Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Sverdrup, Kari: Nattmåkene

Illustrasjoner av Michael Råberg
Gyldendal Tiden 1999. 69 s.
ISBN 82-478-0487-5. Kr. 149,00
Serie: Bokormen

INNHOLD:

Nattmåkene er spesielle fugler som er så hemmelige at nesten ingen vet om dem. De flyr nemlig baklengs, og kan derfor bare fly om natta når ingen kan se dem. Hvis noen oppdager dem er det ute med dem. Tror de.
Den lille nattmåken Kiriki har rotet seg bort fra flokken sin, og sitter engstelig på et hustak i fullt dagslys og vet ikke hva han skal gjøre for å finne tilbake til Fuglefjellet der han hører til. Da dukker svartbaken Sally opp, og selv om Kiriki har hørt mange skrekkhistorier om de store, skumle svartbakene, nattmåkenes verste fiender, betror han likevel sitt problem til Sally.
Det viser seg at nattmåkenes redsel for svartbakene er helt ubegrunnet,og sammen med hettemåken Hiram hjelper Sally Kiriki med å finne veien hjem. Når de kommer frem til Fuglefjellet er imidlertid alle nattmåkene forsvunnet. Sally foreslår at de kan dra til professor Dahl for å få hjelp, for han vet alt og kan kommunisere lydløst med fuglene. Kiriki er skeptisk, for han har lært at nattmåkene må holde seg unna mennesker, for de er enda skumlere enn svartbakene. Men nok en gang viser det seg at Kirikis frykt er ubegrunnet, og han får hjelp til å finne flokken sin igjen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Lettlest og velskrevet, med store typer.

Inndelt i kapitler.

ALDERSTRINN:

Fra 7-10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Forfatteren vender seg tydelig til leseren i starten og slutten på boka, noe som skaper en egen fortrolighet, og man blir nysgjerrig på de hemmelige nattmåkene.
En snill fortelling for ferske lesere. Tar opp frykt for det fremmede på en grei måte.