Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Bringsværd, Tor Åge: Medusa

Illustrert av Sissel Gjersum
MIME-serien; 2
Gyldendal Tiden 1998. 88 s.
ISBN 82-478-0215-5. Kr. 228,00

INNHOLD:

Boken er den andre i serien Mime - en serie med myter legender, eventyr og sagn fra hele verden.
Her fortelles den tragiske historien om "Medusa", slangegudinnen i gresk mytologi. Rammen rundt er den greske gudelæres skapelsesberetning.
Medusa er en vakker kvinne født av Forkys og Keto "De Gamle Gudene" i havet. Når hun forelsker seg i havguden Poseidon, blir krigsgudinnen Athene sjalu. Athene forbanner Medusa og gjør henne om til et heslig troll og hennes vakre gylne hår om til et bol av slanger.
Poseidon svikter henne, og Perseus må hente Medusas hode for å berge sin mor. I det han hogger hodet av Medusa, springer Pegasus, vingehesten fram. Han er Medusas og Poseidons kjærlighetsbarn.
Bringsværd har satt sammen ulike historier fra gresk-romersk mytologi. Han har laget en ramme rundt fortellingen der han har valgt ut sitt stoff og dikter frem det som "sannsynligvis" har skjedd.
De 10 siste sidene er en faktadel hvor forfatteren beretter om sine kilder, hvordan han arbeidet med stoffet, ordforklaringer og et stort noteapparat.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor, lesbar tekst.
Gjennomillustrert (store og dekorative) i farger av Sissel Gjersum.
Bokmål. Lett å lese.

ALDERSTRINN:

For "barn" i alle aldre fra 10 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En god introduksjon til gresk mytologi. Begynnelsen med "hele" den greske skapelsesbereteningen fører til for mange navn og hendelser å holde rede på. Dette påvirker også illustrasjonene; mange av dem er flotte, mens andre igjen er helt "tomme". Eksempelvis er bildene av gorgonerne ikke nifse nok. Kan hende mister uhyrene sin makt når de kommer på papiret. Kanskje sees de best i fantasien.
Teksten og illustrasjonene til hovedhistorien om Medusa fungerer best.
Emne: Gresk mytologi

Boken er den andre i Gyldendals serie "Mime" som består av følgende titler:

  1. Noa
  2. Medusa
  3. Beowulf