Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Staples, Suzanne Fisher: Onde varsler

Oversatt av Kari Bolstad
Cappelen, 1998. 206 s.
ISBN 82-02-17424-4

INNHOLD:

Handlingen utspiller seg i Virgina i USA i nittiårene. Tunes Smith og Buck Smith er bestevenner. Buck er hvit og Tunes er svart og etterkommer av slaver som jobbet på Bucks familiegård. Dette har aldri vært noe problem før sommeren de fyller tretten år. De er ivrige fiskere og en dag de er ute finner de liket av Jorge Rodrigues. Tunes stikker, og selv om Buck synes dette er rart roper han at han skal si at han fant liket alene. Buck mistenker Jumbo Rawlin for å stå bak Jorges død. Både Buck og Tunes synes at Jumbo er en ond mann. Og dessuten er han slu. Rawlin svarer på anklagene ved å si at han har sett Tunes og Jorge sammen og antyder at de hadde et forhold gående. Han er en rik og mektig mann, og folk velger å tro på Rawlin fremfor Buck som er overbevist om at Tune er uskyldig. Selv da Tunes gevær blir funnet i vika der de fant Jorge, støtter Buck bestevennen sin. Det viser seg til slutt at Jumbo Rawlin har misbrukt Tunes seksuelt siden hun var 11 år. Den dagen Jorge ble drept var Tunes ute med geværet sitt for å drepe Rawlin, men det ble med et skremmeskudd. Rawlin banker henne opp da Jorge kommer henne til hjelp. Tunes kommer seg unna, men Rawlin dreper Jorge med geværet hennes.
Buck overtaler Tunes til å prøve saken sin for retten. Det går ikke så bra. Det blir Tunes ord mot Rawlins, og pga utilstrekkelig bevis blir ikke Tunes dømt, men hun blir heller ikke renvasket. Buck håper at alt skal bli som før, men Tunes reiser sin vei og bryter all kontakt.
Nå, fem år senere, har Buck bestemt seg for å studere landbruk og ta over gården. Men minnet om vennskapet med Tunes og turene deres er det viktigste i livet hans.

SPRÅK OG LAYOUT:

Mellomstor skrift. Bokmål.

ALDERSTRINN:

Fra 13 år og oppover.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En god bok om rasisme, vennskap og om det å bli voksen.