Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

BOK:

Wahl, Mats
Vinterviken
Oversatt av Gry Brenna
Bonnier Carlsen 1996 (1993) 289 s.
ISBN 82-424-1118-2 Kr.239,00
INNHOLD:
John-john, 16 år, bor sammen med søster, mor og stefar i en leilighet i en drabantby utenfor Stockholm. Faren er en helt ukjent farget skuespiller som reiste til USA når J-J var liten. Han både hater og er sjalu på stefaren sin, "Kødden".
Sammen med kameraten "Slugga", redder John-John en liten pike fra å drukne. Han blir kjent med, og forelsket i storesøsteren Elisabeth som kommer fra en overklassefamilie. Hun begynner på teaterlinjen ved videregående skole sammen med John-John.
Som mulatt i et tøft drabantbymiljø har John-John måttet bli vant til å både gi og motta bank. Han driver med boksing, men er også flink til å skrive. J-J er opptatt av både kjærlighet, hat, savn og sorg som han funderer over innimellom sine drømmer om faren sin og de mange spennende episodene i boken.
Det skal vise seg at forbrytelser også foregår i overklassemiljøer, bare på en mer raffinert måte. John-John blir innvolvert i en masse trøbbel delvis pga tilfeldigheter, delvis pga sine egne handlinger og pga det faktum at Elisabeth forkaster ham. Slugga roter seg bort i nynazister, og blir nesten drept når han vil ut av miljøet igjen. Til slutt drukner nazibøllene utenfor Vinterviken, og Elisabeth kommer tilbake til John-John.
SPRÅK OG TYPOGRAFI:
Liten skrift. noen avsnitt i begynnelsen av hvert kapittel i kursiv.
Godt med kapitler og avsnitt. Ingen illustrasjoner.
Lettlest bokmål.
ALDERSTRINN:
Passer i alderen fra 14 år.
ANDRE OPPLYSNINGER:
Boken fikk Augustprisen for beste ungdomsroman i Sverige i 1993.
En frisk, men samtidig vàr og vakker bok fra spennende ungdomsmiljøer.
Aktuell og anbefalt kjøpt inn på ungdomstrinnet.

Boken fortsetter i "Uten en sjanse"