Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Dahle, Gro: Hemmeligheten til fru Plomme

Illustrert av Svein Nyhus
Cappelen, 1999. 40 s.
ISBN 82-02-18298-0. Kr. 199,00

INNHOLD:

"Alle kjente fru Plomme, men ingen visste hva hun egentlig het". Fru Plomme koker plommesyltetøy, går i plommefargede klær, har plommefarget paraply, og en plommehage så stor og vidunderlig at plommeduften ligger over hele dalen når plommene er modne. Den vesle nabojenta heter Lucia, og er fru Plommes trofaste venn. En gang i uken vasker hun fru Plommes rygg, for fru Plomme er så stor og tykk at hun ikke kommer til selv.
En dag klager fru Plomme over at hun klør så veldig på ryggen, og at hun hører så forferdelig godt, både folk som hvisker og folk som gråter og Lucia som tenker. Fru Plomme blir trist og deprimert, og det året blir plommene hengende til de faller ned og råtner. Lucia oppdager at fru Plomme har fått ører på ryggen, og ørene bare vokser. De redder de plommene som reddes kan, tre dager tar det å sylte alt sammen. Og ørene vokser. Snart er de så store som vinger, og nå åpner det seg nye muligheter for Lucia og fru Plomme…

SPRÅK OG LAYOUT:

Bildebok med mye tekst. Språket er poetisk og lettfattelig, med morsomme og uvante måter å sette sammen ord på.
Illustrasjonene går stort sett i duse, plommefargede nyanser.

ALDERSTRINN:

Fra 5 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Historien er et nydelig lite eventyr om livsglede og plommer, med godt samsvar mellom tekst og bilder. Svein Nyhus har virkelig fanget fru Plomme i illustrasjonene sine, hun ser like rund og god ut som en moden plomme. Fin effekt at Lucia, fru Plommes lille lys, alltid er kledd i gult.
Nydelig skildring av et spesielt og varmt vennskap mellom to som bryr seg…