Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Sande, Hans: Elefantevangeliet

Illustrert av Akin Düzakin
Gyldendal Tiden 1999. 30 s.
ISBN 82-478-0224-4. Kr.198,00
Bildebok

INNHOLD:

Elefantevangeliet er lek med Bibelen; en blanding av eventyr, fabler og lignelser.
Jesus har sanselige sider og etter først å ha snakket folkemålet går han mer og mer over til elefantmålet fordi Jesu disipler her er elefanter.
Gjennom fabler får vi vite hvorfor elefantene fikk så lange snabler og om opphavet til tannkosten, strikkhoppet og sykkelhjelmen.
Fortellingene er parodiske og tar alle utgangspunkt i en historie man kan kjenne igjen fra Bibelen, men historiene har sin egen humoristiske form og handlingen tar sin egen retning.
Hva leken og alvoret består i, blir litt opp til leseren. Kan hende du får svar på spørsmål du aldri har tenkt på før!

SPRÅK OG LAYOUT:

Nynorsk tekst med mange toner og nyanser i underteksten. Hver historie er gitt sitt avsnitt, og det er ingen kapittelinndeling eller overskrift til historiene.
Vakre og duse acryl-illustrasjoner av Akin Düzakin som gir oss innblikk i en annen tid.

ALDERSTRINN:

Fra 7 år og opp til voksen alder; en såkalt "All-aldersbok."
Siden historiene er parodier på Bibelens historier om Jesus, er det en fordel at disse historiene er kjente for leserne. Humoren i fortellingene spenner fra enkel situasjonskomikk til mer avansert humor.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En blanding av fortid og litt nåtid; skjemt og alvor. Men siden dette er en parodi på bibelsk stoff, kan nok enkelte bli støtt. Jesus behandles i boka ikke som en religiøs skikkelse, men som en "vanlig" mann med sine feil og menneskelige trekk som bl. a. seksuelle drifter.
Det anbefales å lese boken selv før man formidler den til barn, for dette er nok en bok man kan ha delte meninger og følelser knyttet til.
Forfatteren opplyser på baksiden av boka at denne underlige bibelteksten ble funnet i en gammel koffert av kamelhud......