Bokgløtt

Utgitt av Skoleetaten i Porsgrunn og Porsgrunn bibliotek

BOK:

Borøchstein, Ove
Fotballengelen
Damm, 1996. 161 s.
ISBN 82-517-9195-2

INNHOLD:

Handlingen foregår i Ålborg i Danmark i løpet av en sommeruke. Daniel Larsen, 16 år, spiller på FRISK IL og er på fotballturnering. Etter en utvisning, som er direkte årsak til tap i første kamp, blir Daniel deprimert. Daniel drar til byen alene for å "avreagere" litt. I parken møter han hunden Taxa og den død-drukne fylliken Babord som må hentes av sykebilen.
Daniel blir etterhvert bedre kjent med Babord, som forteller at han tidligere har hatt vanlig jobb og vært familiefar.
Utover i fotballturneringen går det bedre, og Babord dukker opp på noen av kampene (dog ikke helt edru). Via Babord blir Daniel kjent med Madonna, ei jente Daniel faller pladask for.
Ved en tilfeldighet får Daniel øye på fotballtreneren sin sammen med Madonna utenfor en nattklubb. Dermed skjønner Daniel at Madonna er prostituert. Til tross for dette er Daniel fortsatt betatt av Madonna, han kjøper seg en natt hos henne og debuterer seksuelt.
Babord har bestemt seg for å leve et nytt og bedre liv. Han ber hele gjengen med på Tivoli. På vei dit stikker de innom MacDonalds. Her treffer Babord sønnen Jesper som er like gammel som Daniel og fotballspiller som han. Det er helt tydelig at far og sønn ikke er helt på bølgelengde. På tivoli faller Babord plutselig livløs om. Han kommer på sykehus, og Daniel sørger for at Jesper varsles. Babords sykdom knytter Daniel og Jesper sammen - Daniel får vite at Babord har vært et kjempetalent som fotballspiller.
Jesper er keeper på guttelaget til Ålborg, laget som skal møte Frisk i finalen. Finalen spiller de på en måte til ære for Babord.
SPRÅK OG TYPOGRAFI:
Kapitler. Mye direkte tale med "ungdommelig sjargong".
Bokmål, men med innslag av dansk der danske personer snakker.
ALDERSTRINN:
Passer for ungdomstrinnet.
ANDRE OPPLYSNINGER:
En morsom og spennende bok. Etterhvert spinner det på seg veldig mye, og det hele blir nokså urealistisk etter hvert.
Emne: Fotball/Alkoholisme/Prostitusjon