Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

Anmeldelse av
Männikkö, Lise: Desemberdrømmer

Cappelen 1997. 164 s.
ISBN 82-02-17952-1. Kr.198,00

INNHOLD:

Lissen er 13 år og bor alene sammen med moren. Faren har hun aldri kjent. Han var finsk maler som bodde på hybel hos naboen. Han reiste tilbake til Finland og dit ville ikke moren bli med. Litt ligner nok Lissen på faren, hun har talent både for tegning og skriving.
Bestevenninna Charlotte vet "alt" om Lissen, mora og faren. Det ergrer henne litt, for Charlotte er ei besteborgerlig type som plutselig kan slå tilbake med sylskarpe bemerkninger.
En dag finner Lissen en konvolutt adressert til moren. Den er fra faren med avsenderadresse i Oslo. Da er det Charlotte og Lissen drar på detektivjakt; hvem bor i Oberst Bergsgt.? I alle fall ingen Lissen liker.
Dette skjer oppunder jul. Vi får høre om juleforberedelser og feiring. Lissen fremfører "Piken med fyrstikkene" helt alene, og hun forelsker seg i Robert; en gutt i klassen som kanskje skal bytte skole.
Mamma forteller Lissen om brevet hun har fått fra faren hennes. Han skal sende en hilsen til Lissen til jul. Men julaften kommer uten noe brev fra Finland. Da dukker nabogutten opp med et brev som er kommet i feil kasse. Faren sender henne en flott kunstnerpenn som er fin til både tegning og skriving.
Og Robert bytter ikke skole for han er visst forelsket i en jente i klassen.

SPRÅK OG LAYOUT:

Kapitler og avsnitt. Store typer og god linjeavstand.
Bokmål.
Lettlest.

ALDERSTRINN:

Passer fra 11 - 15 år.

ANDRE OPPLYSNINGER:

Dette er en god bok som kan anbefales. Tar opp på en troverdig måte dette med behovet for å finne tilbake til røttene våre og "finne seg sjøl"