Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Skram, Amalie: I det Asovske hav

Oversettelse og bearbeiding av Sirikit Lockert.
Illustrasjoner av John Arne Sæterøy
Damm 1998.
Klassikerløve
ISBN 82-517-8869-2. Kr.114.00

INNHOLD:

Azov-havet eller det Asovske hav som det ble kalt på Amalie Skrams tid, regnes som en del av Svartehavet. Det er en slags diger, salt innsjø som ligger inne i Russland.
Skrudamperen Bjørgvin ligger til ankers et par mil fra kysten sammen med andre dampbåter og seilfartøyer. Det er så grunt vann ved kysten at skipene ikke kan gå opp til losseplassene, og vannet har en skittengrå farge.
Faren til Knut og Arne var kaptein på Bjørgvin. Han hadde med seg både kone og barn ombord. Moren var ansvarlig for at guttene fikk undervisning. Denne dagen hadde de ikke gjort lekser og til straff fikk de ikke være med når foreldrene skulle i land.
Når moren skal gå ned fallrepstrappen sammen med styrmannen, skjer ulykken. Noen av trinnene ryker, og både moren og styrmannen faller i vannet. Styrmannen kommer seg opp og får av seg klærne. Han stuper uti for å redde kapteinsfruen. Guttene er vitne til den dramatiske redningsaksjonen. De ser henne livløs på båren. De ser hvordan faren og Maren arbeider med gjenopplivning. De hører morens nesten sinnsyke krampelatter. Så blir alt stille og guttene får komme inn til mor.

SPRÅK OG LAYOUT:

Språket er bearbeidet. Men både setningsoppbygning og ordvalg gir oss en svak anelse om en annen tid og en annen språkføring.

ALDERSTRINN:

Kan leses fra 5. klasse, altså 11/12 år.
Boka kan brukes i undervisningen både i barne- og ungdomsskolen.

ANDRE OPPLYSNINGER:

En spennende historie med tydelige og greie illustrasjoner.
Boka er utgitt i serien Klassikerløver og typografi er som i de andre leseløvebøkene.
Boka har ordforklaringer nederst på sidene, og litteraturhistoriske kommentarer av Harald Bache-Wiig.