Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

BOK:

Tuckermann, Anja
Muscha
Oversatt av Kari Bolstad
Cappelen 1996. 172 s.
ISBN 82-02-15797-8
INNHOLD:
Bubi, eller Josef, skal begynne på skolen i Tyskland i 1938 og mamma er bekymret. Han er mørkere enn foreldrene sine, men føler seg ikke annerledes for det. Krigen bryter ut i 1939, og hverdagen preges av rasjonering, gassmasker, blendingsgardiner osv. Mamma og pappa blir veldig opptatt med "idrettsforeningen".
En dag må Bubi på et kontor for å bli registrert. Hvorfor vet han ikke. Bobi blir etterhvert både mobbet og slått på skolen, særlig av læreren - men gradvis også av medelever. Han får ikke lov til å være med på Ungfolktjenesten sammen med resten av klassen. Pappa forsøker å gripe inn, og det hjelper en stund.
I 1944 blir Bubi hentet av Gestapo for å opereres - dvs. steriliseres. Før Bubi blir sendt til konsentrasjonsleir klarer foreldrenes venner i "idrettsforeningen" å redde ham fra Gestapo og gjemme ham i en hytte i en kolonihage. Her oppholder han seg lenge uten noen kontakt med foreldrene.
Det blir omsider fred og Josef - Bubi - kan reise hjem. Alt blir forklart etterhvert. Han er sigøyner som foreldrene adopterte som liten fra et barnehjem. Mange år senere reiser Josef tilbake til fødebyen sin. Der viser det seg at han egentlig heter Muscha, og at han har hatt en tvillingbror.
SPRÅK OG TYPOGRAFI:
Mellomstor skrift. Bra med kapitler og avsnitt. Ingen illustrasjoner.
Lettlest bokmål. Mye direkte tale.
ALDERSTRINN:
Fra 11/12 år og ut ungdomstrinnet.
ANDRE OPPLYSNINGER:
Tema: Hverdagen for den tyske sivilbefolkningen under 2.verdenskrig.
Sigøynere. Rasisme.
Boka bygger på en sann historie. I etterordet forteller forfatteren hvordan hun traff Josef Müller og fikk lov å skrive ned historien hans.
En gripende bok som anbefales kjøpt inn.