Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Nielsen, Mary Lee: Astrids reise

Cappelen 1999. 164 s.
ISBN 82-02-18296-4. Kr. 219,00

INNHOLD:

Frøydis Eiriksdatter hadde giftet seg med Torvard etter at hun trodde at Are var drept. Men Are er i live, og nå skal Frøydis og Are, med hver sin båt og mannskap, seile vestover til landet hvor Skrælingene (beothukinindianerne) bor.
Vi er i rundt år 1000 og reisen går fra Grønland til Vinland. Frøydis er fremdeles glad i Are og har hyret Barde for å drepe sin mann under ferden. Are vil ikke ha noe med henne å gjøre, fordi hun er gift.
Begge båtene kommer frem til stedet hvor Leiv Eiriksson tidligere hadde satt opp buene sine. Frøydis nekter mennene fra Are's båt å bo i husene, så de må bygge sine egne boliger på andre siden av bekken.
Astrid, søster til Are er med på ferden. Hun har vokst opp med Are og Frøydis. Hun er hyggelig mot Barde og får ham til å la være å utføre oppgaven Frøydis har pålagt ham. Astrid er glad i det nye landet og tar turer bort i skogen hvor hun blir kjent med dyrene og fuglene. Hun merker at "noen" følger etter henne, men ser ham ikke. Han passer på henne og hjelper henne tilbake til strandboligene når hun går seg vill. Han heter Majaq. Men Frøydis og mennene hennes dreper flere Skrælinger, og Malaq forsvinner. Til slutt forsøker Frøydis å ta livet av Astrid, som imidlertid blir reddet av Maraq og tatt med til hans folk. Der helbreder de henne og hun sender bud etter Are, som kommer og blir glad i Gudrid, som også bor sammen med Skrælingene. Men mens Are er borte kommer Frøydis og hennes menn og dreper hele Are's følge. Are og Astrid har imidlertid funnet lykken sammen med Skrælingene.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Innholdsfortegnelse over kapitler.
Ingen illustrasjoner.
Lettlest bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 10 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Fortellingen er oppdiktet, men basert på hendelser omtalt i "Grønlendingesaga". Boken er en frittstående fortsettelse av "Frøydis Frilledatter" og "Ares hevn".
I etterordet gis det opplysninger om tilknytningen til "Grønlendingesaga" og noen fakta om Newfoundland indianerne, oppdagelsen av Leivsbuene av Anne Stine og Helge Ingstad i 1960-årene.