Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Østby, Anne Ch.: Anna@verden.com

Cappelen, 1999. 242 s.
ISBN 82-02-18755-9. Kr 249,00

INNHOLD:

Annas far jobber for FN og moren er fotograf. Som en følge av det har familien bodd i flere ulike land, og er nå bosatt i Kasakhstan.
Anna går på internasjonal skole og er nettopp blitt sammen med amerikanske Chris. Hun er innstilt på at familien skal bli der nok et år, så da faren får beskjed om at han har fått ny postering i Pakistan tar Anna det ganske tungt. Hun er en utadvent jente som er vant med å finne seg nye venner, men føler at det er vanskelig å stadig bli rykket opp med røttene og forlate mennesker hun er blitt glad i.
Men Anna har ikke noe valg, og etter sommerferie hjemme i Norge flytter familien til Islamabad.
Anna får nye venner, og blir etter hvert også tiltrukket av Paul, en gutt som spiller i samme musikkgruppe som henne. Samtidig holder hun kontakt med Chris og andre venner via e-post.
Kort tid etter Skoleballet, der Anna er Pauls "date", blir den egyptiske ambassaden bombet. Av sikkerhetshensyn drar familien hjem til Norge tidligere enn planlagt, og Anna går resten av skoleåret i Camillas klasse. Camilla er Annas kusine.
Annas internasjonale oppvekst gjør at hun kan se på ulike problemstillinger ut fra mer enn én kultur, og temaer som rasemotsetninger, kulturforskjeller, det norske forbrukersamfunnet og islamske kvinners rettigheter blir berørt i boka.
I slutten av fortellingen drar Anna til Washington for å besøke Chris.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstore typer, inndelt i kapitler.

ALDERSTRINN:

Fra 12-13 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Relativt lettlest bok.
Historien er fortalt i presens, med dialoger og enkelte innslag av e-post. Deler av dialogene og e-postene er skrevet på engelsk, noe som forsterker inntrykket av det internasjonale miljøet.
Anne Ch. Østby er debutant, og har skrevet en grei ungdomsbok. Den tar opp en del aktuelle temaer, men mangler kanskje det helt store "trøkket".
Kjærlighetsfortellingen, der Anna blir dratt mellom sin kjæreste Chris, som er langt bort, og Paul, som er nær, er i stor grad spenningsmomentet i boka, og det som driver fortellingen fremover.