Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

BOK:

Nilsson, Ulf
Fyrets hemmelighet
Oversatt av Øystein Rosse
Bonnier Carlsen 1996
ISBN 82-424-1138-7 131 s.
INNHOLD:
Vennene Katarina, Gøran og "jeg" skal passe på Kullens fyr den natta fyrvokteren skal feire 50-årsdagen sin på hotellet inne i byen. "Alle" skal i selskapet, så denne natta er ingen tollere tilgjengelige. Det er fritt frem for smuglere og andre forbrytere, mener Katarina.
Fyrvokteren Helmer driver også med brevduer. Hovedpersonen får spesielt god kontakt med brevdua Benjamin.
Det burde være enkelt å passe fyret, men plutselig begynner mystiske ting å skje. Bifyret blir slått av, og lyssignaler blir sendt fra ei fiskeskøyte.
Ungene drar inn til byen for å få hjelp av Helmer. Han er imidlertid i festhumør, og tar ikke notis av dem.
Ungene installerer seg i vaktrommet på fyret, og leser om en underjordisk gang fra hovedfyret til bifyret i den gamle Fyrboka. Mens de andre sover, tar hovedpersonen med seg brevdua Benjamin og utforsker den hemmelige gangen. Her oppdager han at smuglere på fiskeskøyta driver med spritkanner utenfor, og han blir tatt til fange på den danske fiskeskøyta. På båten er en invalidisert dansk fisker, hans tilbakestående bror, og en tenåringsdatter. De gjør bare denne smuglertokten for å komme seg ut av en pengeknipe nå som fiskeren ikke kan fiske lenger.
Hovedpersonen sender brevdua med melding om hvor han er. Han blir imidlertid kjent med historien til den danske fiskeren, og angrer på at han har sendt melding til land og angitt dem.
SPRÅK OG TYPOGRAFI:
Kapitler og avsnitt.
Mellomstore typer og god linjeavstand.
ALDERSTRINN:
Passer fra 10 til 12 år.
ANDRE OPPLYSNINGER:
Dette er den andre boken i en spenningsserie for unge lesere. I tillegg til at den er ganske spennende, lærer vi en del om brevduer, - og en del om at livet slett ikke bare er svart hvitt. Ikke en bok man absolutt må ha, men et godt alternativ til andre mer kommersielle spenningsserier.
Serien består av følgende titler:
  1. Det egyptiske mysteriet
  2. Fyrets hemmelighet
  3. Gullets forbannelse
  4. Heksas trolldom
  5. Skrekkøglenes dal
  6. Luftas hersker