Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Casta, Stefan: Sofies soppbok

Ill. av Bo Mossberg
Damm, 1999. 48 s.
ISBN: 82-517-8844-7. Kr.169,00
Faktabok

INNHOLD:

En faktabok om sopp - for alle nysgjerrige sjeler, enten de er små eller store. Teksten omfatter både beskrivelse av soppen og hva slags område den helst vokser i. I tillegg ønsker forfatterne å få med noe av naturens "sjel"; at kantareller kan oppleves som noe mer enn bare kantareller, at hele kjøkkenet dufter mens du steker dem, at du kan føle naturens underverk bare ved å se en gullgul kantarell på skogbunnen.
På samme måten kan svart trompetsopp være mer enn en gråsvart sopp, den kalles "de fattiges trøffel". Du kan finne litt av hvert inni trompeten, små snegler, for eksempel.
I tillegg til matsopper behandles enkelte gamle nyttesopper, som kjuker og sopp som ble brukt til farging av garn.
Giftige sopper er også beskrevet, og bakerst er det en liten kokebok med oppskrifter til forskjellige soppretter.
Boka inneholder også forslag til videre lesing for dem som vil lære mer.

SPRÅK OG LAYOUT:

Korte setninger og lettlest språk. Vanskelige ord er forklart i teksten.
Boka er rikt illustrert med store, detaljrike sopptegninger, og små, morsomme tegninger med et lite vers som fanger essensen av soppbeskrivelsen.

ALDERSTRINN:

Kan brukes i samarbeid med voksne fra småbarnsalderen. 10-12-åringer kan bruke boka alene, men blir oppmuntret til å spørre en voksen før de spiser soppen de har plukket.
Også uerfarne voksne vil ha glede av Sofies soppbok.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Etter å ha lest boka fra perm til perm sitter en igjen med et eneste spørsmål: Hvem i huleste er Sofie? Det er hennes soppbok, ikke sant? Det viser seg etter grundig finlesing at Sofie er identisk med den artige mauren som er med på hvert oppslag, men det må du lese vaskeseddelen bakpå boka for å få med deg: "Sett deg godt til rette på et høstblad - og følg med mauren Sofie på tur i soppskogen!"
Den brede beskrivelsen av hver enkelt soppart gjør boka like velegnet for lesing innendørs som til håndbok ute i skogen, kort sagt en ypperlig innføring i soppens verden.