnen, da begynner Kjendo å smile. Derfor snakker Kjendo mye.
Disse to som er så forskjellige, er gode venner, og hver søndag er de ute og går på stranden. Her bader de, sitter på hver sin sten og ser på havet, de spiller sjakk. Kjendo vinner hver gang. De slapper av og tar seg et bad.
De opplever noe fryktelig og farlig , men også et under. Alt blir bra, så de kan gå hjem igjen, og de er enige om at det har vært en fin dag.

SPRÅK OG LAYOUT:

Bildene utdyper teksten, gjør teksten enda mer spennende.
Abstrakte tegninger, sterke farger.
God tekst, repeterende og muntlig.

ALDERSTRINN:

Fin for barn fra 5 år og oppover til voksen alder.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En bok til å undre seg med.
Boken kan leses flere ganger, og en vil oppdage flere lag.


BOK:
Rowling, J.K.:
Harry Potter og de vises stein
Oversatt av Torstein Bugge Høverstad
Ex Libris 1999. 280 s.
ISBN 82-7384-803-5 Kr. 248,00

INNHOLD:

Harry Potters foreldre er drept av den onde trollmannen Voldemort, og Harry bor nå i et bøttekott under trappa hos familien Dumling. Som du skjønner så har han det ikke helt greit. Men det skjer underlige ting der Harry Potter er; som at håret hans vokser ut straks det er klippet.
På 11-års dagen blir han oppsøkt av skogvokteren Gygrid som kan fortelle at Harry egentlig er en berømt trollmann, og at han skal begynne på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Endelig slipper han fra Dumlingenes klamme grep.
Harrys virkelige liv kan begynne, og en ny magisk og fantastisk verden åpner seg for ham. Helt annerledes enn den gompete verdenen han er vant til. På Galtvort lærer han å tappe berømmelse på flaske, sette kork for døden, forsvare seg mot svartekunst, transfigurasjon og mye annet spennende. Dypt under skolen ligger "De vises stein", bevoktet av en siklende kjempehund med tre hoder og enda flere skumle besvergelser. Det viser seg at Harry er den eneste som kan berge den magiske steinen. Voldemort trenger også denne steinen…

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor grei skrift, ingen illustrasjoner, bokmål.

ALDERSTRINN:

Alder fra ca. 10 år og oppover, også egnet som høytlesning for de litt yngre.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka handler om kampen mellom det gode og det onde, der Harry Potter viser seg å være en uredd motstander til de onde kreftene. Handlingen foregår dels i den magiske delen av verden, dels i vår egen "gompe"-verden, og disse ligger ikke langt fra hverandre. For å komme til Galtvort, må en ta toget fra spor ni og tre kvart, som ligger mellom spor ni og ti i vår verden.
Boka er spekket med fantasi, magiske evner og humor. Den har blitt sammenlignet med Roald Dahl, Tolkiens "Ringenes herre", Carrolls "Alice i eventyrland" og Baums "Trollmannen fra Oz".
Boka er den første i en serie som er planlagt å utgjøre 7 bind, ett bind for hvert skoleår på Galtvort.


BOK:
Sjøli, Geir:
Gaupedalen
Illustrert av Einar Sigstad
Cappelen, 1999. 20 bl.
ISBN 82-02-18257-3. Kr. 199,-

INNHOLD:

Boka er en faktabok om gauper. Den er laget som en fortelling om en hunngaupe og ungene hennes. Vi følger den lille familien på vandring gjennom skog og mark og gjennom skiftende årstider.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka er satt med gode, lettleste typer, og det er luft mellom linjene.
Tekst og bilder utfyller hverandre.

ALDERSTRINN:

Passer fra ca 8 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka er spennende og er lett å lese fordi det er lite tekst på sidene.
Bak i boka er en kort oversikt kalt "fakta om gauper".
En vakker naturskildring i tekst og bilder.


BOK:
Stabel, Fredrik:
Keiser Nimbus og lille Karolius Kattetegner
Illustrert av forfatteren
Cappelen, 1999. 52 s.
ISBN 82-02-18602-1. Kr. 198,-

INNHOLD:

”Det var en gang en liten mann som var så urimelig glad i å tegne katter.”
Karolius tegner katter overalt hvor han kan komme til, men nå har han snart ikke plass til flere. Og litt plass må han spare til 50 årsdagen sin, for da skal han tegne sitt livs mesterkatt.
Og denne katten er ikke som de andre kattene han har tegnet. Den lever, og den påstår at den er forhekset og egentlig er kontorsjef Nilsen fra Larvik.
Karolius lover å hjelpe katten å bli kontorsjef igjen på en betingelse: han må skaffe Karolius en ekte uforhekset katt. Det lover han, og så går reisen til keiser Nimbus den VII som er den eneste som kan oppheve forhekselsen.
Underveis blir Karolius slukt av en fisk, og etter å ha sunket i tre dager og tre netter i fiskens mage, forsvinner kan ut i havet og ender opp på planeten Nimb.
Der blir han straks utnevnt til keiserens nye huslærer som skal lære keiseren matematikk. Det viser seg å være vanskelig, og Karolius ender i arrasten. Der tegner han kontorsjef Nilsen fra Larvik på celle-veggen, og ut fra veggen hopper den befridde kontorsjefen, og vil straks tilbake til Larvik. Det rekker de imidlertid ikke før de blir hentet for å bli hengt.
Redningen kommer heldigvis i siste liten. De blir benådet av selveste keiser Nimbus, og med keiserens stratosfærekanon blir de sendt ”hjem”.
De ender i hver sin seng på en stor sovesal, og har det hele bare vært en drøm…? Karolius drømmer at han er tilbake i hytten sin og tegner katter på alle veggene, men når han klyper seg i armen, våkner han ikke….

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er et fotografisk opptrykk av originalutgaven fra 1946.
Boken er satt med små typer og er illustrert med forfatterens karakteristiske pennetegninger.

ALDERSTRINN:

Dette er like mye en barnebok for voksne, og den crazy humoren passer kanskje vel så bra for den voksne leseren.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En morsom bok for de med sans for crazy humor.
Dette opptrykket er supplert med et forord av Karsten Alnæs.


BOK:
Ustad, Willy:
Vokternes hemmelighet
Cappelen, 1999. 125 s.
ISBN 82-02-18265-4

INNHOLD:

Fortellingen er en fortsettelse av "Vokterne" som kom i 1998. Handlingen i denne boken er kort oppsummert i begynnelsen av denne.

Vokterne holder øye med halvøya på sydsiden av byen. Byen har vokst nordover og halvøya er forfallen og forlatt. Mystiske ting har skjedd der og "de fremmede" har oppholdt seg der i 130 år. De har kommet fra verdensrommet og har en mye bedre utviklet intelligens enn mennesker. De sender ut signaler med jevne mellomrom i håp om å bli hentet tilbake til der de kom fra. Det er bare "vokterne" som klarer å husker at halvøya finnes, og de forsøker å følge med hva som skjer der fra trygg avstand.
I denne boken forsøker "Vokterne" å finne ut nøyaktig hva som skjedde for 130 år siden og hvor etterkommere av de daværende beboerne på halvøya befinner seg. Det viser seg at noen av de daværende beboerne hadde tilegnet seg litt av "de fremmedes" tekniske innsikt og deres etterkommere har tjent seg søkkrike i USA ved å slippe noe av teknologien etter hvert som verden er i stand til å motta den. Blant annet har de eksperimentert med en jente, Alfa, som dukker opp i byen. Hun er halv mennesker og halv "en fremmed". Blant "de fremmede" finnes hennes halvsøster, Chani, som også er en blanding.
De kyniske "etterkommere" fra USA planlegger å sende Alfa tilbake til verdensrommet med "de fremmede" og i bytte beholder de Chani til videre eksperimenter. "Vokterne" klarer å hindre byttingen av de to jentene og Chani blir med de andre "fremmede" tilbake til verdensrommet. Dermed finnes det en jente blant "de fremmede" ut i verdensrommet med litt av menneske i seg, og på jorden finnes Alfa med noe av "de fremmede" i seg. Kommer det en fortsettelse?

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift.
Kapitler og avsnitt.
Kart og "Åstedsrapport" på de første sidene.

ALDERSTRINN:

Fra 12 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Grøss og Science fiction.
Fortsettelse av: "Vokterne" fra 1998.


BOK:
Vik, Walter:
Freddrik
Illustrert av Silje Granhaug
Cappelen 1999. 44 s.
ISBN 82-0218300-6 Kr. 199,00

INNHOLD:

Freddrik bor alene. Han er politimann. De andre politimennene er digre og snakker høyt. Freddrik er liten og tynn med en unnselig liten bart på overleppa. Han snakker lavt og forsiktig. De andre kaller ham Reddrik og ler av han.
Men Freddrik er med når politimennene er ute og fanger skurker, ranere og smuglere. Etter arbeidstid går han hjem og spiser speilegg og ser på TV. Best liker han detektimen. Egentlig har han det ikke så verst, men så er det at han er så redd for alt mulig. Mest redd er han for de andre politimennene.
En dag vil sjefen snakke med ham. Siden han er så liten og usynlig, skal han over i det hemmelige politiet. Så kommer han på skolen for det hemmelige politiet som ligger på et hemmelige sted. Han må lære å snakke og skrive i kode. Men vanskeligst av alt er å finne skurker. For det hemmelig politi jakter på hemmelige skurker. Hemmelige skurker gjør hemmelige forbrytelser. Forbrytelser som ikke syns.
Freddrik gjør så godt han kan og skriver alt opp i boka si i kode. Så kommer sjefen for det hemmelig politiet på hemmelig visitt. Han synes Freddrik er flink. Har du funnet noe, spør Sjefen. Freddrik svarer kanskje. Han skulle sagt," vet ikke" for det er helt umulig å vite hvem som er alminnelige mennesker og hvem som er hemmelig skurker.
Etterhvert blir han sjefsetterforsker. Blir skurkene avslørt får de hemmelig straff og kommer i hemmelig fengsel som ingen vet om. Så en dag går Freddrik inn på kontoret til sjefen og forteller at han har funnet en skurk. Han er helt vanlig og så kjedelig at han nesten ikke synes. Sjefen blir ivrig. Freddrik svarer "Jeg tror det er meg!" Så går han ut av sjefens kontor for å dra på fisketur.

SPRÅK OG LAYOUT:

Relativt små typer og mye tekst.
Heldekkende fantasifulle illustrasjoner
Bokmål.

ALDERSTRINN: Fra 5 år.
Litt vanskelig å lese for nybegynnere på grunn av farvet bakgrunn og forholdsvis små typer.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En morsom historie som ender i det absurde. Illustrasjonene følger teksten og er minst like absurde. De synliggjør både makt, bøllete oppførsel og redsel.
Boka egner seg godt til høytlesning, for det er en bok med ganske mye tekst.


BOK: Vinje, Kari:
Pelle og de to hanskene – ei bok om døden
Illustrert av Vivian Zahl Olsen
Luther Forlag 1999. 79s.
ISBN 82-531-5344-9

INNHOLD:

Noen ganger skjer det at små barn møter døden ved at en de er glad i dør. I boka "Pelle og de to hanskene" av Kari Vinje og Vivian Zahl Olsen er det Pelle som mister søsteren sin, Susanne, i krybbedød.

På søndagene pleier Pelle å klype den lille søsteren sin, slik at hun våkner og kan vekke mamma og pappa. For Pelle har nemlig fått beskjed om at de gjerne vil sove litt lenger på søndagene. Men ingen har sagt at han ikke kan vekke Susanne. Slik at hun kan vekke mamma og pappa. Derfor klyper Pelle Susanne om søndagene.
Men en søndag morgen våkner ikke Susanne selv om Pelle klyper flere ganger.

Mange ting skjer i full fart. Foreldrene skriker, ambulansen kommer, foreldrene snakker i telefonen og forteller alle om Susanne som er død. Og mamma og pappa får besøk av folk som synes synd på dem.
Og midt oppe i alt det som skjer går Pelle og føler seg til overs og lurer på om Susanne kanskje ikke tålte å bli kløpet siden hun døde.
Da er det godt han har naboen, Fru Finkeltopp, å gå til. Hun har tid til Pelle, og hun kan forklare ham det han lurer på. Hvordan kan Susanne komme til himmelen når de graver henne ned i jorda?

SPRÅK OG LAYOUT:

Boka består av tekst og bilder.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 3-4 år opp til småskolealder. Ellers fin for alle som har opplevd en liknende situasjon som Pelle.

ANDRE OPPLYSNINGER.

HBoka om Pelle er en fin bok om døden, og den kan godt brukes av voksne som må forholde seg til barn som opplever døden i sin nærhet.
Kari Vinje bruker en lettfattelig og fin symbolikk når hun skal forklare forskjellen på kropp og sjel. Her er det de to hanskene i tittelen kommer inn.
Vivian Zahl Olsen har illustrert boka, og samspillet mellom tekst og bilder er fin.


BOK:
Weate, Jeremy:
En passe stor og litt annerledes reise gjennom filosofihistorien.
Illustrert av Peter Lawman
Oversatt av Aleksander Leborg
Damm 1999. 64 s.
ISBN 82-517-8804-8

INNHOLD:

Den første delen av boka er en kronologisk reise gjennom den vestlige filosofiens historie. Livet og samtiden til noen av de største filosofene blir presentert i tekst og bilder.
Filosofene i den første delen av boka blir omtalt på alt fra en halv side til et dobbelt oppslag. På dobbeltoppslagene er som oftest den ene siden et bilde.
Den andre delen av boka presenterer filosofiske skoler. Her er andre og tildeles nyere tenkere også tatt med. Samtidig er omtalen av filosofiske skoler bak i boka fortsettelsen av kapitlene om de forskjellige filosofene i bokas første del. Det er litt forvirrende.

SPRÅK OG LAYOUT:

Boken er rikt illustrert med fargetegninger, og illustrasjonene inngår som en del av teksten ved at det går piler ut fra illustrasjonene til en forklarende tekst (i ekte "Dorling Kindersley-stil").
Hver tekstside er også utstyrt med en bred marg der leseren får fakta-opplysninger om historiske ting som kan utdype selve hovedteksten.
Typografisk er boken satt med ulike skriftstørrelser på en måte som kan gi et noe rotete inntrykk.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Boken er enkelt lagt opp, og kan slik sett appellere til ganske unge lesere. For å forstå innholdet i de ulike filosofiske retninger, kreves imidlertid en noe høyere alder.
Boken kan brukes av barn fra ca 10 år, men innholdet bør da formidles av en voksen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Bokas omfang er såpass kortfattet at det ikke er til å unngå at fremstilling blir noe overfladisk.
Dersom man er ute etter en kort, skjematisk oversikt over en filosofsisk retning, kan den allikevel være grei som en "appetittvekker".


BOK:
Ørdal, Stina Langlo:
Prinsesse Aasta
Illustrert av Stina Langlo Ørdal
Aschehoug 1999.
ISBN 82-03-24281-2. Kr. 198.00

INNHOLD:

Prinsesse Aasta ønsker seg en bjørn å være glad i. Hun setter inn en annonse i avisa og får mange svar.
Hun velger en Kvitebjørn fordi han har så snille øyne. Først leker de i eplehagen, deretter blir Aasta med isbjørnen til Nordpolen og tilbake. Til sist må selv kongen være enig i at bjørnen slett ikke er så verst.

SPRÅK OG LAYOUT:

Billedbok med lite tekst, hvor illustrasjoner og tekst utfyller hverandre.
Illustrasjonene er strektegninger som er fargelagt her og der. De er naivistiske, enkle, og virker litt uryddige .
De passer godt til teksten, som også er enkel og er satt med varierende skriftstørrelse, har en del utheva ord og buede linjer.
Bokmål.

ALDERSTRINN:

Ca 2-5 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Boka ble først utgitt i England av norsk forfatter.
En sjarmerende og leken bildebok for små barn.


.