Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

BOK:

Ekman, Fam
Kaffebønneslekten
Cappelen 1996. 32 s.
ISBN 82-02-15835-4
Billedbok
INNHOLD:
En spådame tar jeg-fortellerens hånd og peker: "Er ikke dette tegnet for kaffebønneslekten?" Ganske riktig. Morfars farfars far var kaffebønne.
Dette var før Kristus og steinalderen. Etter ham kom morfars farfar, som var det skrekkelige kaffebønnedyret. Deretter kom morfars far som var kaffebonde. Det var han som oppfant kaffekvernen.
Morfar tok avstand fra kaffe og drakk bare urtete. Han hadde en hushjelp som var negerslave. En dag fant mor en kaffebønne i hushjelpens sko. Da mor ble voksen og flyttet hjemmefra følte hun seg ensom og hjemløs. Hun plantet kaffebønnen i en blomsterpotte og snart hadde hun en kraftig kaffeplante. Hun kokte kaffe på bønnene og ba naboer på slaberas.
Kaffen spredte glede og snart drakk alle kaffe. Men de drakk for mye og fikk vondt i magen. Kaffe ble bannlyst, men mor deltok på hemmelige møter. Etterhvert ble det lov til å drikke kaffe igjen, men bare med måte. Mor ble professor i kaffe. En dag møtte hun en mann som hjalp henne over gaten. Han var speider og ble fortellerens far.
Etter et langt liv på sjøen hadde fortelleren nesten glemt alt dette. Nå tok han en kopp kaffe og styrte tankefullt skuta videre over de syv hav.
SPRÅK OG TYPOGRAFI:
Bokmål. Store typer. Komplisert billedspråk.
Illustrasjoner og tekst utgjør en enhet.
Blandingsteknikk.
ALDERSTRINN:
Passer for alle.
ANDRE OPPLYSNINGER:
Genre: Nonsens
Dette er en typisk coffee-table-book. Historien er underfunding og stimulerer fantasien.