Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Hagen, Oddmund: Over jordet

Illustrert av Akin Düzakin
Samlaget 1998. 32 s.
ISBN 82-521-5251-1. Kr.198,00
Bildebok

INNHOLD:

Denne billedboka handler om Klumpen, en liten harepus som har rotet seg over på den andre siden av jordet. Nå har bonden også slått gresset på jordet, så en liten harepus er et lett bytte både for reven og ugla. Klumpen må vente helt til det blir mørkt før han tør springe hjem over jordet.
Tida går så sakte. Klumpen venter og tenker på dem der hjemme og på alt faren har fortalt. Han tenker også på alle de slektningene som er blitt tatt av reven og av ugla.
En jente kommer ned til vegen, hun sitter også og venter. Men hun har noe hun setter inntil øret i det hun snakker med noen. Det ville Klumpen gjerne hatt også.
Det blir mørkere og mørkere, men ennå ikke mørkt nok til å springe over jordet. Faren dukker heller ikke opp, Klumpen er så redd så redd, særlig for reven. Hvem kommer da? Det er mor som kommer for å hente ham hjem. Sammen springer de over jordet, og ingen nevner reven.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstore typer. God linjeavstand.
Nynorsk.

ALDERSTRINN:

Fra 3 til 7 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Akin Düzakins illustrasjoner passer godt til innholdet. Illustrasjonene som beskriver Klumpen ute på jordet er heller mørke og kalde, mens illustrasjonene som beskriver Klumpens familie hjemme er lyse og varme. Klumpens lengsel etter trygghet og redsel for det ukjente og det truende er følelser leseren lett identifiserer seg med En varm og flott bildebok.